Dva poslední ročníky masového cyklistického závodu v Jizerských horách ovládl shodně Pavel Boudný.

Dva poslední ročníky masového cyklistického závodu v Jizerských horách ovládl shodně Pavel Boudný. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

ČT Author Cup horských kol se přestěhoval do Bedřichova

  • 0
Sezonu horských kol tradičně uzavírá ČT Author Cup v Jizerských horách, který se tuto sobotu pojede už po dvaadvacáté. Pořadatelé připravili pro tisíce cyklistů jednu zásadní změnu – po letech se stěhuje místo startu i cíle.

Zatímco minulé ročníky byly spjaté s Josefovým Dolem, letos bude centrum v Bedřichově. Důvodem je rekonstrukce silnice z Hrabětic do Josefova Dolu. Pamětníci si ovšem možná vzpomenou, že závod z Bedřichova už kdysi startoval – ve svých prvních pěti ročnících.

Na trať největšího závodu horských kol v zemi vyrazí cyklisté v sobotu 14. října v 10 hodin od úpravny vody v Bedřichově. Cíl bude na lyžařském stadionu, kde je také připravené zázemí pro diváky.

Kapacita závodu je 3500 lidí a včera odpoledne ještě nebyla zcela naplněna. „Můžeme přijímat ještě nějakých dvě stě přihlášek,“ uvedl pořadatel Karel Říha. Do dnešního poledne se lze přihlašovat na webu, poté přímo na místě.

Kromě elitních českých bikerů a tisíců nadšených „hobíků“ se na start chystají i slavní sportovci z jiných odvětví. Už poněkolikáté vyrazí na trať legendární hokejový brankář Dominik Hašek, závodit bude i mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec.

Trasa letošního ČT Author Cupu měří 67 kilometrů a závodníci na ní musí zdolat převýšení 1538 metrů. Cyklisté pojedou přes známá místa Jizerských hor – podívají se k Olivetské hoře, Krásné Máří, na Kneipu, k Mariánskohorským boudám, k Josefodolské přehradě či do Kristiánova.

Startuje se v šesti vlnách po 600 jezdcích s časovým odstupem pěti minut. Cyklisté jsou do vln řazeni podle výkonnosti, ta první byla plně obsazena už začátkem tohoto týdne.

Soutěžit se bude v pěti mužských a čtyřech ženských kategoriích, zachována je i samostatná soutěž týmů. Registrace probíhá dnes od 13 do 23 hodin v úpravně vody Bedřichov. „Využijte tuto možnost, předejdete tak návalu v sobotu před startem, kdy bude registrace probíhat od sedmi do půl desáté,“ vyzývají organizátoři.

Do historie závodu se za uplynulých 21 ročníků výrazně zapsala řada elitních cyklistů. Čtyřmi triumfy se v úvodních letech blýskl Pavel Štícha, čtyřikrát dokázal triumfovat také Tomáš Vokrouhlík, Václav Ježek slavil vítězný hattrick. Vloni vyhrál v čase těsně pod dvě hodiny Pavel Boudný před Matoušem Ulmanem a Martinem Stoškem.

„Po loňské zkušenosti, kdy závod, kterému se právem přezdívá peklo v panelech, celou dobu bičoval vlezlý déšť a zima, je mým největším přáním lepší počasí,“ řekl Jiří Ponikelský, výkonný ředitel ČT sport. Předpověď počasí na sobotu je příznivá: v době startu by mělo být jasno a 11 stupňů, kolem poledne ještě o čtyři stupínky tepleji.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa