Van der Poel hýřil aktivitou, vítězství ale nemá. Na Giru slavil De Gendt

  13:35aktualizováno  17:39
V úniku měl proti sobě mimo jiné i hvězdného Mathieua van der Poela. Jenže Thomas De Gendt se ho nezalekl. Belgický cyklista uspěl v souboji původně dvacetičlenné skupiny uprchlíků a v osmé etapě Gira si dojel pro druhý triumf na italské Grand Tour v kariéře. Španěl Juan Pedro López udržel růžový dres.
Thomas De Gendt ovládl osmou etapu italského Gira.

Thomas De Gendt ovládl osmou etapu italského Gira. | foto: Reuters

Tým Lotto Soudal na Giru nejvíce věří sprinterovi Calebu Ewanovi. Tomu se ale zatím tolik nedařilo a jeho nejlepším výsledkem je druhé místo v šestém dějství.

O triumf se tak museli postarat jiní. A bylo to velké překvapení.

ONLINE

Osmou etapu Gira jsme sledovali podrobně


De Gendt triumfoval v etapě, která měla podle papírových předpokladů patřit fenoménu van der Poelovi. Vše tomu tak i nasvědčovalo a Nizozemec ze stáje Alpecin-Fenix tvořil závod a hýřil aktivitou.

Jenže jeden z útoků se mu stal osudným.

Po jeho neúspěšném nástupu 46 kilometrů před cílem se dopředu vydala pětice jezdců. A De Gendt v ní ukázal to, co umí nejlépe – pořádně nakopnout svůj vyhlášený motor.

Belgický mistr úniků v čelní skupince odvedl největší porci práce a udržoval náskok na stíhací skupinku s van der Poelem či Eritrejcem Biniamem Girmayem. Zdálo se, že připravuje půdu pro týmového kolegu Harma Vanhouckeho, jenže De Gendt si poté střihl i závěrečný sprint.

A i v tom byl úspěšný.

Pětatřicetiletý Belgičan nedal soupeřům šanci a dojel si pro sedmnácté vítězství v kariéře. Na Giru slavil podruhé, předchozí triumf si připsal v roce 2012.

Belgičan Thomas De Gendt oslavuje na podiu vítězství osmé etapy Gira.

„Mathieu často útočil, ale naštěstí jsme se ho udrželi,“ popisoval De Gendt. „Pak jsme zaútočili my, protože jsme chtěli vidět, jak na tom bude. Původně jsme si mysleli, že nás dojede, jenže nedojel, a tak jsme pokračovali. První plán byl, že pojedu na Vanhouckeho, ten ale říkal, že už nemá tolik sil, a proto jsme se rozhodli, že budu sprintovat. A musím říct, že jsem si na to už celkem věřil.“

Na druhém místě pásku proťal Ital Davide Gabburo, třetí byl Španěl Jorge Arcas a čtvrtý Vanhoucke. Pátý byl s patnáctisekundovým odstupem Girmay, šestý Švýcar Mauro Schmid a sedmý van der Poel.

Na čele celkové klasifikace se nic nezměnilo. I tentokrát to ale Juan Pedro López neměl jednoduché.

V úniku totiž šlapal Francouz Guillaume Martin, který před startem ztrácel 4:06 minuty, a proto si jezdci Treku-Segafredo nemohli dovolit nijak výrazně polevit.

Velkou část etapy proto Lópezovi parťáci strávili na čele pelotonu a udržovali odstup na dvou minutách. A i když v závěru ztráta trochu narostla, na konci dne si mohli oddechnout: Růžový dres je pořád náš!

Juan Pedro Lopez udržel na Giru růžový dres.

López má v souboji o maglia rosa náskok 38 sekund na druhého Němce Lennarda Kämnu, na třetího Estonce Reina Taaramäeho 58 sekund. Na čtvrtou příčku se vyšvihl Martin, jenž má odstup 1:06 minuty. 

Pátý Brit Simon Yates ztrácí 1:42 minuty, osmý Portugalec Joao Almeida 1:58 minuty a dvanáctý Ekvádorec Richard Carapaz 2:06 minuty.

Jan Hirt, který osmou etapu dokončil v hlavním poli, je v celkovém pořadí 27. se ztrátou 3:16 minuty.

V neděli se ale pořadí dost možná změní. Na programu je totiž horská etapa s obávaným dojezdem na Blockhaus.

Jak se vše odehrálo

Neapolské okruhy. Osmá etapa se nesla ve znamení jarních klasik. Neobsahovala sice žádné velké stoupání, její náročnost ale spočívala v řadě menších a místy strmých výšlapů. Velkou část z celkové porce 153 kilometrů jezdci absolvovali na devatenáctikilometrovém okruhu u Neapole, na němž kroužili čtyřikrát.

Klid před bouří. Hned po startu se do úniku vydala skupinka převážně druhodivizních jezdců. Peloton polevil, nechal je odjet a zdálo se, že je denní únik na světě…

Útoky. Jenže záhy bylo vše jinak. Na jednom z prvních krátkých stoupání se z balíku zvedl Mathieu van der Poel a rozpoutal útočnou show. Žádné z řady nově vytvořených skupinek se ale nepodařilo definitivně ujet.

Jdu do toho sám. Když už se zdálo, že se celé startovní pole znovu spojí, van der Poel to nevydržel a vydal se do sólového úniku.

Spojení na čele. Van der Poela se vydala stíhat silná 20členná skupina s Biniamem Girmayem, Thomasem De Gendtem či Diegem Ulissim. Po osmi kilometrech se hvězdný Nizozemec nechal dojet a společně se snažili uniknout pelotonu.

Hlídáme vás. Problémem pro uprchlíky bylo, že mezi nimi figuroval Guillaume Martin, který v celkové klasifikaci ztrácel jen 4:06 minuty. Tým Trek-Segafredo hájící růžový trikot proto skupinu nikam daleko nepustil a udržoval odstup kolem dvou minut.

Nic se nemění. Následují desítky kilometrů se odehrávaly ve stejném duchu. Peloton si udržoval ztrátu kolem dvou tří minut a i mezi uprchlíky panoval klid.

Peleton během osmé etapy Giro d’Italia.

Zase van der Poel. Příměří trvalo až na hranici 46 kilometrů do cíle. Po přejezdu stoupání Monte di Procida van der Poel zaskočil své soupeře z úniku a vydal se dopředu. Vypracoval si ale jen malý náskok a po chvíli jeho pokus skončil.

Další nástup. Krátce po van der Poelovi to zkusil Davide Gabburo. K jezdci Bardiani-CSF se posléze přidali ještě kolegové z týmu Lotto Soudal De Gendt a Harm Vanhoucke, Jorge Arcas z Movistaru a Simone Ravanelli z Androni Giocattoli a společně získali až 40 sekund k dobru.

De Gendt vs. zbytek. Vedoucí skupinku táhl zejména De Gendt. A odváděl skvělou práci. Ačkoliv se ve stíhací grupě točili van der Poel, Girmay či Mauro Schmid, belgický motor stále udržoval náskok.

De Gendtova odměna. Van der Poel ještě v závěru spojil síly s Girmayem a společně se blížili k první skupince. Nakonec ji ale nestihli. Jezdci v ní si to tak rozdali o vítězství a byl z toho zasloužený triumf De Gendta.

Cyklistický závod Giro d’Italia

8. etapa (Neapol - Neapol, 153 km)

1. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) 3:32:53, 2. Gabburo (It./Bardiani-CSF-Faizane), 3. Arcas (Šp./Movistar) oba stejný čas, 4. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -4, 5. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert), 6. Schmid (Švýc./Quick-Step Alpha Vinyl), 7. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) všichni -15, 8. Poels (Niz./Bahrajn Victorious), 9. Martin (Fr./Cofidis) oba -33, 10. Felline (It./Astana- Qazaqstan) -2:56, ...74. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -3:33.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 32:15:31, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgohe) -38, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -58, 4. Martin -1:06, 5. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 6. Vansevenant (Belg./QuickStep-Alpha Vinyl) -1:47, 7. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 8. Almeida -1:58, 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:00, 10. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, ...27. Hirt -3:16.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

9. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

První dramatický duel o extraligový bronz zvládli volejbalisté Kladna

16. dubna 2024  22:09

Volejbalisté Kladna vstoupili do série o třetí místo v extralize výhrou 3:2 nad Příbramí. Domácí...

Klasický Třinec, nepřekvapil mě, líčil Radil po úvodní finálové prohře

16. dubna 2024  22:03

Třinecká aura v play off hokejové extraligy je zřejmě nevyčerpatelná. Po famózním semifinálovém...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Do čtvrtfinále NBL vstoupili vítězně basketbalisté Ústí nad Labem a Děčína

16. dubna 2024  21:25

Čtvrtfinále play off v lize basketbalistů začalo výhrami papírových favoritů Ústí nad Labem a...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...