Kdyby tak Giro bylo delší... Fyzicky mám na dobré výsledky, věří Hirt

  5:59
Proč jen to Giro není delší? Taková myšlenka by připadala takřka každému závodníkovi v milánském cíli scestná. Nicméně v případě jediného českého aktéra Jana Hirta opět platilo: čím déle závod trval, tím byly jeho výkony v horách lepší. V Miláně zakončil svoji čtvrtou účast na italské Grand Tour na 26. místě celkového pořadí.

Jan Hirt | foto: Intermarché - Wanty Gobert

Nenapadla podobná myšlenka i vás? Proč jen to Giro netrvá čtyři týdny místo tří...
Možná z pohledu toho, že by se mi tady ještě mohl povést nějaký dobrý výsledek, bych to bral. Ale jinak jsem i já rád, že je konec.

Každopádně s výkony, jaké jste předváděl v posledních dvou horských etapách, jste byl spokojený, ne?
Já jsem celou dobu cítil, že nohy nemám na Giru špatné. Jen se zase jednou ukázalo, že na Grand Tour potřebuji, aby všichni ostatní byli už trochu unavení. Líp se mi závodí, když nejsou až tak čerství a mají tím pádem míň sil na to, aby se všude tlačili.

V pátek jste si na cílovém stoupání na Alpe di Mera jel vlastní tempo, postupně jste předjížděl soupeře a etapu dokončil čtrnáctý. Takže se vám v ní povedlo rozvržení sil?
Chytnul jsem se na tom kopci Fortunata a Pedrera a nasadili jsme společně takové fajn tempo. Abychom si nastupovali, nemělo smysl.

V sobotní závěrečné horské etapě na Alpe Motta to potom bylo ještě lepší - 11. místo. Za sebou jste v ní nechal i Tobiase Fosse a Dana Martina, dva cyklisty z Top 10 celkové klasifikace. 
Což bylo fajn. Tu etapu jsem zajel slušně. Ale počítá se etapové vítězství nebo celkové pořadí.

Očekával jste, že o sobotní etapu si to rozdají nejlepší muži z absolutní klasifikace a únik nebude mít šanci?
Nikdy nevíte. Kdyby se do úniku vytvořila velká a silná skupina, sjížděl by se hůř. Jenže od začátku téhle etapy bylo jasné, že jakmile se pokusí jít do úniku slušný vrchař, hned vpadne na špici balíku QuickStep a sjede ho. Bylo evidentní, že chtějí jet o etapu.

Před Girem jste při vyprávění o vaší dosavadní sezoně působil poněkud pesimisticky. Vaše vystoupení tedy do vás opět nalilo optimismus?
Určitě se cítím líp. Jde jen o to, abych ty mé dobré nohy dokázal prodat.

Giro d'Italia 2021

Speciální příloha iDNES.cz

Například i René Andrle věří, že byste mohl být v kopcích schopný velkých věcí. Jen to chce prošťouchnout.
Otázkou je, k čemu prošťouchnout. Na Giru jsem se neustále snažil chodit do úniku. Někdy mi to vyšlo, jindy ne. Někdy ten únik nebyl dobře složený. A jedinkrát, když už to vypadalo dobře, že bychom s ním mohli dojet až do konce etapy (ve středu), jsem zrovna měl vyloženě špatné nohy. O úspěch z úniku jsem se tu opravdu snažil, o celkové pořadí ne. Myslím si, že nejsem jezdcem na celkové pořadí, abych se neustále po celé tři týdny dokázal soustředit, furt se tam tlačil vepředu a hlídal si čas. Fyzicky na dobré výsledky mám, ale potřebujete k nim víc věcí.

Teoreticky, kdyby nedošlo ke čtvrthodinovému záseku v 6. etapě, byste se minimálně o první patnáctku celkové klasifikace pokoušel?
To jo. Ale jde právě o to, abych v některých etapách nedostával takové záseky. Nejdřív jsem ztratil 15 minut v téhle etapě, když upadl De Marchi a balík se rozdělil, potom přišel další zásek (26 minut) i na šotolině. To je dohromady spousta minut.

Dalších 27 minut jste pak nechal v Dolomitech ve zkrácené královské etapě přes průsmyk Giau.
Ale v té jsem šel do úniku, což je něco jiného. Když nás dojeli, už jsem zbytek etapy vypustil. O tom to právě je: neztrácet během celého závodu moc. Závodníka na celkové pořadí z vás dělá, pokud se ve všech klíčových momentech dokážete tlačit a jezdit pozičně vepředu.

Na příkladu druhého Damiana Carusa vidíte, že i někdejší kvalitní superdomestik může dosáhnout vynikajícího výsledku na Grand Tour.
Určitě. Záleží i na tom, jak máte nastavenou hlavu, jestli ta chce jet na pořadí, nebo ne.

Jak byl s vystoupením na Giru spokojený váš tým Intermarché - Wanty Gobert? Ve třetím týdnu vás sportovní ředitelé chválili.
Myslím, že byli z celého našeho Gira nadšení. Nečekali, že ho pojedeme až tak dobře a aktivně. Bylo vidět, že tu rozhodně nejsme jen worldtourovým týmem do počtu.

K etapovému prvenství van der Hoorna jste přidali několik povedených spurtů Pasqualona v první desítce, pravidelně jste byli aktivní v únicích a vy jste se držel v horách.
Přičemž atmosféra v týmu byla super. Naše vystoupení na Giru hodně pomohlo celé stáji, nejen té sestavě, která v Itálii startovala. Jakmile se vám na závodě povede jeden úspěch, vždycky se to tím prolomí a začne se dařit i ostatním. Také od šéfa stáje jsme teď dostali e-mail, že on i sponzoři byli nadšení.

Nepřemlouvali vás, abyste oproti původním plánům startoval i na Tour?Ne ne, vůbec.

Počítáte tedy s Vueltou?
Teď počítám se Švýcarskem (od 6. června), kde se určitě nechci jen zúčastnit a pokusím se uspět v některé z etap. A pak doufám, že budu mít dlouhou pauzu, protože po dojetí Švýcarska možná budu mít na kontě nejvíc závodních dnů ze všech jezdců v letošní sezoně. Teoreticky potom pojedu třeba až Czech Cycling Tour nebo Vueltu.

Copak nechcete v červenci na olympiádu?
Takhle to rozhodně neříkám. Ale je mi jasné, že na ni nastane tlačenice, že do Tokia budou chtít všichni.

Vy jste nyní předvedl zatím nejlepší český vrchařský výkon v sezoně. A trať v Tokiu je kopcovitá.
To je sice možné, ale záleží i na tom, na koho se v Tokiu pojede. Jestli třeba na Štybyho, tak ten podle mě bude chtít k sobě spíš Romana Kreuzigera a k němu Pepu Černého. Ten asi bude nominovaný určitě, protože by měl na republice vyhrát časovku. (Pro silniční závod v Tokiu mají Češi vyjetá jen tři místa, z nichž jedno musí obsadit závodník, který si vyjede účast v olympijské časovce. Štybar se nyní po potížích se srdeční arytmií chystá k návratu do závodů, Kreuziger chce ukázat zlepšující se formu v etapách Kolem Slovinska, ve hře jsou i Vakoč a další cyklisté.)

Ovšem zájem o olympijskou nominaci máte?
Olympiáda se samozřejmě neodmítá. Jde však i o to, v jaké budu v červenci kondici, když mě po Švýcarsku bude čekat volnější období.

Týden po závodě Kolem Švýcarsku se ještě koná česko-slovenské mistrovství v Bánovcích nad Bebravou.
Tam se objevím, ale nepočítám, že bych tam měl zajet nějaký výsledek.

Půjde o rovinatý závod.
Právě. I proto říkám, že za výkon v mistráku se rozhodně na olympiádu nedostanu. I když jsem už kdysi v Bánovcích absolvoval juniorskou republiku a vyhrál ji. Nevím, nakolik je letošní trať stejná.

Kdybyste se ještě jednou ohlédl za letošním Girem a porovnal ho s vašimi předchozími, jaké bylo?
Počasím suverénně nejhorší, co jsem kdy jel. Minimálně v polovině etap jsme měli v některé z jejich částí déšť, což se mi ještě na žádné Grand Tour nestalo. Zato co se týče profilu, nebylo tohle Giro přece jen až tak extrémní jako ta předchozí.

Což mělo na vině i výrazné zkrácení královské 16. etapy a vyškrtnutí stoupání Mottarone v 19. etapě.
To k tomu také přispělo, ale i kdyby se odjelo vše, co jsme měli původně naplánované, šlo by o něco lehčí Giro než minulé roky.

Patří podle vás do jeho itineráře i šotolina ve stylu „strade bianche“, která se opakovaně vrací?
Taková etapa přidává Giru hodně na atraktivitě, protože to je najednou něco jiného. Na druhou stranu v ní může Giro po pádech ztratit i hodně lidí na celkové pořadí a potom je zbytek závodu větší nuda. Ale to je stejná situace, jako když dají do programu Tour kostky.

Egan Bernal je i ve vašich očích jednoznačným a zaslouženým vítězem letošního ročníku?
Rozhodně. V první polovině závodu byl absolutně suverénní a tu druhou si víceméně už jen hlídal.

Byl by tak jasným šampionem, kdyby neměl ve třetím týdnu - speciálně při své středeční krizi - v zádech obrovskou sílu Ineosu? Jak velkou roli jeho týmová podpora sehrála?
To bychom se mohli bavit i o tom, jak by dopadl Caruso, kdyby pro něj neodvedl perfektní práci Bilbao. Podle mě byl Bernal jednak sám tím nejsilnějším - a navíc měl k dispozici i nejstabilnější a nejsilnější tým, na který se mohl spolehnout. Také proto, že Ineos dokončili Giro v sedmi, na rozdíl třeba od Bahrainu (který dojel v pěti).

Kdo vás naopak nejvíce překvapil?
Caruso. Věděli jsme, že je výborný, ale abyste to dotáhli až na pódium Grand Tour, musíte mít fakt neskutečnou formu a nedělat chyby. Zasloužil si ten úspěch.

Ke konci Gira už byla alpská stoupání obsypaná fanoušky jako za starých časů. Věříte, že se cyklistika pozvolna vrací do normálu i přesto, že neustále musíte dodržovat pravidla týmových bublin a neustálého testování?
Asi jo. Mně se ti diváci u trati líbili. Giro svojí atmosférou zase nezklamalo, podobala se té v letech před covidem. Což byl obrovský rozdíl proti loňské Tour, která byla taková smutná a zvláštní.

A na ty covidové testy už jste si asi zvykli, že?
Jo, to už bychom se spíš cítili divně bez testů a bez roušek.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:59

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Klopp se omlouval, Van Dijk si rýpnul do spoluhráčů: Chtějí vůbec získat titul?

25. dubna 2024  12:56

Ještě před dvěma týdny měli všechno ve svých rukou. Jenže od té doby dvakrát padli, naposledy ve...

Winter Hockey Games pod širým nebem se má odehrát v prosinci na Letné

25. dubna 2024  12:41

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v...

Trénink s Lehečkou, obdiv soupeřů. Nadal se loučí s milovaným Madridem

25. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) První den očekávaného turnaje v Madridu. Na zápasy tenistek se nadšeně chystají skupiny diváků,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...