Jiří Janošek

Jiří Janošek | foto: www.duklabrnosprint.cz

Šampion z Velodromu. Nesmím být namyšlený, ví zázračný junior z Brna

  • 1
Těžko si zvykal na kazašské jídlo, víc než se soupeři zápasil s únavou. Jiří Janošek ale na světovém šampionátu juniorů ukázal, že může být pokladem české dráhové cyklistiky. Z Astany přivezl mladík z Dukly Brno tři medaile i duhový dres mistra světa.

V potemnělém salonku brněnské restaurace Faust Burger Pub zářily medaile ležící na stole. Za nimi se usmíval na pohled obyčejný kluk s plnými tvářemi.

Až když se Jiří Janošek zvedne ze židle, zaujmou jeho mohutná stehna. Jméno 18letého mladíka si dobře zapamatujte, jednou by mohl být olympijským medailistou. Dráhový cyklista z Dukly Brno totiž dokáže svalnaté nohy rozkmitat do ďábelských otáček.

I díky dynamitu v dolních končetinách minulý týden zažil na mistrovství světa juniorů v Kazachstánu mimořádnou medailovou sklizeň, bral zlato a dvě stříbra. „V jeho věku jsem nikdy neviděl tak talentovaného kluka,“ chválí šéftrenér českých dráhařů Svatopluk Buchta. „Jirka má navíc obrovskou píli v tréninku,“ doplňuje Buchta, jenž je zároveň i hlavní kouč Dukly.

Současný brněnský klenot přitom na ovály přivedla náhoda. „Starší brácha závodil na kole a já mu záviděl, že pořád není doma a někde jezdí,“ popisuje rodák z Kelče na Vsetínsku. Na závodní bicykl sedl ještě jako školák v Hranicích. Jeho nadání neuniklo před třemi lety brněnské Dukle, která je domácí sprinterskou Mekkou.

A že Janošek, jehož se ujal kouč Zdeněk Nosek, může být jejím velkým trumfem na olympijských hrách v Tokiu 2020, prokázal obhajobou světového titulu mezi juniory na kilometru s pevným startem.

Parádní vystoupení vylepšila dvě druhá místa v olympijských disciplínách sprintu a keirinu. „Medaile ze sprintu si cením nejvíc. Na něj se chci v budoucnu zaměřit,“ podotýká Janošek, jenž v Astaně zvládl pětidenní závodní nášup. „Snažil jsem si říkat, že nejsem unavený,“ vypráví student ze Střední školy polytechnické v Brně. „Taky jsem měl první dva dny problémy s aklimatizací, tamní jídlo mi nesedlo.“

Teenager si však se všemi patáliemi poradil, i proto jeho mobil po úspěšné misi zaplnily gratulace. „Nesmím být namyšlený, to hlavní teprve přijde,“ ví juniorský mistr světa i Evropy. Od podzimu bude závodit v kategorii do 23 let. „Čeká mě něco jiného. Možná tam budu dostávat na pr..., ale to by mě mohlo motivovat k tréninku,“ přemítá nadaný dříč a sběratel cenných kovů.

„Teď ale začne od nuly. Musím mu koupit krabici, do které mu všechny medaile schovám,“ plánuje Buchta. „Snad přechod ustojí. Už toho ustál v kariéře poměrně dost,“ dodává kouč Dukly, která k tréninku využívá stařičký velodrom u brněnského výstaviště. „Na betoně se víc dá natrénovat síla,“ hledá pozitiva juniorský zázrak z Moravy, který taktiku piluje s klubovými parťáky na dřevěném ovále ve Vídni.

Nevídané, libuje si šéftrenér

Podobně jako Janošek se připravovala na světový podnik v Kazachstánu i Sára Kaňkovská, další závodnice ze slavné cyklistické dynastie. „Hrála jsem tenis, ale to mě moc nebavilo,“ přiznává 17letá neteř Aloise Kaňkovského, mistra světa z omnia v roce 2007.

V Astaně rozšířila českou medailovou sbírku bronzem z keirinu. „Už když jsem postupovala do finále, byla jsem unešená. A ještě teď tomu výsledku nemůžu uvěřit,“ líčí Kaňkovská. A není sama. „Dokázali jsme nevídané,“ libuje si český šéftrenér. „Nedávno bylo mistrovství Evropy, ale nám se v Astaně povedla forma ještě zvednout.“

„Starší brácha závodil a já mu záviděl, že pořád není doma a někde jezdí.“ Jiří Janošek, dráhař Dukly Brno

Fakta Dráhaři z Brna bojují o Rio V polovině honby za olympijskou nominací jsou nyní dráhaři. Místenku do Ria může Česku ve sprintu zajistit Pavel Kelemen. „V keirinu lehce zaostáváme za Itálií, ale s jejich jezdci umíme závodit,“ řekl šéftrenér Svatopluk Buchta, jenž věří, že reprezentace získá do Brazílie dvě kvalifikační místa. „Kromě Pavla se o ně budou ucházet Adam Ptáčník a Tomáš Bábek.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa