Egan Bernal za zadním kolem Mikela Landy v průběhu horské etapy Tour de France. | foto: Reuters

Ineos přišel před Girem o lídra, Bernal si zlomil klíční kost

  • 5
Poplach v týmu Ineos, favorizovaná cyklistická stáj přišla před sobotním startem Gira d'Italia o svého lídra. Britský kolos, který do dubna vystupoval pod názvem Sky, nemůže počítat s Eganem Bernalem - kolumbijský supertalent si při tréninku zlomil klíční kost.

První Grand Tour sezony začne v sobotu v Boloni. Dvaadvacetiletý Bernal letos vyhrál Paříž-Nice a na dalším etapovém závodu Kolem Katalánska skončil celkově třetí. V sobotu ale umístil na instagram fotografii z nemocnice se zafixovanou klíční kostí.

„Uvidíme se brzy, kamarádi. A nebojte - tohle mi dává motivaci tvrdě trénovat na zbytek sezony,“ napsal.

Představitelé Ineosu přiznali, že zatím nemají „plán B“ a nevědí, kdo bude v Itálii kapitánem. Brit Chris Froome nebude na Giru obhajovat vítězství a pokusí se vyhrát popáté Tour de France, na tu se soustředí i další hvězda týmu Geraint Thomas.

Španělský cyklista Alejandro Valverde v rozhovoru s novináři.

Kvůli zranění přijde o Giro také úřadující mistr světa Španěl Alejandro Valverde. Devětatřicetiletý Španěl spadl minulý týden v přípravě na poslední jarní klasiku Lutych-Bastogne-Lutych a má naraženou pánev, proto musel změnit plány.

„Je to škoda, že nemůžu jet Giro, ale musím naslouchat svému tělu a dát se stoprocentně dohromady, abych se mohl připravit na zbytek sezony,“ uvedl Valverde na sociálních sítích.

Mezi hlavní favority budou patřit Tom Dumoulin z Nizozemska, Ital Vincenzo Nibali nebo Slovinec Primož Roglič, jemuž se daří na generálce v Romandii.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa