Mikkel Honoré (vpravo) a Josef Černý projíždějí  cílem 5. etapy závodu Kolem...

Mikkel Honoré (vpravo) a Josef Černý projíždějí cílem 5. etapy závodu Kolem Baskicka. | foto: David Ramos / Getty Images

Černý jel v Baskicku o etapový triumf. Skončil druhý, nechal vyhrát kolegu

  • 9
Celý den byl nesmírně silný, výrazně přispěl k likvidaci soupeřů v úniku a do cíle dojížděl po boku svého týmového kolegy. Josef Černý se stal jedním z hrdinů 5. etapy závodu Kolem Baskicka a mohl ji klidně i vyhrát, ale do cílové pásky pustil jako prvního Mikkela Honorého, dánského parťáka v dresu stáje Deceuninck - Quick Step. Marně je naháněly sprinterské týmy v pelotonu.

Původně jich šlapalo v úniku šest, ale i zásluhou neúnavné práce Josefa Černého v čele skupiny, jich neustále ubývalo. Čtyři kilometry před cílem se duo stáje Deceuninck - Quick Step na krátkém stoupání zbavilo i posledního protivníka, Francouze Juliena Bernarda z Treku.

Pak už zůstali na špici pouze dva muži v modrých dresech a smáli se do kamery. Věděli, že etapa je jejich. 

Ne, nebudou o ni spurtovat.

Snad i proto, že Honoré je sice věkem mladší, ale v Quick Stepu služebně o dva roky déle, připadla Dánovi pocta projet cílem těsně první.

Už 500 metrů před cílem si oba jezdci podali ruce, potom si ťukli pěstmi. Náramně se jim to povedlo. Těsně před páskou nejprve zvedl ruku nad hlavu Černý, pak i Honoré, nakonec oba. Načež český cyklista nechal kolo svého parťáka, aby projelo páskou dříve.

Vzápětí propuklo v cílovém městě Ondarroa hromadné objímání v táboře týmu Quick Step.

„Pepe Černý by si zasloužil, aby šel na pódium se mnou, ale naneštěstí nemůže,“ svěřoval se Honoré. „Jeli jsme dnes etapu, jako by šlo o jednorázový závod. Chtěli jsme se dostat do úniku, což se nám povedlo. Pak jsme v něm po celou dobu udržovali vysoké tempo. Je to pro náš tým speciální vítězství, hlavně způsobem, jakým jsme ho dosáhli.“

168 dnů poté, co Josef Černý ještě v dresu týmu CCC ohromil sólovým triumfem v 19. etapě Gira, opět předvedl mocný tah na bránu. Klidně mohl oslavovat osmé profesionální vítězství kariéry, druhé ve World Tour. Ale také tím, jak upřednostnil kolegu, naplnil svá nedávno pronesená slova: „Chci všem v Quick Stepu ukázat, že jsem týmovým hráčem.“

Čtyřiadvacetiletý Honoré si dojel pro druhé prvenství v sezoně, v březnu už ovládl závěrečnou etapu závodu Coppi e Bartali.

KDYŽ JEŠTĚ JELI V ÚNIKU TŘI. Josef Černý na trati 5. etapy, za ním Francouz Bernard.

Sedmnáct sekund po nich proťal cíl Francouz Bernard, se ztrátou 28 sekund spurtoval peloton.

Žlutý dres lídra závodu nadále drží Brandon McNulty z UAE Emirates o 23 sekund před Primožem Rogličem z Jumba Visma, zatímco McNultyho týmový kolega Tadej Pogačar na průběžně 5. místě ztrácí 43 sekund.

Ovšem to vše se ještě změní, v sobotu vyvrcholí závod Kolem Baskicka královskou etapou s horským dojezdem na Arrate.

Na cestě k týmové radosti

Páteční porce práce z Hondarribia do Ondarroa měřila celkem 160 kilometrů, s poslední kategorizovanou vrchařskou prémií 29 kilometrů před cílem. Všichni věděli: Toto může být den stvořený pro únik, který by silná skupina mohla dotáhnout až do konce. 

A tak se i stalo.

Patnáct kilometrů po startu se před pelotonem poskládalo kvinteto Černý, Honoré (oba Quick Step), Amador (Ineos), Bernard (Trek) a Schelling (Bora). Po usilovné stíhací jízdě se k nim o 25 kilometrů později dotáhl ještě Leknessund z týmu DSM.

Peloton je nepustil do žádného velkého trháku, nejvíce si vypracovali dvě a půl minuty k dobru.

Mezi 115. a 131. kilometrem prověřily jezdce v úniku dvě vrchařské prémie 3. kategorie Gontzagaraigana a Urkaregi. Černý projel vrcholem Urkaregi na první pozici, s Honorém za sebou. Zároveň začala dvojice Quick Stepu očesávat souputníky z úniku. 

Postupně neudrželi kontakt Leknessund, Amador i Schelling.

Zůstali pouze tři. Peloton ztrácel půldruhé minuty. Z něj se odlepili Aranburu a Fraile, duo domácích Basků v dresu Astany. Na méně než 40 sekund se však k vedoucímu triu přiblížit nedokázali.

V hlavním poli se během dne snažily o tempo cyklisté z týmů se sprinterskými ambicemi, ať už Bike Exchange, Israel Start-Up, EF, Caja Rural nebo Direct Energie, přesto náskok uprchlíků klesal jen nepatrně. 

Patnáct kilometrů před cílem si Černý a spol. udržovali na peloton stále převahu půldruhé minuty. O pět kilometrů později to bylo 1:20 minuty. A do závěrečných pěti kilometrů vjeli s minutou k dobru.

Dobře, tak teď jen kvalitně sehrát přesilovku a zbavit se Bernarda.

Na krátkém stoupání 4 kilometry před metou atakoval Honoré. Bernard se na odpověď nezmohl. Když Černý viděl, že Francouz je se silami u konce, ujel mu rovněž a opět se s Honorem střídali na špici.

Na posledních stovkách metrů si užili spanilé jízdy. Nestává se často, aby na závodě World Tour po celé etapě v úniku projížděli vedle sebe cílem dva cyklisté jedné stáje. Naposledy nabídli podobný obrázek Michal Kwiatkowski a Richard Carapaz v 18. etapě loňské Tour.

Nyní se to stalo znovu. S českou účastí. 

„Exhibice Vlčí smečky,“ jásal tým Quick Step na Twitteru.

Kolem Baskicka (World Tour) - 5. etapa (160,2 km)

1. Honoré (Dán./Deceuninck-Quick Step) 3:39:54, 2. Černý (ČR/Deceuninck-Quick Step) stejný čas, 3. Bernard (Fr./Trek-Segafredo) -17, 4. Impey (JAR/Israel Start-Up Nation), 5. Clarke (Austr./Qhubeka-Assos), 6. Oldani (It./Lotto-Soudal) všichni -28.

Průběžné pořadí: 1. McNulty (USA/SAE Team Emirates) 16:05:43, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -23, 3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -28, 4. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -36, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -43, 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -1:02, ...124. Černý -40:36.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa