MÍSTO, PROSÍM. Roman Kreuziger mezi diváky za cílem 18. etapy Gira.

MÍSTO, PROSÍM. Roman Kreuziger mezi diváky za cílem 18. etapy Gira. | foto: Tomáš Macek, MAFRA

Kreuziger o Yatesově ztrátě: Nedělal bych z toho žádnou vědu

  • 31
Pratonevoso (Od našeho zpravodaje) - „Nevím, kolik Simon ztratil," říkal Roman Kreuziger těsně poté, co sám dokončil 18. etapu Gira, vrcholící stoupáním na alpské Pratonevoso. Když se dozvěděl, že Simon Yates zaostal v cíli o 28 sekund za Tomem Dumoulinem, reagoval: „To se stane.“

Na trati Kreuziger v průběhu etapy nepozoroval na Yatesovi, lídrovi týmu Mitchelton-Scott, žádné větší známky únavy. „Vypadal v pohodě. Tohle je poprvé, co se na tomhle Giru někde zasekl. Nedělal bych z toho žádnou vědu,“ podotkl.

Stále růžový Yates posléze na tiskové konferenci pragmaticky sdělil: „Prostě jsem dnes neměl nohy, když Froome, Dumoulin a Pozzovivo zaútočili, to je vše. Ale pořád vedu, a to je pozitivní.“

Stáj Mitchelton-Scott měla v plánu pustit tentokrát před peloton početnější skupinu, která si to na Pratonevosu rozdá o etapové prvenství.

„Po startu skutečně odjela veliká skupina dvanácti lidí, která nám vyhovovala, protože v ní nebyl nikdo nebezpečný pro celkové pořadí. Nejlepší z uprchlíků, Němec Schachmann, měl v celkovém pořadí ztrátu 38 minut,“ popisoval Kreuziger.

„Potom jsme usilovali o to, aby měl únik k dobru mezi 15 a 20 minutami, což Sam Bewley a Svein Tuft zvládli na čele balíku perfektně. A my ostatní jsme se snažili být kolem Simona.“

V závěrečné fázi 13,9 kilometru dlouhého finálního stoupání na Pratonevoso už Yates zůstal sám, když musel čelit útokům. „Věděli jsme, že tohle je kopec, který sedí Dumoulinovi a že tudíž hrozí, že se tady na nás bude Dumoulin snažit najet nějaký čas. To se i potvrdilo,“ řekl Kreuziger.

„Simonovi úplně nesvědčí, když z takového tempa - netempa po rovině najednou najedeme do jediného kopce a ten se potom jede až do cíle na doraz,“ vysvětloval.

Z Yatesova 56sekundového náskoku v celkovém pořadí tak po čtvrteční etapě zbyla přesně polovina.

Giro se pořádně zauzlilo.

„Ale stále jsou před námi dva velmi tvrdé dny. Zítřek bude důležitější,“ zdůraznil Kreuziger. „Těch kopců bude v pátek na trati spousta a prudších, což Simonovi svědčí mnohem víc. Teď musí jen dobře zregenerovat.“

Nejlepším českým cyklistou v pořadí na Pratonevosu byl na 37. místě etapy Jan Hirt, který dojel o 3:38 minuty za nejlepšími z favoritů Gira. 

ŽÍZEŇ. Jan Hirt a masérka týmu Astana v cíli na Pratonevosu.

„Dumoulin najel na Yatese půl minuty? Tak to jsem překvapený,“ řekl Hirt k informaci o vyznění bitvy prvních dvou mužů celkové klasifikace.

Vzápětí přemýšlel: „Ale nikdo nevíme, co s Yatesem doopravdy bylo. Může to být i nějaká hra. Nemyslím si, že by šlo o výraznou únavu. V dalších dnech se budou nadělovat mnohem větší časové rozestupy.“

Etapy do Bardonecchie a Cervinie budou podle Hirta ještě více svědčit také lídrovi jeho týmu Astana, kolumbijskému cyklistovi Migueli Ángelu Lopézovi. Ten už na Pratonevosu unikl dalším jezdcům pro celkovou klasifikaci a pojistil si tím bílý dres nejlepšího mladíka.

Lópezův český pomocník nadále doufá, že Kolumbijec může zaútočit i na celkové stupně vítězů, od nichž ho ze 6. místa dělí 2:09 minuty.

A pocit z vlastní formy?

„Dnes je asi lepší,“ odvětil Hirt. „Jenže dnes se nejelo naplno po celý den, ale až na posledním kopci. Podle dneška se těžko hodnotí. Teprve další dva dny budou rozhodující. Tam něco zkusím a uvidím.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa