ZKUSÍM TO SÁM. Zdeněk Štybar se pokouší uniknout komandu stáje Elkov Author.

ZKUSÍM TO SÁM. Zdeněk Štybar se pokouší uniknout komandu stáje Elkov Author. | foto: Josef Vaishar/cycling.photography

O vydařené přesilovce 6 na 1. Vítěz má vždycky pravdu, reagoval Štybar

  • 79
Zdeněk Štybar se na trati rozhlédl kolem sebe a připadal si jako modrá tečka ztracená ve žlutočerném moři. Za vedoucím Petrem Saganem, v čelní skupince českého šampionátu cyklistů, na něj totiž jezdci týmu Elkov Author právě hráli brutální přesilovku šest na jednoho.

„To se vám pak jede blbě,“ utrousil Zdeněk Štybar po závodě.

Předtím, když ještě v popředí závodu šlapala mnohem početnější skupina, to pro změnu bylo deset na dva. Deset jezdců Elkovu Author proti Štybarovi a  Kreuzigerovi, snažícím se v úvodních okruzích tahat tempo a roztrhat pole.

Roman Kreuziger později ztratil kontakt, ve třech čtvrtinách závodu slezl z kola, vzdal a na adresu party Elkovu vyřkl v prvním afektu nelichotivá slova: „Jestli si myslí, že budou mít mezi třiceti lidmi ve skupině deset a přitom nikdo z nich nebude tahat a potom nám budou jeden po druhém nastupovat, tak to podle mě není závodění. Jsem z toho znechucený.“

V čelní skupině, která se čtyři kola před cílem vytvořila, měl Elkov nejprve proti Štybarovi čtyři cyklisty: Jakuba Otrubu, Vojtěcha Hačeckého, Matěje Zahálku a Tomáše Bucháčka. Dle některých expertů jakousi návnadu, kterou měl jezdec Quick-Stepu spolknout.

„Pak ti čtyři kluci z Elkovu přestali jet a zezadu si nás z Elkovu doskočili ještě Pepa Černý s Honzou Bártou,“ popisoval Štybar.

Ti už byli první garniturou Elkovu. Nebezpečnou útočnou sílou.

Jak na ni zareagovat?

Obhájce titulu Štybar se řídil heslem „Nejlepší obranou je útok“. Věděl, že trumfy drží v rukou protivníci, kteří se jej budou chtít kolektivně uštvat. Přesto se sebral a 40 kilometrů před cílem se pokusil vymanit z pasti Elkovanů dlouhým sólem.

„Nechtěl jsem jim to dát zadarmo,“ vyprávěl. „Snažil jsem se jet v úniku svoje tempo, abych byl schopný později případně reagovat. Dojeli mě a zase mi začali nastupovat. Na čtvrtý nástup už jsem neměl.“

24.června 2018 v 16:16, příspěvek archivován: 25.června 2018 v 13:27

Tahle chvíle rozhodla. Po přesilovce tým Elkov Author versus Zdeněk Štybar šest na jednoho se při nájezdu do posledního kola odpoutal Josef Černý a žádný Čech už ho nedojel. Nový český šampion teď chce do World Tour. https://t.co/tmcZyxo2Y9

Co si Štybar myslel o strategii Elkovu?

„Jeli tak, jak jeli. Měli na to právo. Vítěz má vždycky pravdu,“ odvětil. „Občas možná mohli trošku potáhnout. Pořád jsme měli za zády nalepeného někoho od nich a pak nám sami začali nastupovat. Myslím, že bylo divné, když už měli ve skupině čtyři lidí, že ji ještě sjížděli zezadu. Ale asi těm čtyřem nevěřili a chtěli, aby vyhrál Pepa Černý.“

Petra Sagana, šlapajícího daleko před nimi, Češi vůbec neřešili. Neměli proč.

„Nikdo z nás po něm moc nekoukal. Jeli jsme si svůj vlastní závod,“ říkal Štybar. „Je to sice společný šampionát, jenže se dvěma tituly, Peter pro nás nebyl soupeř. Když odjížděl, peloton se víceméně zastavil a Peter měl okamžitě náskok dvou minut.“

V minulosti se čeští profesionálové z prvodivizních a druhodivizních stájí dokázali v domácím mistrovském závodě často i semknout a společně vzdorovat početní převaze Elkovu, jednoznačně nejsilnější české stáje.

„Jenže tentokrát taková spolupráce vůbec nefungovala. Byli jsme tam brzy vepředu jen já a Roman,“ podotkl Štybar.

Ze zbývajících Čechů v dresech první a druhé divize už dokončil závod jen František Sisr z CCC na 12. místě se ztrátou sedmi minut. Jeho týmový kolega Michal Schlegel vzdal, stejně tak učinili Daniel Turek z Israel Cycling Academy a nachlazený Jan Hirt z Astany.

Petr Vakoč z Quick-Stepu, vracející se po zranění, obkroužil pouze jedno kolo v roli předjezdce. Dlouhodobě nemocný Leopold König z Bory v Plzni ani nebyl. A pracant Jan Bárta, jenž dříve oblékal dres Bory, už letos patřil do komanda Elkovu.

Kreuziger o den později:

Nechci snižovat vítězství Černého

„Jak víte, jsem dost horká hlava. Pustil jsem se po závodě do Elkovu. Neseděl mi jejich styl závodění, netahali. Nechci tím ale snižovat vítězství Pepy Černého, kterému gratuluju. Holt využil, že jeli ve velké převaze, a zvolili taktiku, díky které vyhráli. Celkově to byl krásný závod i díky fantastickým fanouškům. No a já mám motivaci navíc na příští rok.“

Josef Černý, šampion čtvrteční časovky, se posléze stal vyvoleným mužem hradecké stáje a vydal se pro český titul z královského závodu.

Bárta a Otruba rovněž předstihli vyčerpaného Štybara a podtrhli dominanci Elkovu.

Vítěz chápal Kreuzigerovo rozhořčení, ovšem současně poukázal: „To je prostě cyklistika. Někomu naše strategie může připadat nefér, ale tak to chodí. Kdyby se ocitl v naší pozici, udělal by totéž.“

V 25 letech zažívá Černý životní sezonu v sérii Europe Tour, kde opakovaně dobývá stupně vítězů. Nyní slaví i český double.

24.června 2018 v 20:56, příspěvek archivován: 25.června 2018 v 13:26

"Kdyby mi to řekli před týdnech, myslel bych si, žesi ze mě dělají srandu," říkal v Plzni. Ale je to tak, Josef Černý (ten vpravo) slaví na mistrovství ČR double, po časovce vyhrál i silniční závod. Dres národního šampiona poprvé obleče na rumunském Sibiu Tour. https://t.co/aLCTWkrX6e

„Žene mě sen dostat se do týmu World Tour. Příští týden to začnu řešit,“ řekl a šel si pro dres s trikolorou, určený mistrovi země.

Štybar tuto trikolóru s hrdostí oblékal na klasikách i na Giru. „Tak doufám, že se Pepa za své letošní výkony do té World Tour opravdu dostane. Aby ten dres byl zase vidět.“

Za rok Trnava a pak Hradec?

Další šampionát Česka a Slovenska se v příštím roce uskuteční na slovenském území. Největším favoritem na jeho uspořádání je Trnava, protikandidátem Žiar nad Hronom, který hostil mistrovství už v roce 2017. Do Česka by se společné boje o tituly měly vrátit v sezoně 2020. O pořádání akce jeví údajně velký zájem Hradec Králové. Tým Elkov Author by tak závodil na domácí půdě.

Černý plánuje ve výsostném českém trikotu první start od 5. července na rumunském Sibiu Tour, etapovém podniku ze seriálu Europe Tour. 

Výsledky letos může doložit výborné, zatím však nemá ani agenta. Přitom také dobrý agent bývá v případě jezdců kvalit Černého podmínkou pro dobrou smlouvu ve stáji World Tour. „Vím, že musím být při jeho výběru opatrný,“ podotkl.

Štybar svůj dres českého šampiona předvedl na vrcholné worldtourové scéně naposledy poblíž římského Kolosea v 21. etapě Gira.

„Bude mi moc chybět,“ nezastírá.

Od srpnového Binck Bank Tour (někdejší Eneco Tour) by měl být k vidění opět v modrém trikotu Quick-Stepu.

A nebo snad...

„Láká mě letos i dres mistra Evropy,“ nadhodil.

Šampionát starého kontinentu hostí 12. srpna skotské Glasgow.

„Chystá se tam i Peter Sagan, Zdeňku.“

„A jejda,“ zasmál se.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa