Cyklista Josef Černý ze stáje Elkov se raduje z vítězství ve třetí etapě Czech...

Cyklista Josef Černý ze stáje Elkov se raduje z vítězství ve třetí etapě Czech Cycling Tour. | foto: Jan Brychta / Czech Cycling Tour

Černý před domácím závodem: Chceme vedení týmu udělat radost

  • 0
Během necelého měsíce vyhrál Josef Černý za pomoci svých kolegů z hradecké stáje Elkov Author dva etapové závody. Nyní před ním a celým týmem stojí další výzva: uspět ve dvouetapovém East Bohemia Tour, která v pátek a v sobotu naváže na dnešní kritérium v ulicích Hradce Králové.

Prožívá sezonu, v níž se jemu a jeho týmu daří téměř vše, na co sáhnou.

Přesněji řečeno téměř vždy, když se postaví na start, vyhrají.

Cyklisté hradecké stáje Elkov Author letos sbírají jeden vítězný vavřín za druhým a Josef Černý, který do Hradce přišel před právě probíhající sezonou, k tomu výrazně přispívá. Zvlášť v posledních týdnech, kdy vyhrál dva prestižní české etapové závody: nejprve v srpnu Czech Cycling Tour, poté ve druhé polovině minulého týdne Okolo jižních Čech. V pátek a v sobotu může dovršit zlatý etapový hattrick. V závodě, který je pro tým velkou výzvou jednak proto, že ho hradecká stáj pořádá, a jednak proto, že se jede v Královéhradeckém kraji.

„Vedení na nás nijak netlačí, ví, že pro vítězství uděláme všechno. Ale cítíme, že to je pro nás a i pro ně přece jen něco výjimečného, máme to doma, chceme vedení udělat radost,“ řekl čtyřiadvacetiletý cyklista před závody ve východních Čechách.

Etapám bude předcházet dnešní kritérium v Hradci Králové, také tam budete patřit k favoritům.
A chceme to potvrdit. Lojza Kaňkovský obhajuje loňské vítězství, ve spurtech je výborný i Vojta Hačecký, my ostatní jim budeme pomáhat, aby ve spurtech byli v co největší pohodě. Určitě chceme loňské prvenství obhájit.

Pak přijde dvouetapový East Bohemia Tour, v pátek etapa v okolí Lázní Bělohradu, v sobotu vás čekají Orlické hory. Co tam?
Tenhle závod tým ještě nikdy nevyhrál, zkusíme to zlomit.

Formu máte výbornou, v poslední době vyhrává váš tým jeden závod za druhým, v Česku jasně kralujete a prosazujete se i v zahraničí. Jistě jste v pohodě.
Určitě, je to výborná sezona. Máme tým výborně poskládaný. Jsou tam kluci, kteří jsou schopní se prosadit v kopcích, máme výborné spurtéry. Záleží hodně hodně i na pohodě a ta je výborná. Každý si dělá svoji práci, na závody jezdíme výborně připravení, každý z nás je schopen něco vyhrát.

Poslední dva etapové závody jste vyhrál vy. Který z nich byl těžší?
To je ošidné říct, každý závod je specifický. Kdyby to bylo jednoduché, tak by je mohl jezdit každý. (smích) Pravda ale je, že vzhledem ke konkurenci považuju za těžší Czech Cycling Tour. U nás je to největší závod, byly tam týmy z první a druhé divize a my určitě nepatřili k největším favoritům. O to je to pro nás cennější a ohromně motivující pro příští sezonu. I proto, že nás týmy z vyšších divizí i díky tomu berou vážně.

Vy jste do závodu vstoupili skvěle, hned na úvod jste asi překvapivě vyhráli týmovou časovku. Hodně vám to pomohlo?
Určitě, ukázali jsme, že k průběhu závodu máme co říct, že nejsme jen do počtu. Od té doby si nás také soupeři hlídali.

Ale neuhlídali, královskou etapu jste vyhrál vy a trikot pro lídra závodu jste pak dovezl až do cíle. Jak moc bolelo právě tu královskou etapu vyhrát?
Podle vývoje etapy zajet nějaký výsledek tentokrát padlo na mě. Etapa končila okruhy kolem Šternberku, kde se jede přes stoupání Ecce homo. To jsem si zkusil už před čtyřmi lety v tomhle závodě, jenomže tehdy jsem pod ten kopec přijel špatný, protože jsem celou etapu pracoval pro tým. Teď jsem měl volnou ruku a mohl jsem se soustředit právě na ten závěr. Jsem rád, že jsem to týmu oplatil.

