Skvělý Vacek bojoval na Giru o vítězství, nakonec je na Gran Sasso druhý

  11:15aktualizováno  18:43
Ve velký den pro českou cyklistiku se proměnila sedmá etapa italského Gira. Po 218 kilometrech v úniku bojoval Karel Vacek o životní výsledek, když s dvěma dalšími uprchlíky udržel až do posledních metrů několikaminutový náskok na peloton. Dvaadvacetiletý Čech stáje Corratec ale v závěrečných metrech podlehl Davide Baisovi (Eolo-Kometa). Mezi favority na celkové pořadí zavládl klid zbraní a růžový dres stále veze Andreas Leknessund (DSM).
Český cyklista Karel Vacek táhne skupinu uprchlíků v 7. etapě Gira.

Český cyklista Karel Vacek táhne skupinu uprchlíků v 7. etapě Gira. | foto: Profimedia.cz

Tak blízko, a přesto tak daleko byl Vacek od životního vítězství.

Mezi vysokými stěnami sněhu se škrábal na náhorní planinu Campo Imperatore a bylo zřejmé, jak trpí. Zároveň se ale nevzdával, držel své tempo a pokusy o útok jeho dvou soupeřů ho nechávaly chladným.

Sedmá etapa Gira d’Italia

Podrobná reportáž

Simone Petilli (Intermarché) se zdál z trojice v úniku nejsilnější, dvakrát na svazích Gran Sasso zaútočil, dvakrát Vacka odpáral. A dvakrát se mladý Čech dokázal vrátit. Pak také on sám zvýšil tempo, nebo spíše držel své vysoké tempo, kterému jeho dva soupeři jen těsně stačili.

Třetí z trojice Bais se zdržel velkých útoků, naopak vyčkával do posledních metrů, kde mohl prodat svou výbušnost. Stačilo se jen udržet Petilliho s Vackem. A to se Italovi podařilo.

Vacek vjížděl do posledních stovek metrů z prvního místa, snažil se dvojici za ním utrhnout, ale po celém dni v sedle a čtyřech tisících nastoupaných metrech mu k tomu už nezbývaly síly.

Pak se zvedl ze sedla Bais a bylo rozhodnuto. Rychle se vzdaloval svým soupeřům a mířil vstříc největšímu triumfu své kariéry. Nejprve se zdálo, že Vacek nadobro odpadl, ale ještě se mu podařilo najít zbytky sil a dostat se před Petilliho. Ten, i když měl po celé stoupání alespoň zdánlivě nejvíce elánu, se zlomil a nedokázal reagovat.

Poslední kilometr sedmé etapy:

Vacek se dostal na Giro jako náhradník v náhradním týmu. Ani on, ani jeho tým neměli na italské Grand Tour vůbec startovat. Zároveň to je pro Vacka i pro Corratec premiéra na růžovém závodě.

Ještě před jeho začátkem hlásil, že chce chodit do úniků. Pro svou první účast si zvolil zatím nejdelší a nejnáročnější etapu. 218 kilometrů z Capuy na Gran Sasso začalo hustým deštěm, postupně se však počasí umoudřilo a na náročná stoupání nakonec svítilo závodníkům slunce.

A jako sluníčko zářil Vacek v cíli. I přestože mu právě unikl největší výsledek kariéry.

„Ještě loni jsem chtěl s cyklistikou skončit. Jsem rád, že jsem dostal od týmu důvěru,“ děkoval. „Už jsou to čtyři roky, co jsem naposled zažíval takové pocity. Tehdy jsem bojoval o vítězství s Remcem Evenepoelem, ale pak přišlo těžké období. Takže tohle je pro mě jako vítězství,“ usmíval se.

Italský cyklista Davide Bais vítězí v 7. etapě Gira.

Pro Baise je páteční triumf prvním profesionálním vítězstvím. „Konečně!“ radoval se proto v cíli. „Nečekal jsem to, protože původně jsem do úniku šel, abych připravil pozici pro Lorenza Fortunata. Ve finále jsem věděl, že jsem nejrychlejší, takže jsem jen čekal do poslední chvíle,“ vylíčil dění ze svého pohledu.

I když se očekával v závěrečném stoupání na Gran Sasso také souboj favoritů na celkové pořadí, nakonec došlo k drobnému spurtu až v posledních metrech etapy.

V předchozím průběhu dne panoval mezi týmy klid zbraní. Nejvíc práce odvedli domestici růžového Leknessunda z DSM, jinak se žádné stáji nechtělo příliš čerpat energii. I proto vezla Vackova skupina až do cíle náskok téměř pěti minut.

V závěru se přeci jen zvedli favorité ze sedla. Jako první zaútočil Eddie Dunbar (Jayco AlUla), ale když rozkmital nohy Evenepoel (Quick-Step), neměl Ir šanci. Evenepoela se zachytil pouze Primož Roglič (Jumbo-Visma), který proťal cíl v těsném závěsu za Belgičanem na pátém místě.

Poslední stovky metrů v podání favoritů:

V celkovém pořadí tak k velkým posunům nedošlo. Změnil se pouze držitel modrého dresu pro nejlepšího vrchaře, který si po aktivním snažení v úniku a vítězství na Gran Sasso vysloužil Bais.

Další dva Češi v závodě Josef Černý a Jan Hirt v pátek opět pracovali pro lídra Quick-Stepu Evenepoela. Hirt dorazil do cíle jako 39. a v celkovém pořadí je na 60. místě.

Černému dal první horský dojezd letošního ročníku zabrat mnohem víc. Cílovou pásku proťal na 154. příčce s půlhodinovou ztrátou na vítěze. V celkovém pořadí na 143. místě už ztrácí přes hodinu a čtvrt.

Naopak Vacek se svým výkonem posunul v průběžném pořadí o čtyřicet míst, nyní je celkově 92. a ztrácí 41 minut.

Jak se vše odehrálo

Opět déšť. Pod zataženou oblohou startovali cyklisté do sedmého dějství italské Grand Tour. A první dešťové kapky na sebe nenechaly dlouho čekat. Brzy po opuštění startovního města Capua se začali závodníci balit do pláštěnek a návleků, aby se před dvěstěkilometrovou šichtou uchovali v pohodlí a v teple.

Aktivní Vacek. Mladý Čech se při nájezdu na nultý kilometr rovnal do popředí pelotonu a v podstatě hned, jak byl odmávnut začátek etapy, se vydal vpřed. První pokus o vytvoření úniku se nezdařil, ale Vacek se nevzdával a po sedmi kilometrech vyprovokoval svým útokem další tři závodníky. Kromě Baiseho a Petilliho lákala účast v úniku ještě Henoka Mulubrhana (Bardiani). Ti nakonec společně s Čechem vytvořili únik dne.

Hlavně přežít. Možná kvůli nepříznivému počasí v kombinaci s dlouhým dnem v sedle nebyl o účast v úniku větší zájem, a náskok Vackovy skupinky tak začal rychle stoupat. K určování tempa v pelotonu se poctivě seřadil Leknessundův tým DSM a zvolil volné, udržovací tempo. Rozestup mezi čelem závodu a hlavním polem v jednu chvíli narostl až na deset minut.

Ani růžovému Andreasi Leknessundovi se nevyhnul hustý déšť v úvodu v sedmé etapy Gira

Déšť? Jaký déšť? Hustého deště si naštěstí cyklisté užili jen prvních sedmdesát kilometrů. Po nich se protrhaly mraky, vysvitlo slunce a na mnohých místech už zcela suché silnice téměř jako by se ptaly: Proč máte všichni pláštěnky?

Vtipkující Pedersen. Pro nejvyšší počet bodů na sprinterské prémii si dojel Bais, o devět minut později se do města Castel di Sangro dostal i peloton. Michael Matthews vystřelil z balíku ve společnosti dvou kolegů ze stáje Jayco AlUla, nejrychlejší ale nakonec byl vítěz čtvrteční etapy Mads Pedersen (Trek-Segafredo). Při následném čekání na peloton si Pedersen s jedním jezdců Jayco AlUla stihli zahrát pantomimu.

Mulubrhan končí, Pinot boduje. Hned po sprinterské prémii se silnice zvedla k prvnímu kategorizovanému stoupání dne ve městě Roccaraso. Vackovo ostré tempo na čele úniku nevydržel Mulubrhan a se svými kolegy-uprchlíky se musel rozloučit. Při průjezdu vrchařskou prémií druhé kategorie bral opět nejvíc bodů Bais, z pelotonu si pak pro zbylé dva bodíky dojel bez větších problémů Thibaut Pinot (FDJ), který si tím v tu chvíli upevnil náskok ve vrchařské soutěži.

Pohoda v pelotonu. Při vjezdu do závěrečných sta kilometrů se vyšplhal náskok Vackovy trojice až přes dvanáct minut. Petilli ztrácel na začátku dne na růžového Leknessunda 7:49 minuty, virtuálně se tak stal novým lídrem celkového pořadí. Peloton stále táhli jezdci DSM, ale se sjížděním uprchlíku příliš nespěchali.

Vzhůru pro vítězství. Až teprve na metě dvaceti kilometrů do cíle klesl náskok uprchlíků pod sedm a půl minuty, a Petilli přestal ohrožovat Leknessundovo vedení. Přesto ale neklesala výhoda čelní skupiny tak rychle, aby si jezdci z pelotonu mohli myslet na vítězství. A když ještě pět kilometrů před cílem měli Vacek aspol. náskok přes šest minut, bylo jasné, že jeden z trojice si jede pro etapový vavřín.

Italský cyklista Davide Bais vítězí v 7. etapě Gira.

Tak zase příště. Od prudkých závěrečných čtyř kilometrů se očekávalo, že otestují formu favoritů. Nakonec ale i ty absolvovalo hlavní pole zcela v poklidu. Souboj jezdců na celkové pořadí v horách se proto opět odkládá.

Giro d’Italia – 7. etapa

Capua - Gran Sasso d’Italia, 218 km:

1. Bais (It./EOLO-Kometa) 6:08:40, 2. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -9, 3. Petilli (It./Intermarché-Circus-Wanty) -15, 4. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step), 5. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma), 6. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) všichni -3:10, ...39. Hirt -3:50, 154. Černý (oba ČR/Soudal-Quick-Step) -30:05.

Průběžné pořadí: 1. Leknessund (Nor./DSM) 29:02:38, 2. Evenepoel -28, 3. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën) -30, 4. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:00, 5. Roglič -1:12, 6. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1:26, ...60. Hirt -23:09, 92. K. Vacek -41:32, 143. Černý -1:16:34.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Tři české jachtařky pro Paříž. Kvalifikovaly se i Burská s Tkadlecovou

25. dubna 2024  20:54

Český jachting bude na olympijských hrách po windsurfařce Kateřině Švíkové zastupovat i posádka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...