Ani Dumoulin, ani Mollema. Pro etapu si na Giru dojel z úniku Bouwman

  11:45aktualizováno  17:27
Před startem se hovořilo o tom, že sedmá etapa Gira je jako stvořená pro úspěšný únik. A přesně tak se také stalo. Souboj sedmičlenné skupiny uprchlíků nakonec ovládl Nizozemec Koen Bouwman a připsal si životní vítězství. Španěl Juan Pedro López udržel růžový dres.
DOKÁZAL TO. Nizozemec Koen Bouwman se raduje z vítězství v sedmé etapě Gira.

DOKÁZAL TO. Nizozemec Koen Bouwman se raduje z vítězství v sedmé etapě Gira. | foto: Reuters

Původně v denním úniku figurovala sedmička jezdců, náročná stoupání ji ale očesala na čtveřici Tom Dumoulin, Koen Bouwman z Jumbo-Visma, Davide Formolo z UAE Emirates a Bauke Mollema z Treku.

Právě ta si to rozdala o vítězství. A byl to jednoznačný souboj.

Bouwman využil i práce týmového parťáka Dumoulina. Několik desítek metrů před páskou se pak během strmého úseku zvedl a po razantním nástupu se vydal dopředu.

ONLINE

Sedmou etapu Gira jsme sledovali podrobně


Stíhat se ho ještě snažil Mollema. Jenže neměl nárok. Osmadvacetiletý Nizozemec byl zkrátka nejsilnější.

Bouwman si tak s dvousekundovým náskokem dojel pro životní prvenství. Předtím slavil pouze jednou – před pěti lety během etapového závodu Critérium du Dauphiné.

„Je to neuvěřitelné vítězství,“ vydechl v televizním rozhovoru. „Ve finále etapy jsme byli ve dvou, čehož jsme využili. Celý den jsem cítil poměrně dobře a během závěrečného výšlapu jsem si věřil.“

Na druhém místě dorazil Mollema, třetí byl Formolo a čtvrtý Dumoulin.

Na čele celkové klasifikace se situace nakonec nezměnila. Juan Pedro López se ale v jednu chvíli musel cítit v ohrožení.

Bouwman totiž před startem ztrácel 5:30 minuty a vzhledem k tomu, že v průběhu dne měli uprchlíci i více než šest minut k dobru, virtuálně oblékl růžový dres.

Lópezovi ale pomohla práce týmu Ineos, jenž se po přejezdu třetího klasifikovaného stoupání posunul na čelo hlavní skupiny a rozestup snížil. Do cíle pole favoritů přivedl Němec Lennard Kämna s mankem 2:59 minuty.

Právě Kämna je Lópezovi v souboji o maglia rosa nejblíž. Z druhé příčky na něj ztrácí 38 sekund. Třetí Estonec Rein Taaramäe má manko 1:02 minuty.

Brit Simon Yates ztrácí ze čtvrté příčky 1:42 minuty, Portugalec Joao Almeida z šesté 1:58 minuty a Ekvádorec Richard Carapaz z desáté 2:06 minuty.

Jediný Čech v závodě – Jan Hirt – se během etapy bezpečně držel s hlavními favority. Cílovou pásku proťal jako 42. V celkové klasifikaci je na 26. pozici s mankem 3:16 minuty.

V sobotu je na programu klasikářská etapa po okruzích v Neapoli. V neděli se čeká napínavý souboj během horského finiše na obávaném Blockhausu.

Jak se vše odehrálo

Do kopců! Po dnech, kdy si to mezi sebou rozdávali sprinteři, Giro znovu zamířilo do kopců. Sedmá etapa měřila 196 kilometrů, obsahovala čtyři vrchařské prémie včetně jedné první kategorie a celkem cyklistické nastoupali přes 4500 výškových metrů.

Tuhý boj. O etapě se mluvilo jako o ideální příležitosti pro únik. I proto se hned po startu rozpoutal tuhý boj a odjet chtěla snad polovina pelotonu. Dokonce i Richard Carapaz se na několik chvil ocitl v popředí.

Marná snaha. O jak náročný souboj šlo, svědčí fakt, že se ani při svých třech pokusech od hlavní skupiny neodpoutal fenomén Mathieu van der Poel. Nebyl ale sám, marně se o únik pokoušeli i další.

Tak teď. Až po zhruba 70 kilometrech peloton konečně polevil a nechal sedmičku jezdců, která měla tehdy malý náskok, jet. Denní únik byl na světě!

Vybraná společnost. V sedmičlenné skupince se nacházela řada slavných jmen. Posuďte sami: Tom Dumoulin, Koen Bouwman, Bauke Mollema, Davide Formolo, Wout Poels, Davide Villella, Diego Andrés Camargo.