Stejně jako později v jižních Čechách v závěrečné etapě jste hájil jen několikavteřinový náskok před soupeři. Kde to bylo těžší?
Určitě na Czech Cycling Tour. Tam nám hodně pomohla ta královská etapa, protože kdybychom nešli do vedení, tak by si to tak kvalitní týmy, jaké tam byly, pohlídaly a už bychom neměli šanci. V jižních Čechách jsme si věřili. I já osobně jsem věděl, že za pomoci týmu ty kluky, co jsou za mnou, udržím a nepustím je před sebe.

V podobné situaci jako v závěrech obou etapových závodů jste byl i v červnovém podniku Okolo Slovenska. Ale v závěru poslední etapy jste tehdy kvůli hromadnému pádu, který rozdělil peloton, přišel o konečné druhé místo. Vzpomněl jste si na to ve chvílích, kdy se blížil váš triumf nyní?
Vzpomínám na to často, byla to chyba, že jsem si nehlídal čelo závodu. Bylo to pro mě velké poučení, jsem nyní pozornější a ostražitější, člověk musí být ve střehu do poslední chvíle.

Před závodem Okolo jižních Čech jste byl na soustředění v Krkonoších. V nabitém programu to byl dost překvapivý tah.
Zase tak překvapivý ne. Program sice je náročný, ale při takovém tréninku si člověk vyčistí hlavu, může se soustředit jen na kolo, na trénink, jídlo a regeneraci. Byl jsem v Janských Lázních, objel skoro celé Krkonoše včetně Zlatého návrší. Vyplatilo se to, v jižních Čechách, kam jsem jel z plného tréninku, se mi jezdilo den ode dne lépe.

Po dnešním kritériu vás čekají dvě etapy East Bohemia Tour. Jaká bude taktika?
Na to je ještě brzy, sedneme si před závodem a domluvíme se. A pak také bude záležet na tom, jak se kdo bude v závodě cítit.

Jede se ve východních Čechách, kde tým sídlí, vy jste ale z Moravy. Jak trasu obou etap znáte?
První vůbec ne, kolem Lázní Bělohradu jsem ještě nikdy nezávodil a ani nejezdil, to pro mě bude premiéra. Orlické hory mám projeté.

Sezona už se pomalu blíží k závěru, konec týdne bude patřit k jejím posledním vrcholům?
K posledním ano, ale úplně posledním nebude. Pro nás bude ještě několik důležitých závodů. Nejblíž hned za týden třetí a čtvrtý Visegrádské 4. Po dvou vedu, chtěl bych ve Valticích a o den později v Polsku vedení uhájit. I proto jsem byl na soustředění v Krkonoších, abych na to byl připravený.

Pak se vás ještě s velkou pravděpodobností bude týkat mistrovství světa, které se letos jede v Norsku.
V širší nominaci jsem, měl bych jet, počítám s tím. Těším se na to, trať by nám mohla sedět, hlavně Zdeňku Štybarovi či Petru Vakočovi, jet by snad měl i Roman Kreuziger, věřím, že tam týmu budu platný.

Z tohoto pohledu pro vás muselo být dobrou přípravou nedávné mistrovství Evropy. Hlavně kvůli délce závodu. V Dánsku se jelo přes 240 kilometrů, v Norsku to bude ještě víc.
Souhlasím. Ale na to, kolik se pojede kilometrů, se už připravuju. Přece jen to bude přes šest hodin v sedle.

Sezona Josefa Černého

  • Do hradecké stáje tzv. kontinentální kategorie přišel před touto sezony z prokontinentálního polského týmu CCC Sprandi Polkowice.
  • Hned první závod v hradeckých barvách na českém území vyhrál, a to v březnu v Hlohovci jednorázové Trofeo Cinelli.
  • Na konci dubna dojel druhý v maďarské části seriálu závodů Visegrádské 4, po slovenské a před závěrečnými dvěma průběžně seriál vede.
  • V červnu byl blízko 2. místa v závodě Okolo Slovenska, přišel o něj až v samotném závěru poslední etapy, a to vinou hromadného pádu.
  • Na letošním mistrovství republiky dojel třetí v časovce a druhý v závodě jednotlivců s hromadným startem, kde ho porazil jen Zdeněk Štybar.
  • V minulých týdnech vyhrál etapové závody Czech Cycling Tour a Okolo jižních Čech.
  • Zúčastnil se v Dánsku mistrovství Evropy, kde absolvoval časovku a závod s hromadným startem, měl by se nominovat i na mistrovství světa, které se pojede v Norsku.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa