TŘI PRSTY, TŘI TRIUMFY. Arnaud Démare slaví třetí vítězství na letošním Giru.

TŘI PRSTY, TŘI TRIUMFY. Arnaud Démare slaví třetí vítězství na letošním Giru. | foto: AP

Hořkosladký den Francouzů na Giru. Démare potřetí zvítězil, Bardet odstoupil

  • 5
Do posledních metrů živili naději i uprchlíci, nakonec se však potvrdily předpoklady, v hromadném dojezdu se o vavřín z 13. zkoušky Gira utkali sprinteři. Radoval se znovu Francouz Arnaud Démare z týmu Groupama-FDJ, jenž navázal na své triumfy z páté a šesté etapy. Kvůli zdravotním problémům naopak skončil jeho krajan, a čtvrtý muž celkového hodnocení, Romain Bardet.

„20 kilometrů před cílem jsem si říkal, jak jen je můžeme dojet,“ připomněl v cíli vítězný Démare urputný vzdor uprchlíků.

13. etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Čtveřice Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Marco Maestri (EOLO-Kometa) a Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma) měla v té době ještě dvě minuty náskok, který se přes veškerou snahu na čele pelotonu nedařilo snížit.

„Všechny týmy musely hodně pracovat. Každých dvacet sekund jsme měnili závodníka na čele,“ popisoval Démare, jak se očekávaná sprinterská lahůdka téměř proměnila v uprchlický šok.

Několik stovek metrů před cílem se však přeci jenom peloton přehnal přes vyčerpaný kvartet. Démare využil dobře postaveného týmového vláčku, vyvezl se a dosprintoval pro vítězství.

Marně se mu snažili přiblížit druhý Phil Bauhaus (Bahrain-Victorious) a třetí Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl).

Spurt o triumf ve 13. etapě Gira. Zleva Phil Bauhaus, Arnauld Démare, Mark Cavendish.

Závodníci na celkové pořadí dnes měli ideálně pošetřit co nejvíce sil před horským zápolením následujících etap.

Ve většině případů tomu tak i bylo. V růžovém dresu zůstává Juan Pedro López z Treku, další favorité neztratili, ani se nepřiblížili.

Smutnou výjimkou je Romain Bardet (DSM),

Čtvrtý muž celkové klasifikace etapu opustil krátce po startu po přetrvávajících zdravotních problémech. „Během čtvrteční etapy onemocněl, v noci se jeho stav zhoršil. Přes veškerou snahu již není schopen v závodě pokračovat,“ komentovala jeho stáj.

Jediný český zástupce Jan Hirt dojel na 40. místě ve skupině s mužem v růžovém. V celkovém hodnocení se posunul díky odstoupení Bardeta zpět na 14. pozici.

Jak se vše odehrálo

Teď nebo možná nikdy. 150 kilometrů, jediný kopec v první třetině trasy. Třináctá etapa měla patřit sprinterům. Tím spíš, že v následujících čtyřech zkouškách se bude bojovat v horách a kdo ví, kolik sprinterů bude připraveno na startu osmnácté etapy, jež je poslední sprinterská.

Pětka na čele. Krátce po startu se k úprku odhodlala pětice Nicolas Prodhomme (AG2R Citroën), Filippo Tagliani (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost), Marco Maestri (EOLO-Kometa) a Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), která udržovala náskok přibližně tří až čtyř minut.

Trpký konec Bardeta. „Sedí s bledou tváří vedle silnice a drží se za žaludek,“ vstoupil znenadání do přenosu italské televize Rai bývalý profesionální cyklista a nynější reportér Marco Saligari. Jeho slova patřila Romainu Bardetovi, čtvrtému muži letošního Gira a jednomu z favoritů. „S lítostí potvrzujeme, že Romain Bardet opustil Giro. Poté, co během čtvrteční etapy onemocněl, se jeho stav přes noc zhoršil, a přes veškerou snahu již není schopen v závodě pokračovat,“ upřesnil tým DSM.

Jediný výstup. Desetikilometrové stoupání třetí kategorie na Colle di Nava znamenalo zvýšení náskoku úniku. Vedoucí čtveřice, teď už bez Taglianiho, najela do závěrečné stovky kilometru přibližně o šest minut dříve než peloton.

Uprchlíci věří, peloton hlídá. Jako za starých časů při olympijských týmových časovkách se všichni čtyři jezdci na čele poctivě točili, drželi rychlost nad 55 km/h. Náskok na peloton stagnoval na šesti minutách, do cíle zbývalo 70 kilometrů. V pelotonu se mezitím začaly rovnat týmy se sprinterskými ambicemi – Groupama-FDJ, Quick-Step Aplha Vinyl a UAE Emirates, které začaly postupně snižovat manko.

Balík se natahuje. Třicet kilometrů před cílem výhoda čtveřice na čele spadla na tři minuty. Peloton se ve snaze dojet uprchlíky rozpadl na dvě části. V té druhé uvázl mimo jiné i Simon Yates.

To by mohlo vyjít! Už jen patnáct kilometrů a pořád máme k dobru skoro dvě minuty! S každým metrem měli uprchlíci větší a větší naději.

Konec vzdoru. Pár stovek metrů před cílem se peloton přeci jenom přehnal přes vyčerpaný kvartet. Ve hře byla tentokrát všechna očekávaná jména - Démare, Cavendish, Gaviria, Dainese... Dominantním nástupem etapový hattrick završil Francouz.

Giro d’Italia - 13. etapa (Sanremo - Cuneo, 150 km):

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 3:18:16, 2. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 3. Cavendish (Brit./Quick-Step-Alpha Vinyl), 4. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 5. Dainese (It./DSM), 6. Consonni (It./Cofidis), 7. De Bondt (Belg./Alpecin-Fenix), 8. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech), 9. Vendrame (It./AG2R-Citroën), 10. Bayer (Rak./Alpecin-Fenix), ...40. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 54:37:23, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -12, 4. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 5. Martin (Fr./Cofidis) -28, 6. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 7. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:23, ...14. Hirt -3:09.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa