Zůstaň s Ineosem a neútoč. O velké strategické hře na mytickém Stelviu

  8:18
Revoluce na Stelviu. Tak nazvali organizátoři cyklistického Gira tiskovou zprávu, kterou informovali o průběhu 18. etapy. Revoluce je možná silně slovo. Každopádně to však byla úžasná etapa, která rozsvítila závod a přepsala pořadí. A ano, vlastně ano, čtvrtek byl na Stelviu i dnem, kdy „padaly“ růžové hlavy a kdy dávní vládci marně snili o slavném trůnu.
V KRAJINĚ SNĚHU. Vedoucí trio se drápe vzhůru do druhého nejvyššího vyasfaltovaného průsmyku v celé Evropě.

V KRAJINĚ SNĚHU. Vedoucí trio se drápe vzhůru do druhého nejvyššího vyasfaltovaného průsmyku v celé Evropě. | foto: Profimedia.cz

Vincenzo Nibali, pětatřicetiletý muž, který už na kole vyhrál takřka vše, si na konci tohoto dne posteskl: „Stárnu. A tohle Giro je pro mladší.“ 

Sen sicilského Žraloka o třetím titulu z italské Grand Tour se definitivně zhroutil. Zničilo ho Stelvio. Zoufale nestíhal na hoře, kde si ještě před třemi lety letěl pro etapové prvenství. 

„Nemám jiné vysvětlení, než že ostatní byli rychlejší,“ říkal. „Generační výměna je tady. Nás starších zůstalo tak málo. Jsem jediným z jezdců, narozených v roce 1984 nebo dříve, kdo tu ještě jede o pořadí.“

Ve čtvrtek Nibali trpěl na drsném stoupání, které je pro cyklisty stejně ikonické jako pro fotbalisty San Siro, pro tenisty Wimbledon nebo pro hokejisty a basketbalisty Madison Square Garden.

Almeida v královské etapě ztratil růžový dres. Do vedení Gira jde Kelderman

Zatáčka za zatáčkou, jedna serpentina za druhou, osmačtyřicet jich celkem napočítáte. Dlouhý kamenitý had, vinoucí se vzhůru stále stejným rytmem, je tak majestátní, tak císařský. Však také Carlo Donegani a dvě tisícovky dělníků kdysi tuto cestu tři roky stavěli pro rakouského císaře Františka I.

„Tam nahoru vyjedeme,“ prohlásil v roce 1953 Vincenzo Torriani, charismatický ředitel Gira, a ukázal směrem ke Stelviu. Naplánoval pelotonu 25 kilometrů neskutečné dřiny, při níž cyklisté vystoupají až do 2 758 metrů nadmořské výšky.

Ti si nejdřív mysleli, že jde o vtip. Když pochopili, že nikoliv, zazněla na Torrianiho adresu spousta sprostých slov. „Montagna di troppo,“ začali Stelviu říkat. Hora, která už je příliš. Hora za limitem.

Fausto Coppi na ní v témže roce heroickým výkonem mezi vysokými sněhovými bariérami zvrátil průběh Gira a dojel si pro rekordní, pátý titul.

O 67 let později Giuseppe Martinelli, šéf týmu Astana, před startem 18. etapy pronesl: „Na Stelviu se pokaždé přihodí něco významného. Tady se totiž může stát naprosto cokoliv.“

Klikatící se silnička mířící na vrchol Stelvia.

NEKONEČNÁ POUŤ. Klikatící se silnice na vrchol Stelvia.

Bradley Wiggins, šampion Tour v roli experta Eurosportu, přitakal: „Stelvio je kopec, kde nic neskryjete. Postará se o přirozenou selekci.“ 

Tady se naplňují i bortí sny. Ne nadarmo organizátoři letos přejmenovali stoupání také na Ste - Hell - vio. 

Hell je anglicky peklo. 

A to zde ve čtvrtek mnozí prožívali.

Průsmyk vysvlékl z trikotu lídra Gira dvaadvacetiletého Joaa Almeidu, veliké portugalské překvapení závodu. 

Dvanáct kilometrů pod vrcholem (a 49 kilometrů před cílem etapy), když se po stranách silnice objevil první sníh, odpadl jezdec stáje Quick-Step ze skupiny favoritů a jeho ztráta neustále narůstala.

„Bylo to tak tvrdé,“ popisoval později. „Vydal jsem ze sebe vše, ale dnes to nestačilo. Ostatní byli příliš silní. Ještě nejsem na jejich úrovni. Už v půlce Stelvia jsem se ocitl na limitu. Jedinou věcí, kterou jsem mohl dělat, bylo držet si své tempo.“

Giro d'Italia 2020

Speciální příloha iDNES.cz

Quick-Step k němu stáhl Fausta Masnadu, ale italský vrchař nejprve  lamentoval rukama a pak se - na první pohled demonstrativně - zařadil na konec skupinky jezdců, kterou Almeida naopak táhl.

„Věděl jsem, že ztrácím růžový dres,“ říkal Portugalec. „A přesto, vyjíždět v něm na Stelvio bylo úžasným zážitkem.“

Komu za cílem etapy maglia rosa předá?

Jednoznačným kandidátem se stal Wilco Kelderman, nizozemský lídr stáje Sunweb a dosud druhý muž pořadí ztrácející pouhých 17 sekund. 

Jenže také on projížděl na Stelviu krajinou tisíceré bolesti.

„Odpárali jsme Almeidu docela brzy a potom už to byl jen náš závod s Ineosem,“ říkal Kelderman. „Jejich dva chlapci byli supersilní. Nedokázal jsem se s nimi udržet.“

Po Almeidovi, Majkovi, Nibalim, Fuglsangovi a Bilbaovi najednou odpadal také on. Na vrchol Stelvia bylo stále daleko, celých pět kilometrů, ale v čele tříčlenné skupinky supěla nezničitelná lokomotiva Rohan Dennis. Exmistr světa v časovce ve službách stáje Ineos táhl do průsmyku svého lídra Taa Geoghegana Harta, čtvrtého v průběžném pořadí Gira.

S nimi zůstával i Jai Hindley, další velké překvapení závodu a původně Keldermanův pomocník v barvách Sunwebu, toho času však i třetí muž celkové klasifikace, ve které podobně jako Hart zaostával o takřka tři minuty.  

V tu chvíli musí učinit Luke Roberts, sportovní ředitel Sunwebu, zásadní rozhodnutí. 

Má stáhnout Hindleyho na pomoc Keldermanovi?

Neudělal to.

Hindleymu do vysílačky řekl: „Jeď s nimi, ale nedělej žádnou práci.“

19. etapa Gira

Podrobná online reportáž

Roberts věřil, že i osamocený Kelderman vzhledem ke svému náskoku v celkovém pořadí uhájí růžový dres. Ale zároveň ani nenechal Hindleyho, aby na jezdce Ineosu zkusil zaútočit.

Vedoucí trio projelo vrcholem Stelvia a spouštělo se do údolí, Dennis neustále na špici. Ne nadarmo si po etapě vysloužil na sociálních sítích i titul MVP - nejplatnější hráč etapy.

„Bylo ohromující, co Rohan dnes předvedl,“ rozplýval se Geoghegan Hart. „Bez něj bych ani zdaleka tolik nedokázal.“

Teprve při nájezdu na závěrečné stoupání na Laghi di Cancano se Dennis odpojil a volněji pokračoval do cíle.

Zůstali dva.

A za nimi Kelderman. Dlouho udržoval přijatelný odstup 40 sekund. Jenže najednou začala jeho ztráta výrazně narůstat.

Zlomil se? Pozbyl nadějí? Už jej předjeli i Pello Bilbao s Jakobem Fuglsangem. Copak také tohle Giro má být dalším závodem jeho nenaplněných šancí?

Momentka z 18. etapy Gira.

Na jaře 2017 tu Keldermana přinutil vzdát hromadný pád po srážce s motocyklem. Upadl také na Tirrenu-Adriatiku 2018, kde si zlomil klíční kost, a přišel tím o další Giro. A kvůli problémům se zády musel odstoupit z loňské Tour.

Musím se vzchopit, přikazoval si nyní. 

„Prožíval jsem nejtěžší i nejbláznivější den svého života,“ přiznal. Přesto dokázal na posledním kopci dne limitovat ztrátu na přijatelnou mez a udržovat ji pod dvěma minutami.

A daleko před ním... Vedoucí duo jelo stále spolu.

„Nebylo naší taktikou, abych se pokusil Hartovi ujet a vyhrát sólo. Držel jsem se týmové strategie,“ vysvětloval Hindley. Při krátké diskuzi Britovi vysvětlil: Střídat ti nebudu, pochop, nemohu, za námi je Wilco.

Kdyby prostřídal, navýšil tempo a v průběhu stoupání potom Hartovi zkusil ujet, mohl vybrat bank. „Hindley je bezesporu nejlepším vrchařem na tomto Giru,“ pronesl slavný sportovní ředitel Cyril Guimard pro francouzskou televizi. „Kdyby zaútočil, byl by v cíli v růžové.“

Australan však ctil týmové pokyny.

„Stále ještě jsem mohl vyhrát etapu. Tak jsem po ní šel,“ líčil. Na Laghi di Cancano přespurtoval Geoghegana Harta, který za cílem zklamaně kroutil hlavou, ale záhy řekl: „Jai je fajn kluk, můj dobrý přítel. Byla to šílená etapa, kterou jsme spolu objeli.“

Hindley etapovým vítězstvím završil velký den týmu Sunweb, už na Tour tolik úspěšného.

„Stelvio je magický kopec,“ svěřoval se. „Prožíváte tu obrovskou bolest svalů a zároveň cítíte přímo neskutečný adrenalin. Já si jel na konci takového dne pro etapu. Jsem v sedmém nebi.“

A přece v jeho stáji nepanovala absolutní pohoda postrádající jakákoliv mračna. Wilco Kelderman se zaťatými zuby sváděl boj o každou sekundu, když polykal poslední metry do cíle. Vyjde to? Bude mi to stačit?

Ano, stačilo. Těsně, ale přece. Získal maglia rosa.

„Nevím, proč na mě Jai nepočkal a nepomohl mi, když jsem ztrácel,“ ulevil si poté ve studiu televize RAI, než smířlivě dodal: „Ale nakonec to pro nás dopadlo víc než dobře.“

Celkově vede o pouhých 12 sekund právě před Hindleym a o 15 sekund před Hartem. Na velké drama je zaděláno.

Australské dny

Fakta a čísla z Gira

Dva dny po sobě vyhráli etapu Gira australští cyklisté. Ba co víc, dva rodáci z Perthu. Tam se narodil středeční vítěz Ben O'Connor z týmu NTT i ten čtvrteční Jai Hindley.

Wilco Kelderman se stal devátým Nizozemcem, jenž na Giru oblékl růžový dres. Tím posledním byl Tom Dumoulin v ročníku 2018 (také tehdy v dresu Sunwebu).

Dumoulin, vítěz ročníku 2017, je zatím i jediným Nizozemcem, který Giro vyhrál.

Ineos, letos těžce zkoušený selháním Egana Bernala na Tour i odstoupením Gerainta Thomase na Giru, se vrátil do hry o titul! Čemuž pětadvacetiletý Brit, který se o to postaral, ani nechtěl věřit.

„Je to opravdu neočekávané, obzvlášť když si vzpomenete na začátek Gira, kdy jsme ztratili Thomase a já nabral docela velkou ztrátu. A teď jsem ve hře o růžový dres,“ svěřoval se.

Almeida dorazil společně s Nibalim s takřka pětiminutovou ztrátou. V cíli na něj čekala rodina a skupinka portugalských přátel. Když je uviděl, rozplakal se dojetím.

„Chci poctít tento ikonický dres na ikonické hoře,“ prohlásil s vidinou Stelvia před startem čtvrteční etapy.

A udělal to. Tím, že sice byl poražen, ale ani na chvíli nepřestal bojovat. Stačilo pohlédnout na výraz v jeho tváři, když projížděl cílem.

„Teď jsem trochu smutný, že po dvou týdnech už nemám na sobě růžový dres,“ říkal. „Ale zároveň jsem i šťastný a hrdý na to, co jsem tu ukázal.“

Tři etapy do Milána zbývají. Sáhodlouhá páteční sprinterská. V sobotu poslední horský test, na jehož trase však musely být obtížné francouzské vrcholy nahrazeny trojitým výjezdem do Sestriere. A v neděli závěrečná rovinatá 15kilometrová časovka do Milána.

Kelderman má být papírově o něco lepším časovkářem než Geoghegan Hart a o dost lepším než Hindley.

Vyjde mu to?

Devětadvacetiletý jezdec byl v mládí fanatickým rychlobruslařem, ale dostal se jen do nizozemského C-týmu žáků. Když vrstevníci vyrůstali rychleji než on, vrhl se na cyklistiku. Proč právě na ni? „Připadala mi jako lákavá, strategická hra,“ vysvětloval.

Té si do sytosti užil ve čtvrtek a nejinak tomu bude ve zbytku Gira.

„Stále chci bojovat a o něco se pokusit,“ říká veterán Vincenzo Nibali, průběžně osmý.

„Nevím, co mi ještě tento závod přinese, ale jsem připravený vydat ze sebe to nejlepší,“ tvrdí pátý Joao Almeida.

„Už skoro cítíme Milán. Zůstaneme soustředění, porveme se o titul,“ ujišťuje Tao Geoghegan Hart, vyzyvatel Sunwebu.

„Pokusíme se aspoň trochu zregenerovat. Potom si sedneme a vymyslíme tu nejlepší týmovou strategii,“ vykládá druhý Jai Hindley.

„A pak uvidíme, co nám zbývající tři dny přinesou,“ dodává majitel maglia rosa Wilco Kelderman.

Jedno je jisté. Na trůn Gira usedne nový muž.

Jen kdo jím bude?

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Deštivou kvalifikaci na sprint Velké ceny Číny F1 vyhrál Norris před Hamiltonem

19. dubna 2024  7:39,  aktualizováno  11:14

Deštivou kvalifikaci na sprint ve Velké ceně Číny formule 1 vyhrál po chaotickém závěru Lando...

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...