UDRŽÍ HO? Lucemburský cyklista Bob Jungels už od úterka obléká den co den růžový dres lídra Gira. Dnes bude vystaven zatěžkávající zkoušce.

UDRŽÍ HO? Lucemburský cyklista Bob Jungels už od úterka obléká den co den růžový dres lídra Gira. Dnes bude vystaven zatěžkávající zkoušce. | foto: AP

Palebné stanoviště Blockhaus. Tady se má dnes změnit Giro

  • 75
Připravit se.... a akce! Vrchaři na scénu, už je na čase. Na cyklistické Giro čeká dnes v regionu Abruzzo druhý horský dojezd stého ročníku. Je těžší než ten první. A slibuje větší drama.

V roce 1860 vybudovali na vrcholu kopce pevnost. Později zde bylo za války palebné stanoviště, kontrolované Němci. Pověstný Blockhaus.

Tady dnes vyvrcholí 9. etapa Gira.

Tady se má Giro změnit.

Posledních 25 kilometrů povede takřka neustále vzhůru. Samotný výšlap na Blockhaus, do nadmořské výšky 1665 metrů, bude pak 13,6 kilometru dlouhý s průměrným sklonem 9,4 procenta a maximálním 14 procent.

13.května 2017 v 19:47, příspěvek archivován: 13.května 2017 v 22:42

Summit finish at Blockhaus tomorrow Our #Giro Stage 9 preview is up now >> https://t.co/7qc8O8Sojx https://t.co/DaaD9QmdEX

Bob Jungels ze stáje Quick-Step vede o pouhých šest vteřin před Geraintem Thomasem z týmu Sky. Dalších jedenáct jezdců ztrácí jen deset vteřin. V půl minutě je jich v celkovém pořadí namačkáno hned šestnáct.

Tolik se toho může stát.

„Na Blockhausu uvidím, jak na tom jsem v porovnání s Quintanou a Nibalim a jak velké mohu mít ambice v celkové klasifikaci,“ říká Jungels, majitel maglia rosa. Loni skončil 24letý Lucemburčan v milánském cíli Gira šestý.

„Letošní konkurence je větší, i umístění v Top 10 by bylo dobré,“ naznačuje. „Ale kdo ví, třeba bych mohl bojovat o stupně vítězů.“

Co si budeme namlouvat, úvodních devět dnů letošního Gira zatím fanoušky, ani reportéry kdovíjak neokouzlilo. Jistě, byly tu zajímavé sprinterské souboje, došlo na nečekaný útok Quick-Stepu ve větrné koncovce třetí etapy, vydařily se i dva úniky, peloton putoval nádhernou krajinou.

Přesto, závodnímu menu Gira 2017 zatím chybělo koření. Zůstaly jen vzpomínky na akcemi nabitý první týden předloňského ročníku, kdy stáje Tinkoff a Astana diktovaly občas až zběsilé tempo, nebyla nouze o překvapení ani o trable favoritů a kdy už první horský dojezd přinesl souboj největších hvězd.

Letošní výšlap na Etnu se naopak ve 4. etapě nesl ve znamení velkého příměří vrchařských osobností.

KRÁL ETNY. Pětadvacetiletý Slovinec Jan Polanc, muž z úniku, se raduje z vítězství ve čtvrté etapě Gira. Za ním se favorité nenaháněli.

„Tam ještě nikdo nechtěl riskovat. Zato Blockhaus nám už ukáže, kdo má jaké nohy,“ věří Mauro Vegni, ředitel Gira.

S tím souhlasí rovněž Steven Kruijswijk, lídr týmu Lotto NL Jumbo, loni celkově čtvrtý: „Etna se nejela na plný plyn. Navíc Blockhaus by měl být profilově tvrdším stoupáním. Tady se udělají rozdíly.“

Zvlášť když už všichni mají v nohách osm etap.

“Sprinter“ Merckx ovládl premiéru

Bude to teprve posedmé v historii, co se peloton Gira vzhůru na Blockhaus vydá. V historii závodu má však toto stoupání nesmazatelnou roli.

Přesně před půl stoletím sem aktéři italské Grand Tour zamířili poprvé. V barvách stáje Peugeot jel tehdy svůj první třítýdenní závod i jistý belgický mladík jménem Eddy Merckx. A chtěl všem předvést, co dovede.

Když tehdy Ital Zilloli v průběhu stoupání na Blockhaus atakoval a všem ujel, vydal se Merckx za ním. Příliš pozdě? Kdepak.

Zillolimu pár stovek metrů před cílem etapy instinkt napověděl: Ohlédni se. Učinil tak. Dole pod sebou kohosi uviděl. Merckx!

„A najednou byl přede mnou, takřka vzápětí, jen pár vteřin uběhlo,“ později vyprávěl Zilloli. „Pomyslel jsem si: Takhle si připadá člověk, když do něj udeří blesk.“

13.května 2017 v 22:31, příspěvek archivován: 13.května 2017 v 22:47

Blockhaus, 50 years ago. The young "Belgian sprinter", Eddy Merckx starts conquering the mountains... #Giro100 https://t.co/d30dF1vsbW

Merckx proťal vítězně cíl a poprvé v kariéře vyhrál etapu na Giru, o čemž Gazzetta dello Sport tehdy napsala: „Naše nejlepší vrchaře poráží belgický sprinter.“ Ano, takovou vizitku tehdy ten mladík měl.

O 48 hodin později vyhrál znovu, pro změnu rovinatý hromadný spurt u moře. Chvíli držel celkově třetí příčku. V Dolomitech na něj však čekaly déšť a sníh, nachladil se, onemocněl, odpadl. Celé Giro dokončil při svém debutu na deváté příčce, což byl příslib, nicméně Gazzetta psala: „Ukázal své limity v horách. Nikdy nevyhraje velký etapový závod.“

Jak hluboký to byl omyl!

Tentýž Eddy Merckx se v letech následujících stal pětinásobným šampionem Gira i Tour!

Opět po osmi letech - i s Pelizzottim

Dosud poslední z šesti návštěv jezdců Gira na Blockhausu se uskutečnila v roce 2009, kdy se měli jezdci vydat ještě výše než dnes a cíl byl naplánován v 2040 metrech. Kvůli sněhové pokrývce na vrcholu však museli organizátoři etapu zkrátit a ubrat posledních pět kilometrů, končilo se proto v 1631 metrech a výbušná etapa měřila jen 83 kilometrů.

V boji o titul tehdy domácí Di Luca odolal všem snahám Rusa Meňšova, zatímco pro etapové prvenství si dojel Franco Pelizzotti z týmu Liquigas. Ale neradoval se z něj navždy, kvůli dopingovému provinění byl o něj později připraven. Letos se v dresu týmu Bahrain Merida vrací coby pomocník Vincenza Nibaliho.

V roce 2014 na Blockhausu vrcholila etapa závodu Tirreno-Adriatico, které dominoval Alberto Contador. Giro se sem však vrací teprve letos, po osmileté odmlce.

Rozdávají se karty pro poslední týden

Nepůjde jen o Blockhaus, nýbrž o dvojblok nejbližších dvou etap. Po pondělním dni volna totiž čeká v úterý klíčová 40kilometrová časovka.

„Tyto dva dny rozdají karty pro poslední týden,“ říká Geraint Thomas, jeden ze dvou lídrů stáje Sky.

„Očekávám mnohem zajímavější závod než doposud a velké změny v pořadí,“ tvrdí Thibaut Pinot z FdJ.

Ze stáje Movistar se ozývá: Už na Blockhausu by mohl Nairo Quintana najet čas na největší konkurenty.

13.května 2017 v 10:39, příspěvek archivován: 13.května 2017 v 22:44

Cyclingnewsfeed: Movistar and Quintana bide their time as Blockhaus looms #Giro100 https://t.co/R4jmd6bj0x https://t.co/IGfYU5Pk59

Naopak Tom Dumoulin, lídr Sunwebu, má plán: „Ztratit na Blockhausu co nejméně a potom v úterý získat v časovce co nejvíce. Až třetí týden bude rozhodující, ale tyto dvě etapy jsou také mimořádně důležité.“

Nejlepší český zástupce Jan Hirt, prozatím třiatřicátý, chce dnes zapomenout na trápení z Etny, kde přijel do cíle se ztrátou 4:57 minuty. Tehdy, po dojezdu čtvrté etapy, na Facebook psal: „Dnes jsem se cítil hrozně. Už 80 kilometrů před cílem to bylo zlé a po zbytek etapy jsem jen trpěl. Doufám v lepší výkony. Giro je teprve na začátku a nejdůležitější etapy přijdou.“

Etapa na Etnu přišla na řadu po dni volna. Což je situace, se kterou zatím Hirt nemá příliš zkušeností, protože volný den uprostřed etapového závodu zažil doposud pouze na závodě Kolem Portugalska.

Před Blockhausem by mohl být v rytmu a rozjetý.

A výsledek v cíli třeba bude úplně jiný.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa