SUPERMAN. Adama Hansena tak nazvala italská Gazzetta.

SUPERMAN. Adama Hansena tak nazvala italská Gazzetta. | foto: Profimedia.cz

ZÁPISNÍK: Superman na Giru šlape dál. A König se konečně vrací

  • 16
Na schůzku před 18. etapou cyklistického Gira přišel s úsměvem a velkým hrnkem kafe. Adam Hansen, Superman. Tak jej nazvala italská Gazzetta.

Stačí uvést pár čísel.

Právě dokončuje čtrnáctou třítýdenní Grand Tour v řadě, jako první cyklista v historii.

Počínaje Vueltou 2011 to k dnešnímu dni obnáší 47 316 závodních kilometrů a 1 235 hodin v sedle kola na kláních Velké trojky, často na samém prahu bolesti. Ale pokud přežil i celou loňskou Tour, kde si při pádu ve druhé etapě způsobil dislokaci ramene, přežije už všechno, ne?

„Nevěřím, že je na Giru někdo, kdo tu chtěl být víc než já,“ vyhlásil.

Zpoza předního okna jeho týmového autobusu na nás hledí čtyři zelení maskoti Gira za čtyři etapové triumfy, které pro Lotto-Soudal zajistili André Greipel a Tim Wellens. Ovšem i tenhle pětatřicetiletý Australan, deset let žijící v Beskydech, patří ke klenotům stáje. Přestože většinou pomáhá jiným.

Stal se už jakýmsi nezbytným inventářem Grand Tour. „Šéfové mého týmu dopředu počítají, že v sezoně budu chtít jet zase všechny tři Grand Tour. Kdybych je nejel, vážně bych to postrádal,“ ujišťuje. V tom případě by se nejspíš na závod ani nedíval. „Stejně doma nemám televizi.“

Zato má spoustu jiné užitečné práce, především ve své prosperující firmě, v níž vyrábí vlastní značku cyklistické obuvi a oblečení.

Vypráví mi, jak v zimě trénuje, když se v Beskydech hlubokým sněhem drápe po svých na Smrk nebo jak zas a znovu vyjíždí na kole na Lysou horu, jakmile sníh opadne. Tady zoceluje tělo, aby potom trojnásobný třítýdenní zápřah v sezoně vydrželo.

Do závodů je potom ponořen natolik, že letos v průběhu Gira úplně zapomněl i na vlastní narozeniny. Až dortem v autobuse mu je připomněli. Záhy zase vozil parťákům bidony.

Pokud přece jen dostane volnou ruku, snaží se unikat. V minulosti tak vyhrál etapu Gira i Vuelty. Historický rekord dvanácti Grand Tour v řadě, který držel Španěl Lejaretta, překonal loni ve Španělsku. Každý další třítýdenní podnik v podání Adama Hansena je tudíž novým rekordem.

„Podepsal jsem u Lotta do konce roku 2017,“ říká. Tou dobou jich může mít na kontě devatenáct.

Že bude letos také na Tour, je jedna z největších jistot pelotonu.

Naopak kdy a kde se vrátí Leopold König, pro změnu milovník Jeseníků, bylo jednou z největších záhad.

Zeptejme se tedy.

Nedaleko odtud se opírá o černý ford stáje Sky její sportovní ředitel Dario Cioni. „Leo?“ pozdvihne obočí. „Už je zase zdravý, trénuje a do závodů naskočí v nejbližších týdnech.“ Kde, to už Cioni nepoví.

Ovšem pokud máme informace ze zákulisí správné, půjde v červnu o etapy Kolem Švýcarska.

V srpnu by se potom s Hansenem mohli potkat na Vueltě.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa