Primož Roglič, archivní snímek

Primož Roglič, archivní snímek | foto: Reuters

Pogačar to nedokázal, McNulty ano. Roglič přišel v Baskicku o dres lídra

  • 3
Závod Kolem Baskicka je známý svou nevyzpytatelností. To se potvrdilo i tentokrát. Ve čtvrté etapě totiž dosud suverénní Primož Roglič přišel o dres celkového lídra. Do něj se oblékl týmový kolega Tadeje Pogačara Brandon McNulty. Z dílčího triumfu se radoval Ion Izagirre.

Čtvrtá baskická etapa sice vedla v kopcích, z toho posledního ale do cíle stále zbývalo 22 kilometrů. Že by se tak měnil dres lídra?

To se příliš nečekalo. Navíc když ho držel dosud suverénní Primož Roglič.

Jenže se stalo. Zatímco si lídr závodu hlídal spíše svého krajana Tadeje Pogačara, který byl v celkovém pořadí od něj vzdálený 20 sekund, žlutý dres mu vzal další jezdec UAE Emirates Brandon McNulty.

Třiadvacetiletý McNulty to zkoušel už během závěrečného stoupání. Dostal se před skupinu favoritů a vypadal plný sil, tentokrát ho ale ještě Roglič a spol. dojeli.

Při druhém útoku už však nikoliv.

McNulty ve sjezdu unikl spolu s dalšími pěti závodníky. Náskok skupiny se záhy přehoupl přes hranici třiceti sekund, která značila, že Roglič přichází o celkové vedení.

A ačkoliv se Slovinec ještě snažil zformovat skupinu pronásledovatelů a ztrátu snížit, už se mu to nepodařilo.

McNulty tak dokázal to, o co se v předchozích etapách snažil jeho parťák Pogačar. Vysvléknout Rogliče ze žlutého dresu.

V celkovém pořadí má na něj náskok 23 sekund. Na třetí a čtvrté a místo se posunuli Jonas Vingegaard z Jumba (+0:28) a Pello Bilbao z Bahrainu (+0:36), kteří figurovali v čelní šestici.

Pogačar dorazil do cíle ve druhé skupině spolu s Rogličem. Stále tak na svého krajana ztrácí 20 sekund, v celkové klasifikaci se ale propadl na páté místo s mankem 43 sekund na McNultyho.

Z dílčího vítězství se ve čtvrté etapě radoval Ion Izagirre z Astany, který ve spurtu šestice uprchlíků o centimetr předčil druhého Pella Bilbaa z Bahrainu.

Že bude z etapy nakonec takové drama – a bude se i měnit dres lídra – přitom ze začátku nevypadalo.

Skoro celou první polovinu 190kilometrové trasy strávil peloton pohromadě. Pak se sice z balíku oddělila čtveřice Guillaume Martin, Ben O´Connor, Juan Pedro López a Jefferson Alveiro Cepeda, šancí ale příliš neměla.

Její náskok narostl jen na něco málo přes dvě minuty. Předposlední stoupání sice skupinka ještě přejela před pelotonem, na tom posledním už však byl její únik u konce.

Poté, co byl dojet poslední z uprchlíků, se během závěrečného výšlapu začalo útočit mezi favority.

S prvním vážnějším útokem přispěchal Mikel Landa. V celkovém pořadí ztrácel ze sedmého místa na Rogliče jednu minutu, a proto se sestava Jumba nikam příliš nehnala.

To se ale brzy změnilo.

Zanedlouho totiž z hlavní skupiny vyrazil McNulty. Třiadvacetiletý jezdec UAE-Emirates byl od Rogliče daleko jen 30 sekund, a tak se nizozemská stáj musela činit.

Jumbo přidalo a zavelelo ke stíhací jízdě. Byla úspěšná, na vrcholu výšlapu už byla skupina hlavních favoritů pohromadě.

Tou dobou do cíle zbýval sjezd a poté dlouhá rovina. Celkem 22 kilometrů.

Během sjezdu za to znovu vzal aktivní McNulty. K němu se posléze připojila pětice dalších závodníků a společně se vzdalovali zbytku hlavní skupiny.

Náskok šestice se pomalu zvyšoval. Z hlavního pole se do ní ještě snažili připojit Alejandro Valverde či James Knox, oba ale marně.

Uprchlíci už byli daleko a to i tak, že se v ohrožení ocitl Rogličův žlutý dres. Slovinec se sice ještě snažilo zformovat skupinu a snížit ztrátu, už se mu to ale nepodařilo.

Šanci vybojovat zpátky vedení bude mít pravděpodobně v sobotu, kdy je na programu závěrečná šestá etapa s finišem na vrcholu náročného stoupání na Arrate.

Kromě Pogačara ale bude mít i dalšího těžkého soupeře – McNultyho.

Cyklistický závod Kolem Baskicka

WorldTour

4. etapa (189,2 km): 1. I. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) 4:17:07, 2. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 3. McNulty (USA/SAE Team Emirates), 4. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma), 5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas, 6. Chaves (Kol./BikeExchange) -2, ...140. Černý (ČR/Deceuninck-Quick Step) -18:46.

Průběžné pořadí: 1. McNulty 12:25:21, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -23, 3. Vingegaard -28, 4. Bilbao -36, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -43, 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -1:02, ...136. Černý -41:11.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa