PŘEKVAPIVÝ TRIUMF. Ital Alberto Dainese ve sprintu ovládl jedenáctou etapu Gira.

PŘEKVAPIVÝ TRIUMF. Ital Alberto Dainese ve sprintu ovládl jedenáctou etapu Gira. | foto: AP

Těsný dojezd na Giru. Dainese zaskočil další sprintery a slaví vítězství

  • 8
Vypadalo to, že si pro vítězství jede Fernando Gaviria. K pásce mu už chyběl jen kousek. Jenže z ničeho nic se vedle něj zjevil sprinter Alberto Dainese a o centimetry ho překonal. Ital z cyklistické stáje DSM si tak v jedenácté etapě Gira připsal největší triumf v kariéře. Španěl Juan Pedro López stále drží růžový dres.

Podle papírových předpokladů to měla být etapa s jasným hromadným dojezdem. Nakonec se tak stalo, jenže z toho bylo nečekané drama.

Padesát osm kilometrů před cílem se totiž ze sedla zvedl osamocený Belgičan Dries De Bondt z Alpecinu a až na hranici posledního kilometru si stále udržoval náskok.

ONLINE

11. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Pak se kolem něj už přeci jen přehnaly sprinterské vláčky.

A přišlo další překvapení!

Čekal se triumf ve formě jezdícího Francouze Arnauda Démara, nebo Brita Marka Cavendishe. Jenže všechny zaskočil čtyřiadvacetiletý Dainese.

Jezdec stáje DSM na posledních desítkách metrů předvedl úžasné zrychlení. Z levé strany se prosmýkl kolem soupeřů, až se zjevil vedle Kolumbijce Fernanda Gavirii, který už už sahal po vítězství.

Na posledních metrech Dainese před něj předhodil své kolo a o několik centimetrů ho pokořil.

PŘEKVAPIVÝ TRIUMF. Ital Alberto Dainese (vpravo) ve sprintu ovládl jedenáctou etapu Gira, vedle něj jede Ital Simone Simone Consonni a Kolumbijec Fernando Gaviria.

„Cítím se úžasně. Je to neuvěřitelné, navíc se mi podařilo vyhrát doma v Itálii,“ radoval se. „Potřebuju to ale ještě všechno vstřebat.“

Není divu. Vždyť to pro něj bylo teprve třetí profesionální vítězství.

To první si připsal v Česku na Czech Cycling Tour v roce 2019, druhé zapsal o rok později v Austrálii na Jayco Herald Sun Tour. A nyní slaví na Giru, slavné Grand Tour.

Na druhém místě skončil v jedenácté etapě Gaviria. Třetí byl Ital Simone Consonni. Největší favorité byli pod pomyslnými stupni vítězů: Démare byl čtvrtý, Australan Caleb Ewan pátý a Cavendish šestý.

V růžovém dresu stále zůstává Pedro López z Treku. O tak klidnou etapu ale pro něj nešlo.

Během jejího průběhu totiž zesílil vítr, který cyklistům naháněl strach. Všichni ale nakonec nebezpečnou situaci ustáli a nikdo neztratil.

STÁLE V RŮŽOVÉ. Španěl Juan Pedro López se raduje po jedenácté etapě Gira.

López tudíž stále drží růžový dres s náskokem dvanácti sekund na Portugalce Joaa Almeidu, ke kterému se však díky vítězství na sprinterské prémii dotáhl Ekvádorec Richard Carapaz. Čtvrtý Francouz Romain Bardet ztrácí 14 sekund. Pátý Australan Jai Hindley má manko 20 sekund.

Velmi dobře si vede i Jan Hirt, který v hlavní klasifikaci figuruje na čtrnácté pozici s mankem 3:09 minuty. V jedenácté etapě byl český cyklista 33. ve stejném čase jako vítěz.

Ve čtvrtek je na programu nejdelší etapa ročníku. Během 204 kilometrů na jezdce čeká i trojice vrchařských prémií třetí kategorie.

Jak se vše odehrálo

Zase po rovině. Druhá nejdelší, podle profilu ale jedna z nejsnazších. Taková byla jedenáctá etapa Gira. Během 203 kilometrů cyklisté nastoupali jen 408 výškových metrů, pochopitelně je tedy nečekala ani jedna vrchařské prémie.

Rychlý únik. Krátce po startu se z hlavního balíku odpojila domácí dvojice Luca Rastelli (Bardiani-CSF) a Filippo Tagliani (Androni Giocatolli) a vydali se do úniku.

Máme náskok. Nikdo další se za nimi nevydal, a tak dva uprchlíci získávali náskok. Zanedlouho už přesáhl čtyři minuty.

Dílčí sprint. Peloton pokračoval v klidném tempu. Jediné vzrušení přinesla až sprinterská prémie, na níž si pro první místo dojel Tagliani, pro druhé Rastelli a souboj o třetí místo vyhrál z pelotonu Mark Cavendish.

Vítr mění plány. Podle ideálního scénáře sprinterských týmů měli uprchlíci na čele vydržet až na hranici několika desítek kilometrů před cílem. Jenže sílící vítr vše změnil. Jezdci v pelotonu si začali dávat pozor, tlačili se na přední pozice, a tak balík zrychloval a odstup mazal.

Máme vás. Devadesát dva kilometrů před páskou peloton dvojici v úniku pohltil a hlavní pole bylo pohromadě.

Ztráty na větru. Tedy pohromadě… Kvůli pádu se za balíkem ocitl Richie Porte, ztrácel i Caleb Ewan. Oba měli co dělat, aby se na větru dotáhli zpět. Po několika kilometrech si ale přeci jen mohli oddechnout: Zvládli jsme to!

Carapaz sprintuje. Na druhé sprinterské prémii - tentokrát o čas v celkové klasifikaci - si nejlépe vedl tým Ineos. Krátce před páskou jeho jezdci zabrali a posunuli se na čelo. Několik metrů před značkou se pak zvedl Richard Carapaz a dojel si pro první místo, díky kterému v souboji o maglia rosa umazal tři sekundy.

De Bondt jede sám. Vítr se posléze trochu uklidnil a foukalo hlavně do zad. V pelotonu zase zavládl klid, a tak si Dries De Bondt mohl dovolit přejít do samostatného úniku. Ze sedla se zvedl 58 kilometrů před cílem a odjel i na minutu a půl.

Chce zpět? Belgičan si v průběhu úniku asi musel říkat: Do čeho jsem se to pustil? Jednou i svěsil nohy, zdálo se, že se chce nechat dojet, jenže peloton se nikam nehnal, a tak zůstával na čele sám.

Přetahovaná. Ke konci etapy De Bondtovi přeci jen svitla naděje. Deset kilometrů před cílem měl totiž stále k dobru 15 sekund, a navíc ho čekaly technické pasáže, během kterých peloton o tolik rychlejší být nemohl.

Slaví Dainese. De Bondtův odvážný pokus skončil na hranici kilometru do cíle. Tou dobou se už dopředu hnaly sprinterské vláčky, jenže nakonec neslavily ty nejvíce favorizované. Všechny rychlíky totiž zaskočil Dainese a dojel si pro životní triumf.

Giro d’Italia

11. etapa (Santarcangelo di Romagna - Reggio Emilia, 203 km)

1. Dainese (It./DSM) 4:19:04, 2. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 3. Consonni (It./Cofidis), 4. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 5. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 6. Cavendish (Brit./Quick-Step Alpha Vinyl), 7. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 8. Modolo (It./Bardiani-CSF-Faizane), 9. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 10. Naesen (Belg./AG2R-Citroën Team), ...33. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 46:43:12, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -12, 4. Bardet (Fr./DSM) -14, 5. Hindley (Austr./Bora hansgrohe) -20, 6. Martin (Fr./Cofidis) -28, 7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, ...14. Hirt -3:09.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa