Nával u Slavkovských radarů. Na lokální závod cyklistů dorazila špička

  11:46
Obvykle lokální závod Slavkovské radary zažil nárůst zájmu startujících téměř na trojnásobek. Přijela i česká cyklistická elita s mistry republiky i Evropy.

Slavkovské radary je lokální závod v silniční časovce do kopce, po dlouhé závodní pauze si ho nenechali ujít ani přední čeští cyklisté. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Když budete mít jen trochu štěstí, nepotkáte na úzké lesní silničce stoupající z Lipníka nad Bečvou do Slavkova vůbec nikoho. V neděli  ale bylo všechno úplně jinak, během dne tu i za dodržení hygienických pravidel odstartovaly postupně více než tři stovky cyklistů a mezi nimi řada elitních českých závodníků. Přilákaly je totiž Slavkovské radary, ojedinělá možnost si po dlouhé době sportovního půstu konečně zazávodit.

Nejrychleji proletěl trať bývalý juniorský mistr Evropy v cyklokrosu Lubomír Petruš s minimálním náskokem před českým reprezentantem do 23 let Jakubem Otrubou z Elkov Kasper, třetí byl evropský šampion v cross country kadetů Jan Zatloukal z Nutrend Specialized Racing. „Jsem mile překvapený a maximálně spokojený,“ usmíval se v cíli vítěz Lubomír Petruš z Cyklo Teamu Kolárna Olomouc.

Patnáct let jezdili na táhlý kopec s převýšením 354 metrů poměřit své síly převážně cyklisté z Lipníka nad Bečvou, Přerova a okolí. Jenže letos je celý sportovní svět v kotrmelcích a už několik měsíců se závodí leda na trenažérech či o samotě s GPS. A tak když organizátor Aleš Procházka skromnou časovku operativně přesunul z podzimu na jaro jen proto, že musel odložit svůj drahokam Author Šela Maraton kolem hradu Helfštýna, spustil nečekanou lavinu zájmu.

„Vyhlásil jsem do světa, že vyzývám všechny, kteří jsou omezení možností závodit, ať přijedou na Slavkovské radary, mladí, staří, profesionálové i hobíci. Najednou tím začali žít i vrcholoví cyklisté a je to takový dárek a mimořádnost koronavirového šílenství, že se regionální závod stal akcí pro reprezentanty. Všichni mi děkují, že si mohou zazávodit,“ líčil Procházka.

Moravané sport milují a sedmikilometrová časovka do kopce nad Slavkovem letos jen ukázala, jak moc. Obvyklá účast kolem 120 startujících vzrostla téměř na trojnásobek kvůli dlouhému sportovnímu hladovění. Závodníci vyráželi z malé rampy s minutovými intervaly, první už před devátou, poslední až po patnácté hodině. A každý musel dorazit právě dvacet minut před startem, ani dřív, ani později, aby dodrželi pravidlo o maximální koncentraci 100 lidí na místě.

Momentka ze startu závodu Slavkovské radary

Elitní cyklisté startovali za sebou a bylo jasné, že budou atakovat rekordní čas 16:14. Jako první ho posunul Filip Rydval z České spořitelny Accolade na 15:32, když však proletěl cílem nejlepší mladý jezdec loňské Czech Tour Jakub Otruba z Elkov Kasper, srazil ho už více než o minutu na 15:09.

„Krásný pocit po tak dlouhém čase, konečně se postavit na tu lajnu a mít trošku nervy. Dlouho jsem nejel takový doraz, bylo to hodně těžké, ale v rámci možností se mi jelo docela dobře. Týden zpátky jsem měl kratší pauzu, takže se mi hodí otestovat se po pauze a zároveň se porovnat konečně s ostatními lidmi. Je to příjemná změna a snad už těch závodů bude jen víc,“ vyhlíží Otruba, úřadující mistr republiky do 23 let v časovce.

Ještě se nestihl ani pořádně vydýchat a už se prohnal cílem Petruš, který jeho čas ještě o 3,5 sekundy vylepšil na 15:05,5. Třetí skončil sedmnáctiletý Jan Zatloukal, čtvrtý Rydval a pátý další junior Pavel Bittner z Mapei Merida Kaňkovský. Další závodník z elitního českého týmu Elkov Kasper Michael Kukrle se tak musel spokojit se šestým místem.

„Ze začátku pěkný, ke konci už nic moc. Trať jsem neznal, takže jsem nevěděl, kde se to znovu ještě utáhne. V závěru už to hodně bolelo, hrábl jsem si slušně,“ přiznal 25letý silničář, který přijel v rámci tréninku na závod na kole společně s parťákem Otrubou z Olomouce. „Řekli jsme si, že to spojíme lehce s tréninkem a svezeme se spolu. Na start jsme to měli nějakých padesát kilometrů a teď pojedeme zase zpátky. Kuba mě tu někde provede, dobře to tu zná,“ těšil se.

Mezi ženami vyhrála Tereza Neumanová z týmu Česká spořitelna Accolade, úřadující mistryně republiky na silnici projela cílem v čase 19:55.

Petruš: Chci do české špičky

Slavkovské radary je lokální závod v silniční časovce do kopce, po dlouhé...

Slavkovské radary ovládl Lubomír Petruš jezdící od letoška v barvách Cyklo Teamu Kolárna Olomouc. Bývalý juniorský mistr Evropy v cyklokrosu, který načas přerušil kariéru a teď se vrací zpět, za sebou nechal i elitní české silničáře.

„Pro nikoho z první pětky to nebyl prioritní závod, nikdo se na něj vyloženě nepřipravoval, brali jsme to jako otestování, v jaké jsme formě,“ nepřeceňoval rodák z Vrbna pod Pradědem své vítězství.

Co vám tedy závod o formě naznačil?
Všichni jsme teď v podobné fázi, silničáři i bajkeři mají posunutou sezonu. Já jsem v přípravě na cyklokros, což je moje hlavní disciplína, a jen jsem se utvrdil, že všechno jde podle plánu a jsem tam, kde mám být. Spokojenost je určitě maximální.

Krátká časovka do kopce vám sedí?
Kopce mám rád, mám to sem kousíček a byl jsem tu několikrát na tréninku. Závod jsem neznal, ale dostalo se ke mně, že to je poměrně prestižní časovka, a letos tu byla opravdu konkurence. Když se podíváte na první pětku, je to samý mistr Evropy nebo republiky ve své disciplíně. Takže jsem mile překvapený.

Vyplatilo se vám, že jste si kopec před pár dny najížděl?
Byl jsem tu třikrát, rád sem jezdím, protože jsou tu kopce. Před týdnem jsem tu vylepšil rekord na Strava segmentu na 15:15. Nevěděl jsem, jak to bude teď, ale kopec jsem znal, povedlo se mi čas ještě vylepšit, a tím pádem to vyšlo na první místo.

Měl jste radost, že jste si mohl po dlouhé přestávce zazávodit?
Konečně je to změna, pauza od závodů byla dlouhá. Je to příjemné zpestření a nová motivace do tréninků. Už máme nějaké signály, že se něco děje. Půlroku vydržet jen trénovat a nevědět, kdy se něco bude dít, je po nějaké době těžké.

Jak pauza poznamenala váš letošní program?
Hlavní cíl mám cyklokros, kde bych chtěl být v české špičce, můj tajný cíl je mistr republiky. Není to nereálné, budu na to směřovat. A podle závodů se uvidí, jestli zvolím nějaká silniční, nebo horská kola. Bude to záležet na opatřeních a pořadatelích, jak se to vyvine, a nějak to potom poskládám. Příští týden mám v plánu maraton na horských kolech v Jevíčku a potom se uvidí. 

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...