Čas Gira nadešel. Ineos chce uhájit trůn. Hirt věří ve svůj třetí týden

  16:59
Má být oslavou 160. výročí sjednocení Itálie i připomínkou 700. výročí úmrtí Dante Alighieriho, renesančního básníka, hledajícího ideál lidské dokonalosti. Ale především má být 104. ročník Gira d’Italia slavností útočné cyklistiky. Tradičně nevyzpytatelným závodem drsných hor i nečekaných zvratů.
Egan Bernal (vlevo) při prezentaci 104. ročníku Gira

Egan Bernal (vlevo) při prezentaci 104. ročníku Gira | foto: LaPresse

Brutálním třetím týdnem bývalo Giro vždy proslulé. „Ale tentokrát je i ten druhý těžší než obvykle,“ říká Simon Yates, šampion Vuelty 2018, odhodlaný konečně dosáhnout i na titul z italské Grand Tour.

Celkem 3479 kilometrů v 21 etapách ohraničí dvě časovky, ta zahajovací v Turíně a závěrečná v Miláně, které však dají dohromady jen 38,9 kilometru soubojů s časem.

Giro d'Italia 2021

Speciální příloha iDNES.cz

Giro naservíruje celkem sedm horských etap, ale i dvě se zrádnými prašnými cestami. Nabídne šance také sprinterům a podnikne krátké exkurze do Švýcarska a Slovinska.

Cimou Coppi, tedy nejvyšším vrcholem závodu, bude tentokrát průsmyk Pordoi ve 2239 metrech v královské dolomitské etapě.

A kdo bude vítězem, kterého za tři týdny v úchvatných kulisách milánského Piazza del Duomo dekorují?

Od triumfu Miguela Induraina v ročníku 1993 se žádnému cyklistovi nepovedlo vítězství na Giru obhájit. A nestane se tak ani letos. Loňský nečekaný šampion Tao Geoghegan Hart ve startovní listině chybí, bude naopak v sestavě Ineosu na Tour.

Startovní číslo 1, které by Hartovi coby obhájci náleželo, proto přebere jiný hvězdný jezdec britské stáje Egan Bernal.

Ovšem zda je tělo mladého Kolumbijce už opět schopné být jedničkou i na konci závodu Grand Tour, ukáží až nadcházející tři týdny.

„Vleklé problémy se zády značně srazily Bernalovo sebevědomí,“ pronesl ve svém publicistickém pořadu Bradley Wiggins, vítěz Tour 2012.

Čtyřiadvacetiletý Bernal, čtvrtý na přípravném závodě Tirreno-Adriatico, připouští: „Stále nemám takovou formu jako předloni na Tour, ani sebevědomí jako před rokem 2020. Tvrdě na tom pracuji. Jsem motivovaný, mám za sebou dobré závody, ale musíme mít neustále na paměti mé potíže se zády. Budu brát Giro den po dni.“

Pokud by selhal, v dresu Ineosu jsou připraveni zaskočit Pavel Sivakov a Dani Martinez.

Do triumvirátu největších favoritů se řadí Bernal společně s Britem Simonem Yatesem z australského týmu BikeExchange (bývalý Mitchelton-Scott) a Belgičanem Evenepoelem z Quick-Stepu.

„Simon má v sobě schopnosti na vítězství. Jen už to nevykřikuje do světa tak hlasitě jako dřív,“ všiml si Wiggins.

„Už závodí a myslí jinak než dřív. Bude silný,“ tvrdí Roman Kreuziger, jeho bývalý týmový kolega.

V 28 letech odstartuje Simon Yates do své jedenácté Grand Tour kariéry. Před třemi lety oblékal na Giru po dva týdny růžový dres a přišel o něj teprve dva dny před koncem závodu. 

„Teď bych upřednostnil mít ho na sobě v Miláně,“ pousmál se.

Na online tiskové konferenci nicméně odmítal tvrzení, že po impozantním představení na přípravném klání Kolem Alp je nyní největším kandidátem titulu.

„Ano, mám radost, jakou mám teď kondici,“ podotkl. „Ale Kolem Alp jsme jeli kratší etapy a šlo jen o týdenní závod. Giro trvá tři týdny.“ 

VE SKVĚLÉ FORMĚ. Simon Yates coby vítěz druhé etapy Kolem Alp

Pro třetího z top favoritů, 21letého Remka Evenepoela, bude letošní Giro debutem na jevišti Grand Tour. Ba co víc, půjde o jeho první závod od loňské zlomeniny pánve při srpnové klasice Kolem Lombardie!

„Nemůžete se plně připravit na Grand Tour, pokud předtím vůbec nezávodíte. Ale to je riziko, které na sebe bereme,“ vyřkl mladík, v němž Belgičané vidí příštího Eddyho Merckxe.

Jediným Čechem bude Hirt

Historicky nejúspěšnějším cyklistou na turínském startu bude 36letý domácí matador Vincenzo Nibali, čtyřnásobný vítěz podniků Grand Tour včetně Gira v letech 2013 a 2016, tentokrát však se skromnějšími ambicemi.

Už jen to, že je tady, lze považovat za malý zázrak. Po pádu v Luganu, při němž si zlomil zápěstí, jej 15. dubna ve Švýcarsku operovali.

VETERÁN. Vincenzo Nibali před startem Gira.

„Raději nedělám žádná velká prohlášení, ani ve svém nitru,“ povídá rodák ze Sicílie. „Nedokážu říci, v jakém stavu má kondice skutečně je. Bylo to obtížné období, po pádu jsem zůstal deset dní bez kola. Definitivu, že mohu startovat, mi lékaři dali až teď v pondělí.“

Do širšího okruhu favoritů musíme přidat Mikela Landu (Bahrain Victorious), Alexandra Vlasova (Astana), Dana Martina (Israel Start–Up), Hugha Carthyho (EF Education), Joaa Almeidu (Deceuninck-QuickStep), George Bennetta (Jumbo-Visma), loni senzačně druhého Jaie Hindleyho (DSM), Emanuela Buchmanna (Bora-Hansgrohe) či Marka Solera (Movistar).

KVÍZ: Co víte o Giru d'Italia?

A sprinterské bitvy? 

Těší se na ně Elia Viviani (Cofidis), Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), po trestu se vracející Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Fernando Gaviria (UAE Emirates) i Giacomo Nizzolo (Qhubeka).

Jediným českým cyklistou na startu Gira bude Jan Hirt v dresu stáje Intermarché - Wanty Gobert. Na jaře se trápil, bojoval s nemocí. V posledním přípravném závodě Kolem Romandie vzdal promrzlou královskou etapu, nechtěl v ní riskovat další nachlazení. 

Teď doufá, že jej Giro polije živou vodou.

„Spoléhám se zase na třetí týden,“ uvedl. „Ten je vždy rozhodující, protože těžké horské etapy přicházejí rychle po sobě a nohy už jsou unavené. V minulosti mi právě má forma ve třetím týdnu na Giru pomohla ke 12. místu v roce 2017 a skoro i k etapovému vítězství v sezoně 2019.“

OBJEV GIRA 2017. Jan Hirt uhájil v závěrečné časovce celkové 12. místo.

Monte Zoncolan z druhé strany

Potřetí v historii se vydá Giro na svoji pouť z Turína, stejně jako v letech 1961 a 2011. Při zahajovací osmikilometrové časovce se chce opět jednou do růžového dresu obléci domácí rychlík Filippo Ganna.

Giro 2021

Kdo je také na startu

INEOS: Bernal, Sivakov, Martinez, Ganna, Moscon.
AG2R CITROEN: Gallopin.
ALPECIN-FENIX: Merlier.
ANDRONI GIOCATTOLI: Cepeda.
ASTANA: Vlasov, L. L. Sanchez.
BAHRAIN VICTORIOUS: Landa, Bilbao.
BARDIANI: Visconti, Battaglin.
BORA: Sagan, Buchmann, Grosschartner.
COFIDIS: Viviani, Berhane.
DECEUNINCK -QUICKSTEP: Evenepoel, Almeida, Knox, Masnada. 
EF EDUCATION: Carthy, Guerreiro, van Garderen.
EOLO-KOMETA: Wackermann.
GROUPAMA - FDJ: Ludvigsson, Molard.
INTERMARCHÉ - WANTY: Hirt, Petilli, Pasqualon.
ISRAEL START-UP: D. Martin, de Marchi.
JUMBO-VISMA: G. Bennett, Groenewegen.
LOTTO SOUDAL: Ewan, De Gendt.
MOVISTAR: Soler, Cataldo, Vilella. 
BIKE EXCHANGE: S. Yates, Nieve.
DSM: Hindley, Bardet, Roche.
QHUBEKA: Nizzolo, Pozzovivo
TREK: Nibali, Mollema, Ciccone.
UAE EMIRATES: Formolo, Ulissi, Gaviria.

Už během prvního týdne vjedou cyklisté do Apenin. V kopcovité 4. etapě je čeká dojezd na Colle Passerino, načež první opravdový horský test mužů pro celkovou klasifikaci nachystá 6. etapa na Ascoli Piceno.

Odpočinkové rozhodně nebudou ani 8. a 9. etapa, obě s více než 3000 výškovými metry.

První den volna naplánovali organizátoři až po deseti dnech v sedle. Hned po něm přijde na řadu netrpělivě očekávaná toskánská etapa s 35 kilometry prašných úseků Strade Bianche a se závěrečným stoupáním do Montalcina, kde Cadel Evans vyhrál ikonickou blátivou etapu ročníku 2010. 

Tady se může přesypat pořadí závodu. Speciálně, pokud bude pršet.

„Jedenáctá etapa je proto v mých očích stejně důležitá jako ty horské. Tolik se toho v ní může stát,“ říká Romain Bardet, v roce 2018 druhý na klasice Strade Bianche a letos ve 30 letech poprvé na Giru. V novém dresu stáje DSM hovoří někdejší velký talent o italské Grand Tour jako o „novém začátku mé kariéry“.

Následující 12. etapa uctí památku Gina Bartaliho a na peloton v ní číhá nejtvrdší z apeninských zkoušek, se čtyřmi kategorizovanými stoupáními mezi Sienou a Bagno di Romagna.

Čtrnácté dějství vrátí u slovinských hranic po třech letech na mapu Giru legendární Monte Zoncolan. Pojede se z „lehčí“ strany od Sutria, která byla zatím použita pouze v roce 2003, přesto nabízí až 14procentní pasáže.

Úmorná pouť do Cortiny

Královská etapa má pořadové číslo 16.

Přetěžkých 212 kilometrů.

Dolomity a 5700 výškových metrů.

Slavné průsmyky Fedaia, Pordoi a Giau a na samém konci cílový výšlap do Cortiny d’Ampezzo.

Až po této vyčerpávající porci práce dojde v úterý 25. května na druhý volný den. Načež třetí týden namíchá další horské menu, když tři ze čtyř etap vyvrcholí horskými dojezdy.

Velká část té sedmnácté povede po rovině nebo z kopce, než jezdce na závěrečných 50 kilometrech prověří až 13procentní průsmyk San Valentino a cílové stoupání na vrchol Sega di Ale, které je v itineráři Gira vůbec poprvé. 

V 19. etapě se poprvé od roku 2011 objeví na trase závodu průsmyk Mottarone a na konci ji okoření záludný výšlap na další nový vrchol Alpe di Mera, vysilující cyklisty měnícím se profilem.

Předposlední etapa s 4800 nastoupanými metry ve své drsné druhé polovině zavede majitele růžového dresu a jeho vyzyvatele do výšek nad 2000 metrů při zdánlivě nekonečném 30kilometrovém stoupání na průsmyk San Bernardino, po němž se vydají na nepříjemnou Splugu (poprvé na Giru v roce 1965, pak už nikdy) a na poslední výšlap závodu Alpe Motta.

ČEKÁ NA MAJITELE. Trofej pro vítěze Gira vystavená v Miláně, cílové destinaci celého závodu.

Pokud ani pak nebudou odstupy mezi nejlepšími výrazné, vše vyřeší až závěrečná 30kilometrová časovka do Milána. „A do té by bylo dobré vyjet s komfortnějším náskokem,“ povídá Simon Yates.

V letech 2012, 2017 i 2020 dokázala právě milánská časovka vysvlékat lídry Gira z maglia rosa. 

Joaquim Rodríguez, Nairo Quintana a Jai Hindley by mohli vyprávět.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...