Dva Češi v Kanadě. Věříme v dobrý výsledek, říkají Kreuziger s Vakočem

  12:29
Olympijský vítěz, druhý muž Tour de France, mistr světa, loučící se legenda nebo taky dva Češi. Takové bude obsazení dvou tradičních jednorázových závodů v Kanadě – GP Québec a GP Montreal. První z nich je na programu v pátek večer, druhý v neděli. S čím jdou do kanadských klasik Roman Kreuziger s Petrem Vakočem?

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Oba závody jsou pěkně nepředvídatelné. Jednou o vítězi rozhodne spurt menší skupiny, podruhé zase do cíle jako první dorazí osamocený cyklista.

„Vážně nikdy nevíte, jak se závod vyvine,“ říká o kanadském dvojboji vítěz z Québeku z roku 2011 Philippe Gilbert, který letos bude na startu chybět. Podobně jako další vítězové Robert Gesink a Simon Gerrans absolvoval španělskou Vueltu, než ve čtrnácté etapě odstoupil.

07.září 2016 v 01:46, příspěvek archivován: 09.září 2016 v 09:20

Travel day done. Arrived to beautiful Quebec City. Can't wait the race on frida#GPCQMQM https://t.co/eI6VGUSACACpic.twitter.com/pr2E2VtOKiKi

Co se profilu týče, páteční závod v Québeku je přece jen o něco mírnější. Na dvanáctikilometrovém okruhu, který cyklisté obkrouží šestnáctkrát, jsou naskládána čtyři krátká stoupání dlouhá maximálně kilometr.

Montreal je těžší, kopec Cote Camillien Houde má necelé dva kilometry a i nastoupaných metrů je tady téměř o tisícovku víc. Montrealský okruh se proslavil v roce 1974, kdy tady svůj třetí světový titul vybojoval Eddy Merckx.

O mistrovské tituly se tentokrát nepojede, ale světový šampion na startu bude.

Plán číslo 1? Vše na Sagana

Většina cyklistů dorazila do Kanady ve středu večer, mezi nimi i Roman Kreuziger, který si na místních závodech odbyl premiéru před rokem. Tehdy dojel v Quebeku 71. a v Montrealu 26. Letos by svá umístění rád vylepšil. „Byl bych rád, kdyby se mi jeden z těch závodů povedl,“ říkal už v polovině srpna.

Po Tour de France ještě absolvoval tradiční klasiku San Sebastian, než si udělal na pár dní volno. Pak odjel na tréninkový blok do Livigna, kde se připravoval na poslední část sezony.

Tu zahájil závodem Bretagne Classic, kde měl být k ruce Peteru Saganovi, který ale po šedesáti kilometrech slezl z kola kvůli nemoci.

V Kanadě by si oba měli vůdčí roli rozdělit.

„Po Bretagne Classic jsem zůstal na Lago di Garda, měl jsem prostor a čas potrénovat sílu a intenzitu,“ vyprávěl o svém tréninku. „Odpoledne jsem pak sledoval Vueltu. Leopold König se držel skvěle až do té jedné nešťastné etapy. Je to pro něj i pro celou českou cyklistiku škoda. Ale ve středu už zase bylo vidět, že formu má,“ povídal třicetiletý Čech.

Po středečním příletu se pral s časovým posunem. A nebyl sám, i Geraint Thomas na svém Twitteru psal, že mu během večeře padá hlava na stůl.

07.září 2016 v 01:42, příspěvek archivován: 09.září 2016 v 09:24

Great to be back here in #Quebec pic.twitter.com/ulEZlphwiyy

Kreuziger se na oba závody těší. „Quebec je trochu techničtější. Říká se, že je lehčí, ale mně to tak nepřijde. V Montrealu jsou zase delší kopce a víc nastoupaných metrů,“ přibližuje.

Kromě něj a Petera Sagana bude mít tým Tinkoff i dál z čeho vybírat. V týmu je nejlepší vrchař Tour Rafal Majka nebo talentovaný Michael Valgren.

„Ale pokud se Peterovi pojede dobře, mělo by se jet na něj,“ připomíná desátý muž Tour. „Sám ale nevím, co od sebe můžu očekávat. Po Riu jsem onemocněl, takže potřebuju hlavně závodit vzhledem k blížícímu se světovému šampionátu,“ říká slovenský mistr světa.

Ba ani Kreuziger neví, jak na tom v klasikách bude.

