Caleb Ewan z týmu Lotto Soudal vítězí v osmé etapě závodu Giro d’Italia. | foto: LaPresse - D'Alberto / Ferrari / Paolone / Alpozzi

Obávaná a dramatická. Nejdelší etapu cyklistického Gira ovládl Ewan

  • 2
Byla nejdelší, nervózní a nakonec i dramatická. Osmou etapu cyklistického závodu Giro d'Italia v hromadném dojezdu výrazně prořídlé skupiny ovládl Caleb Ewan z týmu Lotto Soudal. V růžovém dresu lídra závodu nadále zůstává Valerio Conti z UAE.

Délkou i náročným závěrem naháněla cyklistům strach.

Nikdo v pelotonu si nepřál, aby v posledních kilometrech nejdelší etapy 102. ročníku Gira začalo pršet. Na jezdce totiž čekal dlouhý, technicky náročný sjezd s řadou nepříjemných serpentin.

A nejhorší možná předpověď se vyplnila: 15 kilometrů před cílem se začal na italské silnice v okolí města Pesaro snášet lehký déšť.

Giro d'Italia 2019

speciální příloha iDNES.cz

Tehdy hlavní balík likvidoval půlminutové manko na vedoucí trio. V pelotonu vládla obrovská nervozita, dopředu se tlačily sprinterské týmy s ambicí ovládnout etapu; v bezpečí chtěli dojet i jezdci na celkové pořadí.

Až šest kilometrů před cílem se výrazně prořídlému balíku povedlo sjet uprchlíky. V pelotonu v tu dobu nechyběli rychlíci Caleb Ewan (Lotto Soudal), Pascal Ackerman (Bora-hansgrohe) a Elia Viviani (Deceuninck-QuickStep).

Do klíčové pravotočivé zatáčky 700 metrů před cílem přivedlo hlavní skupinu duo pomocníků týmu Deceuninck-QuickStep. 

Viviani se tehdy ukrýval zhruba na desáté pozici. Za zadním kolem Caleba Ewana.

A za ním domácí cyklista zůstal i v cíli.

18.května 2019 v 17:14, příspěvek archivován: 18.května 2019 v 17:32

Seconda vittoria al #Giro per @CalebEwan dopo Alberobello 2017. https://t.co/PtDCkpbJuH

Ač se Australan nemohl spolehnout na některého ze svých domestiků, využil vynikající práci konkurenční Bory a právě belgické stáje. 

Němec Ackermann vypálil příliš brzy a nakonec dojel třetí. 

Naopak Ewan počkal na správný moment a podél levé bariéry pelášil pro letošní první vítězství na Giru.

V kariéře se na závodech Grand Tour drobný sprinter raduje potřetí.

„Bylo to těžší finále, než jsme si myslel. Cítil jsem ale, že mám dobré zrychlení. Počkal jsem si na vhodnou chvíli,“ líčil Ewan v rozhovoru pro Eurosport. „Asi mi tyhle záludné dojezdy sedí. Musel jsem si poradit sám, protože tým pracoval předtím, aby dojeli únik. Kdybych tam mé pomocníky nepoužil, možná bych vůbec o vítězství nebojoval.“

Růžový dres lídra závodu uhájil Valerio Conti z týmu UAE.

Valerio Conti z týmu UAE zůstává v růžovém dresu pro lídra závodu Giro d’Italia...

Jan Hirt (Astana) cílem projel ve stejném čase jako vítěz na 61. místě. Josef Černý (CCC) dorazil s mankem téměř 12 minut. 

Jak se vše odehrálo

Nejdelší. Po páteční extrémně náročné etapě, kterou peloton prolétl průměrnou rychlostí 45 kilometrů v hodině, čekala na jezdce vůbec nejdelší štreka 102. ročníků. Trasa z Tortoreto Lido do Pesara měřila 238 kilometrů.

Šetříme síly. Před nedělní časovkou se favorité na celkové pořadí po náročných dnech rozhodli šetřit síly. Šanci na úspěch v osmé etapě tak opět dostaly sprinterské týmy, které se po celý den staraly o tempo hlavní skupiny.

Dva uprchlíci. A situaci měly pod kontrolou. Ze znaveného pelotonu se do úniku vydalo pouze duo odvážlivců: Frapporti (Androni) a Cima (Nippo-Vini Fantini). Jejich náskok se na více než šest minut nevyškrábal.

Konec úniku. Třicet kilometrů před cílem oba uprchlíky pohltil peloton, hlavně díky vynikající práci jezdců týmu Lotto Soudal. Vpředu se rázem objevily týmy Bory nebo FDJ. Znervóznili i jezdci na celkové pořadí, kterým naháněl strach velmi náročný sjezd do cíle.

18.května 2019 v 16:01, příspěvek archivován: 18.května 2019 v 17:35

#4JDD Excellent work by @FrisonFrederik and @Stan_Dewulf1, who are hunting down the breakaway together with Jumbo-Visma. @jenskeukeleire is only four seconds behind GC leader Teunissen. https://t.co/bYPI3eXT8M

Pozor! Balík ale dlouho pohromadě nevydržel. Ciccone (Trek), vedoucí muž vrchařské soutěže, vypálil pro body na stoupání čtvrté kategorie. Za ním se  vydali ještě Vervaeke (Sunweb) a Bidard (AG2R). Společně si trio vytvořilo větší náskok. A peloton okamžitě znervózněl.

Australan dře. Na čele hlavní skupiny, která tehdy čítala zhruba 30 cyklistů, pracoval hlavně Jay McCarthy z týmu Bora. A především tento australský cyklista zajistil sprinterům šanci bojovat o další etapové vítězství.

Nervy. Trio bylo pohlceno a vypuknout mohl souboj o pozice do závěru, který nabídl v posledním kilometru dvě nepříjemné, pravotočivé zatáčky. Vidět byly především dresy týmů Deceuninck-QuickStep a Bora-hansgrohe.

Radost. Jenže v cíli byl nakonec nejrychlejší jejich soupeř Caleb Ewan. Australan se tak konečně dočkal: dosud na letošním Giru dojel ve sprinterských dojezdech třetí, druhý a čtvrtý.

Cyklistický závod Giro d'Italia

8. etapa (Tortoreto Lido - Pesaro, 239 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 5:43:32, 2. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 3. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe), 4. Sabatini (It./Deceuninck-Quick Step), 5. Belletti (It./Androni Giocattoli-Sidermec), 6. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 7. Cimolai (It./Izrael Cycling Academy), 8. Canola (It./Nippo Vini Fantini), 9. Nizzolo (It./Dimension Data), 10. Selig (Něm./Bora-hansgrohe), ...61. Hirt (ČR/Astana) všichni stejný čas, 162. Černý (ČR/CCC) -11:53.

Průběžné pořadí: 1. Conti (It./SAE Team Emirates) 35:13:06, 2. Rojas (Šp./Movistar) -1:32, 3. Carboni (It./Bardiani-CSF) -1:41, 4. Peters (Fr./AG2R La Mondiale) -2:09, 5. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -2:17, 6. Antunes (Portug./CCC) -2:45, 7. Masnada (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -3:14, 8. Serry (Belg./Deceuninck-Quick Step) -3:25, 9. Amador (Kost./Movistar) -3:27, 10. Oomen (Niz./Sunweb) -4:57, ...66. Hirt -19:12, 138. Černý -58:45.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa