Peloton španělské Vuelty

Peloton španělské Vuelty | foto: Reuters

Revoluce v Grand Tour: ředitel Vuelty zvažuje její zkrácení na dva týdny

  • 3
Byl by to revoluční zásah do cyklistických Grand Tour, těchto třítýdenních klenotů profesionálního pelotonu. Javier Guillén, ředitel španělské Vuelty, v rozhovoru pro sportovní deník As uvedl, že zvažuje zkrácení tohoto španělského závodu ze současných 23 dnů na dva týdny.

Guillén prohlásil, že společnost Unipublic, pořádající Vueltu, je připravena zkrátit Vueltu na dva týdny, pokud by takový zákrok s sebou přinesl i patřičnou protihodnotu. "To znamená, že bychom potom mohli počítat s tím, že na našem závodě budou VŽDY startovat i Chris Froome, Alberto Contador nebo Joaquim Rodriguez," vyjmenoval jedny z největších osobností současného profipelotonu.

Jakkoliv se tato Guillénova idea o startovním poli zdá nezrealizovatelnou, bez ohledu na případné okleštění délky závodu, ředitel Vuelty věří, že změna formátu by jí získala větší popularitu mezi jezdci, fanoušky a televizními diváky.

"Debata na toto téma se určitě uskuteční," slíbil. Dokonce navrhl, aby se na dva týdny zkrátilo i italské Giro, což je krok, o němž společnost RCS (organizátor Gira) nikdy veřejně nehovořila.

Italský třítýdenní podnik naopak v příštím ročníku přidá do svého programu třetí volný den - kvůli dlouhému transferu z Irska, kde se uskuteční úvodní etapy. Tím se celková doba trvání Gira natáhne až na 24 dnů.

S ideou zkrátit VŠECHNY tři závody Grand Tour však přišel před dvěma lety při návštěvě Prahy i Patrick Lefévere, manažer stáje Omega Pharma Quick Step. "Proč máme každoročně strávit při Grand Tours 23 dní ve Španělsku, 23 dní ve Francii, 23 dní v Itálii?" lamentoval tehdy. "Ať uberou! Ať vyškrtají pět nudných etap, který každý z těchto závodů má. Stačí, když budou trvat 14 nebo 15 dnů."

Podobné návrhy obsahoval i projekt na reorganizaci systému profesionální cyklistiky, jehož spoluautorem byl Zdeněk Bakala, majitel Leféverovy stáje.

Vuelta dlouho hledala svoji tvář

Ze tří třítýdenních Grand Tour je ta španělská jasně nejmladší, narodila se až roku 1935. Po vzoru Tour a Gira stály u kolébky noviny, které tak chtěly zvýšit svůj náklad: deník Diario Informaciones. Každoročně se začala pořádat od roku 1955 a i poté dlouho hledala svoji tvář, stejně jako hledala ideální barvu dresu pro lídra celkové klasifikace: ten byl postupně oranžový, čistě bílý, bílý s červeným pruhem, žlutý, zlatý, od roku 2010 červený.

Fotogalerie

Dřívější dubnový termín závodu nenahrával, málokdo byl takový blázen jako Eddy Merckx, který vyhrál Vueltu, dopřál si pět dní pauzy a po nich hned stál na startu Gira. Proces změn začal roku 1979, kdy se spasitelem strádajícího klání stala marketingová společnost Unipublic. Ta vyhlásila jasný cíl: Vuelta se musí ve světě víc zviditelnit.

Roku 1995 přestěhoval Unipublic závod do zářijového termínu. Vuelta pak představila i nové vrcholy, které se záhy staly její obchodní značkou: děsivé Angliru v Asturii, považované za nejtěžší stoupání na všech Grand Tour, či Bola del Mundo u Madridu, španělskou variaci na francouzský Mont Ventoux.

Čím dál častěji také na Vueltě vítězí cizinci, od Francouze Jalaberta přes Rusa Meňšova a Itala Nibaliho až po Američana Hornera v letošním ročníku. Cizinci tu vládnou i penězi, počínaje rokem 2008 je majitelem 49 procent akcií Vuelty společnost ASO, majitel Tour de France. Na organizaci však nadále dohlíží Unipublic.

Příští ročník? Start v Cádizu a nové Angliru

Postupně Vuelta nalezla formuli, která ji učinila mimořádně atraktivním závodem. "Náš závod už našel svůj styl a osobnost," holedbá se Guillén. "Milujeme kratší etapy s horskými dojezdy. I nadále chce být Vuelta inovativní, explozivní - a strmá."

Příští ročník, jehož celá trasa odtajní v lednu, bude každopádně stále třítýdenní. Guillén slíbil méně transferů a ještě více kopců.

Start se uskuteční na jihu země, v andalúské provincii Cádiz, kde na jezdce čeká týmová časovka. Následující tři etapy se mají vinout v oblasti kolem města Jerez de la Frontera.

Horská etapa cyklistické Vuelty
Peloton cyklistické Vuelty
CO NA TO MANŽELKA MACARENA? Oslavu triumfu na Vueltě si ženatý Contador pořádně

Závod pak zamíří na sever, patrně podél středomořského pobřeží. Možný je návrat do Andorry a do Baskicka. Naopak obávané Angliru by trasa příštího ročníku měla vynechat. Místo toho údajně nabídne premiéru vrcholu přezdívaného "Syn Angliru" - Alto de la Camperona. Ten má hostit dojezd 14. etapy a nabídnout rampy od 13 do 21 procent na posledních třech kilometrech. 

Tradiční cílové město Madrid vyvrcholení ročníku 2014 podle nepotvrzených zpráv neuvidí, podobně jako Milán už nebude hostit cíl Gira. Důvod má být v obou případech podobný: občané těchto měst si stále častěji stěžovali na rozsáhlé uzavírky v ulicích.

Guillén hovořil dokonce o variantě s vyvrcholením Vuelty na Kanárských ostrovech, mnohem reálněji se však nyní jeví koncovka v poutním městě Santiago de Compostela - v podobě noční časovky!


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa