Boroš dojel v Táboře devátý, Štybar sedmnáctý. Vyhrál opět Belgičan Iserbyt

  11:07aktualizováno  17:04
Michael Boroš dojel na Světovém poháru v cyklokrosu v Táboře devátý a dosáhl svého nejlepšího výsledku v elitním seriálu po takřka pěti letech. Trojnásobný mistr světa mezi elitou Zdeněk Štybar při prvním startu ve Světovém poháru po bezmála třech letech obsadil 17. místo. Stejně jako v úvodních dvou závodech v USA zvítězil Belgičan Eli Iserbyt.
Belgičan Eli Iserbyt si dojíždí pro vítězství.

Belgičan Eli Iserbyt si dojíždí pro vítězství. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Druhý byl s odstupem pěti sekund Nizozemec Lars van der Haar. Třetí skončil Belgičan Michael Vanthourenhout, který na vítěze ztratil 26 sekund.

Boroš za Iserbytem zaostal o minutu a pět sekund a navázal na desáté místo, které vybojoval před dvěma týdny ve Fayetteville. „Byl to těžký závod, ale jsem strašně rád, že se mi podařilo dostat se do první desítky. Tady je to vždycky super zážitek, když jedete před domácími fanoušky, rodinou a přáteli. Doufám, že se mi podaří v téhle výkonnosti pokračovat i dál a zaútočit třeba i na první pětku,“ řekl třicetiletý cyklokrosař novinářům.

Ještě po polovině závodu byl členem početnější vedoucí skupiny. Jenže pak začali na špici úřadovat Belgičani v čele s Iserbytem.“Všichni víme, jak moc je Eli silný. Tam nemělo ani moc cenu se snažit s nimi držet tempo, protože jsem věděl už z Ameriky, že jsou prostě jinde. Jel jsem si to, co jsem schopný jet. Deváté místo bylo dnes prostě maximum,“ uvedl Boroš, jenž se v průběžném pořadí SP posunul z devátého na sedmé místo.

Věří, že by formu mohl ještě vystupňovat. „Doufám, že by to mohlo být ještě lepší, ale už takhle mohu být spokojený. Je to rozhodně zlepšení oproti předchozím sezonám. A pro mě je to určitě motivující,“ prohlásil Boroš.

Michal Boroš

Štybar absolvoval v Táboře, kde se v roce 2010 se stal poprvé mistrem světa v elitní kategorii, první závod po 11 letech. „Už start mě stál hrozně sil, abych se poposunul někam na patnácté, dvacáté místo,“ komentoval nevýhodnou startovní pozici šestatřicetiletý silničář, který se do terénu vrací příležitostně.

Na Iserbyta ztratil minutu a 46 sekund. „Není to žádný zázračný výsledek, ale když nebudu mluvit o výsledku, tak musím říct, že to bylo úžasné. Mluvím o atmosféře, divácké kulise a o tom, jak krásný den to byl,“ pochvaloval si.

„Ani se mi nechce věřit, že už je to na den přesně jedenáct let, co jsem tady byl naposledy. Přijde mi, jak kdybych tady jel loni nebo před půl rokem. Divácká podpora byla neuvěřitelná a já jsem si fakt hrozně užíval, i když mě to dost bolelo,“ přiznal Štybar, jenž skončil před jedenácti lety v závodě SP druhý.

Cíle ohledně umístění ani žádný konkrétní plán pro závod si dnes nestanovil. „Protože bych pak mohl být třeba zklamaný. Šel jsem do toho s tím, že jsem nechtěl přepálit začátek, protože to jsem udělal ve čtvrtek v Ardooie a po dvaceti minutách mi totálně došlo a nemohl jsem se dostat zpátky do rytmu. Ve druhém třetím kole jsem měl možnost se trochu posunout, ale jel jsem si své tempo,“ řekl Štybar, který bude tváří světového šampionátu v Táboře v roce 2024.

„Hrozně jsem ztrácel hlavně v té technice v zatáčkách, tam jsem cítil, že mám velké rezervy. Ale jedu to všechno z voleje z přípravy na silniční MS a gravely, takže to je takové skákání z jedné disciplíny na druhou. Je to prodloužení sezony a jsem rád, že jsem si takhle pěkně zazávodil,“ dodal Štybar.

Zdeněk Štybar děkuje za podporu divákům.

Van Empelová vyhrála i třetí závod v sezoně

Nizozemka Fem van Empelová vyhrála v Táboře i třetí závod v této sezoně Světového poháru v cyklokrosu. Debutující Kristýna Zemanová dojela čtrnáctá. Václav Ježek obsadil v závodě juniorů druhé místo, Pavel Šumpík skončil devátý. Vanda Dlasková byla mezi juniorkami desátá.

Empelová kontrolovala dění v čele od samého začátku a o svém triumfu rozhodla v posledním šestém okruhu, když odjela soupeřkám z vedoucí skupinky. Vítězství před krajankami Puck Pieterseovou a Annemarií Worstovou si pak mohla vychutnat s rukama nad hlavou.

Brzy devatenáctiletá Zemanová se nejlepších držela první třetinu závodu, kdy byla členkou vedoucí třináctky. Nakonec dojela s mankem necelých dvou minut na vítězku, ale spokojená s předvedeným výkonem.

„Je to pro mě docela velké a příjemné překvapení. Když se mě ptali před závodem na nějaké cíle, tak jsem si říkala, že bude super zopakovat zase tu dvacítku z minulého roku. Myslím, že konkurence je možná ještě o chlup větší než minulý rok. Patnáctku jsem brala jako něco neuvěřitelného, ale povedlo se. Nemám slov. A jsem ráda, že mi to takhle sedlo,“ řekla novinářům Zemanová.

Vítězka Fem Van Empelová dojíždí do vytouženého cíle.

Ježek si dojel pro pódiové umístění

O dosud nejlepší dnešní umístění českých barev se postaral hned na úvod junior Ježek, jehož porazil pouze Léo Bisiaux z Francie. „Byl to pro mě obrovský zážitek, slyšet to bušení diváků do bariér a jet si pro druhé místo. To je něco krásného,“ řekl Ježek.

Závod začal trochu kuriózně opakovaným startem. I ten se Ježkovi - podobně jako už ten první - povedl, jenže pak se kvůli technickým problémům propadl ke konci první desítky. Ze své ztráty na medailové pozice však začal rychle ukrajovat a dostával se postupně čím dál blíž skupince jedoucí o stříbro za Bisiauxem.

„Ještě překážky jsem v pohodě skočil, ale o jednu jsem škrtl a na malér bylo zaděláno. Pak jsem musel prakticky celý okruh jet na prázdné gumě. Dotáhnout se zpět na čelo mě stálo dost sil, ale povedlo se mi to,“ uvedl Ježek.

Junior Václav Ježek překonává jednu z překážek.

Zatímco Francouz svou vedoucí pozici kontroloval a s přehledem si dojel pro vítězství, za ním vypukl boj o zbývající medaile. Ze čtyřčlenné skupinky měl nejvíce sil ve finiši právě Ježek, jenž projel cílem s mankem šesti sekund. Šumpík ztratil na vítěze 47 sekund.

Ježek přiznal, že v závěru už jel na hranici sil. „Ještě nikdy jsem to nezažil a na domácí trati je to neuvěřitelný zážitek. Vím, že závěry závodu dokážu zvládnout a dnes jsem si to potvrdil, jsem za to hodně šťastný. Měl jsem tu rodinu, přítelkyni, kamarády, o to je ten úspěch krásnější,“ dodal Ježek.

V závodě juniorek přidala další české umístění v top ten sedmnáctiletá Dlasková. Dcera bývalého úspěšného cyklokrosaře a současného reprezentačního asistenta Petra Dlaska byla desátá s více než minutovou ztrátou na medaili. Zvítězila Nizozemka Lauren Molengraafová.