Nový lídr. Nejlépe byl v celkové klasifikaci postavený Bouwman, jenž před startem ztrácel 5:30 minuty. V polovině etapy měli uprchlíci k dobru právě takový náskok, a tak se osmadvacetiletý Nizozemec pohyboval na hraně růžového trikotu.

Víc ne. Větší odstup ale uprchlíci ne a ne získat. Trek totiž na čele pelotonu odváděl dobrou práci a držel Juana Pedra Lópeze na prvním místě celkové klasifikace. Když jezdci začali šlapat na Viggiano (65 kilometrů před cílem), dokonce manko snížili na 4:30 minuty.

Únik se rozpadá. Během strmého výšlapu se sedmička začala rozpadat. Nejprve z ní vystoupil Poels, který se už delší dobu jen tak tak držel, a poté i Villella. Ten se ale v následném sjezdu ještě dotáhl zpátky.

Jako na horské dráze. Během sjezdu náskok čelní skupiny narostl na šest a půl minuty. Bouwman se ale z růžové dlouho radovat nemohl. Na čelo balíku se totiž posunula sestava Ineosu a začala manko stahovat. Při nájezdu na poslední klasifikovaný kopec (31 kilometrů před cílem) činil 3:30 minuty.

První útoky. Při výšlapu si znovu vystoupil Villella. Dopředu se naopak chtěl vydat Dumoulin, jenže soupeři jeho nástup zachytili. Záhy se ze sedla zvedl i Mollema a ačkoliv ani on na čele dlouho nevydržel, alespoň se mu podařilo očesat skupinu pouze na sebe, Dumoulina a Formola.

I já to umím. I Formolo ukázal, že se nechce jen vézt. Sedmadvacet kilometrů před cílem zaútočil a předvedl zatím nejzdařilejší nástup – na dvojici pronásledovatelů získal až osm sekund k dobru. Těsně pod vrcholem ale pokus vzdal a skupinka se zase spojila. Chvíle klidu využil Bouwman a pravidelným tempem se dotáhl zpět.

Mollemův pokus. Osm a půl kilometru před páskou vyzkoušel pozornost soků Mollema. Ti jeho nástup ale zachytili. O kilometr později za to poté vzal znovu, jenže ani tentokrát si na Bouwmana a Formola nepřišel. Ztratil jen Dumoulin, záhy se ale dotáhl zpět.

Útok střídá útok. Poslední kilometry nabídly strhující souboj. Po Mollemovi zaútočil Formolo, jenže skvěle ho pokryl Bouwman. Mollema to pak zkoušel znovu, ovšem ani tentokrát se z čelní skupinky neodpoutal.

Je to Bouwman. O vítězi se tak rozhodovalo až těsně před cílem. A byl to jasný souboj. Bouwman ukázal sílu a poté, co udolal Mollemu s Formolem, si dojel pro životní triumf.

Cyklistický závod Giro d'Italia

7. etapa (Diamante - Potenza, 196 km):1. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma) 5:12:30, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 3. Formolo (It./SAE Team Emirates) oba -2, 4. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) -19, 5. Villella (It./Cofidis) -2:25, 6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 7. Albanese (It./EOLO-Kometa), 8. Almeida (Portug./SAE Team Emirates), 9. Valverde (Šp./Movistar), 10. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), ...42. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -2:59.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 28:39:05, 2. Kämna -38, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -58, 4. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 5. Vansevenant (Belg./QuickStep-Alpha Vinyl) -1:47, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 7. Almeida -1:58, 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:00, 9. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, 10. Bardet (Fr./DSM) -2:06, ...26. Hirt -3:16.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Sedlák trest za střet s Marinčinem nedostal, Vsetínu bude chybět Jonák

19. dubna 2024  13:36

Kapitán Pardubic Lukáš Sedlák nebude dodatečně potrestaný za zákrok na třineckého obránce Martina...

Plzeň v pohárech vydělala takřka čtvrt miliardy korun, Slavia se Spartou víc

19. dubna 2024  13:26

Pokud by plzeňští fotbalisté ve čtvrteční čtvrtfinálové odvetě ve Florencii uspěli, postupem do...

Dráhaři Rugovac s Vonešem získali místo na olympiádě v madisonu a omniu

19. dubna 2024  13:24

Dráhoví cyklisté Denis Rugovac a Jan Voneš získali na posledním kvalifikačním závodě v Kanadě místo...

Darované vítězství neprošlo. Čínský atlet přišel o triumf v půlmaratonu

19. dubna 2024  13:17

Čínský běžec Che Ťie přišel o vítězství v nedávném půlmaratonu v Pekingu. Pětadvacetiletý atlet byl...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...