„Jsou to hodně intenzivní a těžké závody. Jsem namotivovaný a těším se, má být hezké počasí. Vidím, že čísla jsou správná, ale pocitově cítím, že sezona dobíhá a že už toho mám plné brýle. S týmem bych se ale chtěl rozloučit pěkným výsledkem,“ přeje si.

Po kanadských jednorázovkách ho čekají ještě tři další v Itálii. Na světový ani evropský šampionát se nechystá.

Katarská trať by mu absolutně nevyhovovala a na tu evropskou už se necítí. „Po konzultaci s trenérem Tomášem Konečným jsem se rozhodl nestartovat. Už šlapu vodu a nechci, aby se stalo, že nedokončím některý ze závodů. Reprezentovat Českou republiku pro mě vždy bylo a bude ctí a jsem připraven národnímu týmu v budoucnosti pomoci. Ale letos ho budu podporovat na dálku a všem držet palce,“ vysvětluje.

Mladá síla Etixxu

Není to jen Tinkoff, kdo přiletěl do Kanady se silným klasikářským týmem.

V týmu Etixx se kromě Petra Vakoče představí i Julien Alaphilippe, Tom Boonen nebo Matteo Trentin.

Vakoč po Tour de France absolvoval ještě olympijský závod v Riu. Po něm stihl zajít podpořit Jiřího Prskavce v boji o olympijský bronz a splnil si sen, když viděl Michaela Phelpse v akci. Pak si dal na pár dní volno, než podobně jako Kreuziger odcestoval do Livigna.

Do finální části sezony se rozjel na francouzské klasice GP Fourmies, kde pomohl k triumfu Marcelu Kittelovi. Následně odletěl do Kanady.

„Jsou to dva z mých nejoblíbenějších závodů v kalendáři. Okruhy i profil mi naprosto vyhovují. Přestože asi nebudu hlavním lídrem týmu, měl bych mít nějakou volnost a cítím se opravdu dobře. Jednoznačně věřím v dobrý výsledek,“ říkal čtyřiadvacetiletý mladík, který už letos vyhrál klasiku Brabantský šíp, v rozhovoru pro Eurosport.

Na Brabantském šípu mu výrazně pomohl Julien Alaphilippe, český cyklista mu to následně vrátil v dalších závodech. Takhle si navzájem pomáhají už několik let. „Jsme dobří kamarádi,“ říká o Francouzovi český cyklista.

Usměrňovat mladíky na silnici bude velezkušený Tom Boonen. „Loni jsem tady jel poprvé před světovým šampionátem a vážně jsem si to užil. I proto jsem se vrátil. Líbí se mi ta vášeň fanoušků, celá místní organizace,“ rozplývá se pětatřicetiletý Belgičan.

06.září 2016 v 12:41, příspěvek archivován: 09.září 2016 v 09:21

Canada, here we come! pic.twitter.com/3nWCry3aTMaTM

V Québeku loni cyklisté Etixxu slavili vítězství Rigoberta Urana, ten ale po sezoně odešel do Cannondaleu, proto musí přijít s jinou taktikou. „Tehdy jsme se snažili závod kontrolovat až do konce. Teď to bude jiné,“ uvažuje Boonen.

A kdyby náhodou dojela do cíle menší skupina a on v ní byl, nemá problém si zase jednou zaspurtovat.

Z týmového vozu bude na všechno dohlížet Davide Bramati. „Spoléháme na Tomovu zkušenost, navíc s sebou máme naše mladé pušky, které chtějí závodit. I proto chceme vidět výsledky,“ říká.

Na startu bude i olympijský vítěz Greg van Avermaet z BMC. „Už dvakrát jsem tady byl na pódiu, oba závody mi sedí, tak bych chtěl vyhrát,“ přeje si. Stejný plán má i Romain Bardet, druhý muž letošní Tour de France.

Poslední závody jako profesionál si doma odkrouží vítěz Gira z roku 2012 Ryder Hesjedal, který se po sezoně s cyklistikou rozloučí. „Už ji dělám dlouho a žádný nový kontrakt nehledám. Posledním závodem pro mě bude Lombardie, pak žádné plány nemám,“ vypráví.

O vítězství se budou rvát i Bauke Mollema, Michael Matthews nebo Adam Yates.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Deštivou kvalifikaci na sprint Velké ceny Číny F1 vyhrál Norris před Hamiltonem

19. dubna 2024  7:39,  aktualizováno  11:14

Deštivou kvalifikaci na sprint ve Velké ceně Číny formule 1 vyhrál po chaotickém závěru Lando...

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...