Mezi muži do 23 let byl nejlepším z Čechů šestnáctý Matyáš Fiala, na vítězného Thibaua Nyse ztratil dvě a půl minuty, devatenáctý skončil Pavel Jindřich. Syn legendy krosu Svena Nyse byl nejlepší z Belgičanů kteří obsadili první čtyři místa.

V 15:10 odstartoval v areálu Komora závod elitní kategorie mužů, do něhož nastoupil i trojnásobný mistr světa v krosu a současný silniční profesionál Zdeněk Štybar.

Závod Světového poháru v cyklokrosu v Táboře

Muži: 1. Iserbyt (Belg.) 1:02:43, 2. Van der Haar (Niz.) -5, 3. Vanthourenhout -26, 4. Sweeck -32, 5. Hermans -43, 6. Adams (všichni Belg.) -48, ...9. Boroš -1:05, 17. Štybar -1:46, 22. Říman -3:06, 26. Hula -3:42, 28. Vaníček (všichni ČR) -5:47.

Průběžné pořadí SP (po 3 závodech): 1. Iserbyt 120, 2. Sweeck 82, 3. Vanthourenhout 72, ...7. Boroš 45, 29. Štybar 9, 36. Říman 4.

Ženy: 1. Van Empelová 53:32, 2. Pieterseová -3, 3. Worstová -4, 4. Betsemaová (všechny Niz.) -8, 5. Vasová (Maď.) -9, 6. Alvaradová (Niz.) -26, ...14. Zemanová -1:48, 25. Jeřábková -4:11, 37. Vaníčková -5:24, 47. Hladíková (všechny ČR) -7:39

Průběžné pořadí SP (po 3 závodech): 1. Van Empelová 120, 2. Worstová 71, 3. Alvaradová 70, ...28. Zemanová 12, 45. Jeřábková 1.

Muži do 23 let (19,35 km): 1. Nys 48:13, 2. Michels -1, 3. Verstrynge (všichni Belg.) -36, ...16. Fiala -2:25, 19. Jindřich -2:37, 26. Černý -3:41, 29. Kerl (všichni ČR) -3:57.

Junioři (14,57 km): 1. Bisiaux (Fr.) 42:27, 2. Ježek (ČR) -6, 3. Vandenberghe (Belg.) -7, ...9. Šumpík -47, 26. Hojka -1:56, 27. Faltýnek -2:05, 29. Kuba (všichni ČR) -2:10.

Juniorky (12,95 km): 1. Molengraafová (Niz.) 37:38, 2. Chladoňová (SR) -4, 3. Moorsová (Belg.) -27, ...10. Dlasková -1:33, 13. Hanáková -2:06, 18. Nováková -2:54, 20. Douděrová (všechny ČR) -3:22.

Autoři: ,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Pardubice - Třinec 3:0. Domácí se rozjeli a vyhnali z branky Kacetla

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  19:26

Sledujeme online Jeden z finalistů hokejové extraligy může dnes udělat důležitý krok za titulem. Poutavá série mezi...

ONLINE: Plzeň - Zlín 3:0, domácí jsou blízko finále, podruhé se trefuje Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  19:17

Sledujeme online Plzeňští fotbalisté mají nakročeno do finále MOL Cupu, kde už čeká pražská Sparta. V domácím...

Godon a Vendrame přidali v Romandii další úspěchy pro tým Decathlon AG2R

24. dubna 2024  18:38

Úvodní etapa závodu Kolem Romandie patřila cyklistům stáje Decathlon AG2R La Mondiale. Francouz...

Veleskok při sponzorské akci. Kobajaši na Islandu uletěl na lyžích 291 metrů

24. dubna 2024  18:06

Olympijský vítěz Japonec Rjójú Kobajaši po sezoně testoval hranice lidských možností v letech na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...