Plaval přes La Manche, odmítl tým Sky. Kdo je senzační šampion Gira?

  9:59
Držel se za hlavu a říkal: „Ani v mých nejdivočejších snech jsem si neuměl představit, že se něco takového může stát.“ Tao Geoghegan Hart, britský cyklista stáje Ineos, na jehož jméně si už nejeden reportér vylámal jazyk, je vítězem italského Gira. Navíc po thrilleru, který 117 let dlouhá historie cyklistických závodů Grand Tour nepamatuje.
Tao Geoghegan Hart slaví po dojezdu Gira v Miláně celkové vítězství.

Tao Geoghegan Hart slaví po dojezdu Gira v Miláně celkové vítězství. | foto: AP

Vždyť po 20 z 21 etap a 3 346 kilometrech dělilo prvního Australana Jaie Hindleyho z týmu Sunweb a druhého Taa Geoghegana Harta jen 86 setin sekundy!

Proto se toto Giro, potýkající se s covidovými případy (S. Yates, Kruijswijk a spol.), s pády velikánů (Thomas) i s propady hvězd (Nibali, Majka), proměnilo v památný závod sportovní historie.

Hart vítězem thrilleru, Giro je jeho. Opět skvělý Černý dojel časovku šestý

Tao Geoghegan Hart, vítěz letošního Gira

Tak těsné to dlouho bylo.

Jako když o titul ve Wimbledonu 2009 hráli Roger Federer s Andym Roddickem 14:14 v pátém setu, než Švýcar definitivně rozhodl.

Nebo když Američana Gatlina dělila v olympijských Aténách 2004 ve finále královské stovky jediná setina sekundy od druhého Portugalce Obikwela.

Svět miluje úspěšné outsidery. Geoghegan Hart i Hindley vjeli do Gira coby pomocníci svých původních lídrů, Gerainta Thomase a Wilka Keldermana. Ale v neděli se v závěrečné 15kilometrové časovce utkali o titul. Také tato velká proměna jejich podivuhodný italský příběh umocnila.

„Když Geraint najel v neutrální zóně 3. etapy na bidon a s frakturou pánve musel odstoupit, koukali jsme na něj, jak odjíždí domů, a bylo to pro nás všechny dost těžké,“ vyprávěl Geoghegan Hart na tiskové konferenci. „Ale pak jsme se dokázali zresetovat, stanovili si nové cíle, a nakonec, v tomhle bláznivém světě, sedím tady a mám na sobě růžový dres vítěze Gira.“ 

V Miláně si pro něj v neděli šlapal. 

Když přijel na poslední kilometr, jeho sportovní ředitel Matteo Tossato do vysílačky křičel: „Neriskuj! Už neriskuj!“

Najednou pochopil: Já to dokázal.

„Nestává se často, aby vás při 15kilometrové časovce sportovní ředitel ponoukal, ať zpomalíte. Pomyslel jsem si: Musím si vést vážně dobře. Až v tu chvíli jsem si uvědomil, že jsem vyhrál Giro. Vjížděl jsem na Piazza del Duomo a neskutečně si to užíval.“

Svého soka porazil v časovce o 39 sekund.

V prvním závodě skončil předposlední

Stáj Ineos, bývalý tým Sky, propukla u milánského dómu v bujaré oslavy. 

„Za posledních deset let jsme toho vyhráli opravdu hodně, ale styl, jakým se na letošním Giru náš tým prezentoval, je úplně jiným příběhem,“ tvrdil manažer týmu Dave Brailsford. „Ti kluci tu závodili s takovou chutí! Tohle Giro se stalo milníkem, kdy se mění generace.“

Po selhání Egana Bernala na Tour a Thomasově odstoupení z Gira prožívala Brailsfordova parta zčistajasna nečekaný comeback na výsluní.

Tutéž stáj Geoghegan Hart od dětství obdivoval, přesto si na podzim 2015 dovolil smlouvu ve Sky odmítnout! To mu bylo zrovna 20 let a lidé o něm tvrdili: Když hovoří, působí dojmem, že je starší než ve skutečnosti. Nejen tónem hlasu, ale také tím, jak o životě a sportu přemýšlí.

Coby teenager byl doma v Londýně dobrým plavcem, se svými parťáky vyráželi trénovat i do moře pod doverskými útesy a dokonce se zúčastnili závodu šestičlenných štafet přes kanál La Manche.

Giro d'Italia 2020

Speciální příloha iDNES.cz

Ale kola, ta miloval. Od chvíle, kdy coby fanoušek sledoval v londýnských ulicích britské etapy Tour 2007.

Svůj první cyklistický závod v životě, na londýnském okruhu přes Hog Hill, dokončil v roce 2009 v kategorii do 14 let na předposledním místě. O tři roky později začal sbírat medaile z britských mládežnických šampionátů na silnici i dráze. 

Dostal stipendium v programu britských olympijských nadějí, jehož funkcionáři mu nastínili, že může mít zářnou budoucnost.

Poprvé pochopil, co to znamená závodit pod tlakem.

„Rodiče a škola mě drželi nohama pevně na zemi,“ vyprávěl. „Mrzí mě, když teď vidím, jak mnozí cyklisté předčasně školu opouštějí. Díky ní jsem získal přátele, které nezajímala má cyklistická kariéra. A mohl jsem vyhrát velký závod a stejně mě další den učitel usadil a vynadal mi, když jsem nedával pozor.“

V roce 2013 zaujal třetím místem na juniorském Paříž - Roubaix, v následující sezoně obsadil třetí příčku rovněž na klání Lutych - Bastogne - Lutych v kategorii do 23 let.

Budoucí vítěz Gira coby dvacetiletý:

Od juniorských let vyrážel často do Západních Flander a naopak se prozatím vyhýbal vrchařským závodům. „Až od osmnácti jsem začal s tréninky ve vysokých horách.“

Získal angažmá v americké druhodivizní stáji Axeon Hagens Berman, specializující se na jezdce a závody do 23 let. Ale všiml si ho rovněž Bradley Wiggins, šampion Tour 2012. 

Jedenadvacetiletého Harta doporučil na stáž do týmu Sky.

Brailsforda i hlavního sportovního ředitele Nicolase Portala zaujal natolik, že mu hned nabídli kontrakt na rok 2016. Jenže on si jim dovolil říci: Nezlobte se, ale ne, děkuji nechci. Ještě ne. Prosím, přijďte za rok.

Tao Geoghegan Hart v cíli druhé etapy Závodu míru. Dojel na druhém místě.
Tři nejlepší z druhé etapy Závodu míru - uprostřed je vítěz David Gaudu, vlevo...

NA ČESKÝCH SILNICÍCH. Tao Geoghegan Hart při Závodu míru kategori do 23 let v roce 2016. Na stupních vítězů je uprostřed vítěz David Gaudu, vlevo druhý Geoghegan Hart, vpravo třetí Kilian Frankiny.

„Jezdit za tým Sky byl můj sen. Šlo o přetěžké rozhodování. Nevěděl jsem, jestli se ta nabídka znovu bude opakovat. Ale věřil jsem, že při závodech do 23 let budu závodnicky dál růst,“ vysvětloval. Raději tedy zůstal v Axeonu, kde na něj měl velký vliv šéf týmu Axel Merckx, syn pětinásobného vítěze Tour.

„Už tehdy měl Tao talent, aby si zasloužil místo v jakémkoliv týmu World Tour,“ vzpomínal Merckx. „Ale byl na to připraven emocionálně a fyzicky? Podle mě ještě ne. Proto mu prospěl ještě jeden rok u nás.“

Učil se trpělivosti

Pokud měl s něčím mladý Geoghegan Hart problém, tak s trpělivostí. Chtěl závodit pořád a všude. „Axel Merckx se mě proto snažil naučit, abych si přestal myslet, že má kariéra je o příštím týdnu nebo příštím měsíci. Ta kariéra je o dalších 15 letech a postupných krocích.“

Týmu Sky se upsal až před sezonou 2017. Učil se pomáhat jiným, trénoval i s Chrisem Froomem a zároveň se připravoval na roli jezdce pro celkovou klasifikaci.

Na loňském Giru pak představil tým Ineos, nástupce stáje Sky, svoji novou generaci. Partu jezdců, kterým stále bylo jen 25 let a méně: Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart, Jhonatan Narváez, Iván Sosa. 

Připočtěme Kolumbijce Bernala, kterého zranění tehdy o Giro připravilo, načež vyhrál Tour, a časovkářský zázrak Filippa Gannu a dostaneme mladickou vlnu, jež si vysloužila označení „verze Sky/Ineos 3.0“. 

Tao Geoghegan Hart pózuje s trofejí po závěrečné etapě Gira v Miláně.

Má být ještě efektivnější než předchozí verze Sky 1.0 (průkopník Wiggins vítězem Tour) a Sky 2.0 (Froome šestkrát a Thomas jednou šampionem na podnicích Grand Tour).

„Jsou tak nažhavení. Musíme je držet na uzdě,“ usmíval se loni v květnu Nicolas Portal.

Osmatřicetiletý veterán Christian Knees, jenž na ně i na trati dohlížel, nicméně přidával: „Ale ti kluci se učí tak rychle.“

Tao Geoghegan Hart z Gira 2019 po pádu odstoupil. 

Na Vueltě pak dojel celkově dvacátý. 

O třináct měsíců později je absolutním vítězem italské Grand Tour a dvou horských etap navrch.

„Je to neuvěřitelné, vážně neuvěřitelné,“ svěřoval se v neděli na Piazza del Duomo. „Doufal jsem, že jednou budu dojíždět na Grand Tour v Top 10 nebo třeba i v Top 5. Ale tohle?“

Alberto Contador ho do mikrofonu Eurosportu velebil: „Ukázal obrovskou mentální sílu.“

Bradley Wiggins má jasno: „Je budoucí superstar. Teď už nepochybujte.“

Vlastně... Proč budoucí? 

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  7:46

Aktualizujeme Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Buffalo rozstřílelo Seattle, Washington uspěl na ledě Calgary

19. března 2024  7:17,  aktualizováno  7:42

Ve dvou pondělních zápasech hokejové NHL se radovaly hostující celky. Washington zdolal 5:2 domácí...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Pro svoje lidi vše. Kdo je obžalovaný šéf českých lyžařů Trávníček

19. března 2024  5:58

Coby sportovní manažer a předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing David Trávníček...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...