Egan Bernal si jede pro vítězství v 9. etapě Gira.

Egan Bernal si jede pro vítězství v 9. etapě Gira. | foto: Reuters

Strhující šotolinový finiš. Bernal ujel všem a na Giru se oblékl do růžové

  • 20
Nekonečný souboj o únik, o který se marně pokoušel i Jan Hirt, hrůzný pád Mateje Mohoriče a finále po šotolině na Campo Felice. Devátá etapa italského Gira byla pro cyklisty náročným testem. Nejlépe se s ním vypořádal Egan Bernal z Ineosu, který si kromě dílčího vítězství dojel i pro růžový dres.

Před Girem patřil k největším favoritům. Zároveň se ale v souvislosti s ním zmiňovala bolavá záda, kvůli kterým se minulý rok trápil a musel vzdát Tour de France.

První týden italské Grand Tour však ukazuje: Egan Bernal je zpět.

ONLINE

Devátou etapu Gira jsme sledovali online

Čtyřiadvacetiletý Kolumbijec si podmanil horský dojezd na Campo Felice. Na mokré šotolinové silnici si počkal na útok Alexandra Vlasova, zavěsil se za něj a pak půl kilometru před cílem sám nastoupil.

Byla to parádní demonstrace síly. Útok šampiona.

Z hlavních favoritů mu nikdo nestačil, Bernal poté navíc rychle prolétl kolem Geoffreyho Boucharda a Koena Bouwmana, posledních přeživších z denního úniku, a dojel si pro etapové vítězství.

A nejen to.

K dílčímu triumfu přidal i růžový dres pro prvního muže celkové klasifikace.

„Nemůžu tomu uvěřit,“ líčil Bernal dojatě v cíli. „Stálo mě to hodně odříkání a tréninku, abych se po loňské Tour vrátil. Ale teď už vím, že se to vyplatilo.“

Attila Valter z Groupama-FDJ, před etapou senzační lídr, se trápil. Už na začátku posledního stoupání se ocitl na konci pelotonu a na čelo se už nepropracoval.

Do cíle 22letý Maďar dorazil se ztrátou 49 sekund a propadl se na celkové páté místo.

Na druhé příčce skončil v deváté etapě Giulio Ciccone z Treku, na Bernala ztratil 7 sekund. Třetí byl ve stejném čase jako Ital Vlasov, čtvrtý skončil s desetisekundovou ztrátou Remco Evenepoel z QuickStepu.

Právě Evenepoel je Bernalovi nejblíže v celkové klasifikaci. Ztrácí na něj 15 sekund. Třetí je Vlasov (+0:21) a čtvrtý Ciccone (+0:36). Simon Yates z BikeExchange je až devátý s mankem 55 sekund.

Poprvé byl na letošním Giru více vidět i Jan Hirt, jediný český zástupce.

Závodník Wanty-Gobert se při nervózním začátku pokoušel dostat do úniku. Vypadalo to, že se mu i to podaří, peloton ale jeho skupinu po několika kilometrech sjel.

Hirt tak devátou etapu strávil ve skupině s největšími favority. Držel se i v závěrečném stoupání a finišoval na 34. pozici se ztrátou 1:18 minuty na Bernala.

V pondělí je na programu 139kilometrová trasa, která by měla vyvrcholit sprinterským dojezdem. V úterý pak cyklisty čeká první volný den.

Jak se vše odehrálo

Po šotolině. Celkem 158 kopcovitých kilometrů, čtyři vrchařské prémie a dojezd na Campo Felice, vrchařskou prémii první kategorie, který v závěru vedl i po šotolině. Takové bylo menu deváté etapy italského Gira.

Tuhý boj. Kdo si naskočí do denního úniku? To nebylo dlouho jasné. Hned od startu sice útočil jeden jezdec za druhým, peloton však všechny nástupy pokrýval.

Hirtova chvíle. Do úniku se pokoušel dostat i Hirt. Připojil se k početné skupině a doufal, že je peloton nechá jet. To se však nestalo, vedle něj totiž figurovali i Martínez z Ineosu a Caruso z Bahrainu, kteří v celkové klasifikaci tolik neztráceli, a tak jim balík nedal šanci.

Pád Mohoriče. Stejně jako v předchozích etapách se i tentokrát Mohorič snažil dotáhnou své týmové kolegy z Bahrainu do úniku. To se mu ale stalo osudným. V jedné ze zatáček najel do díry, ta ho rozhodila a Slovinec se po hlavě zřítil k zemi. U krajnice se poté ještě snažil rozhýbat, jenže to nešlo. Giro pro něj skončilo v sanitce.

Konečně! Skoro polovinu etapy trvalo než hlavní pole polevilo a dopřálo uprchlíkům větší náskok. Sedmnáctka jezdců na čele si mohla plácnout, únik byl konečně na světě.

Známá jména. Mezi sedmnáctkou závodníků v úniku figurovala i některá známá jména. Například Bennett z Jumbo-Visma, Ulissi z UAE-Emirates, Mollema z Treku, Gallopin z AG2R, Sánchez z Astany, Guerreiro z EF… Nejvýše v celkové klasifikaci byl v něm postavený Kangert z BikeExchange, který na lídra Valtera ztrácel 5:37 minuty.

Tak si jeďte. Na čele pelotonu se rozmístila stáj Groupama-FDJ a zavelela: Konec nástupům, všichni už zůstanou v balíku. Náskok čelní skupiny začal rychle stoupat, zanedlouho měla sedmnáctka k dobru přes tři minuty.

Poplach mezi uprchlíky. Pětatřicet kilometrů před cílem se na čelo pelotonu opět přesunula letka týmu Ineos a Ganna a spol. rozjeli ostré tempo. Náskok první skupiny začal rychle klesat, na což se nemohl dívat Ulissi a vydal se dopředu. Tím odstartoval sérii útoků, po níž se skupina rozpadla na několik částí.

Nový král hor. Lídr vrchařské soutěže Mäder bodoval jen na první prémii. Poté se z čela odpojil a jel v hlavním balíku. To se náramně hodilo uprchlíkovi Bouchardovi z AG2R, který ovládl další dvě prémie a virtuálně se oblékl do modrého dresu.

Bernal útočí. Bouchard to poté ještě zkoušel na etapové vítězství. Společně z Bouwmanem se drželi až na hranici 500 metrů do cíle… Jenže pak se kolem nich prohnal Bernal. A Kolumbijec si dojel nejen pro dílčí vítězství, ale i růžový dres.

Cyklistický závod Giro d'Italia

9. etapa: Castel di Sangro - Campo Felice (160 km)

1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 4:08:23, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 3. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) oba -7, 4. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step), 5. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) oba -10, 6. Caruso (It./Bahrajn Victorious), 7. Bardet (Fr./DSM), 8. Soler (Šp./Movistar), 9. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 10. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) všichni -12, ...34. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:18.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 35:19:22, 2.Evenepoel -15, 3. Vlasov -21, 4. Ciccone -36, 5. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -43, 6. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -44, 7. Caruso -45, 8. Martin -51, 9. S. Yates (Brit./BikeExchange) -55, 10. Formolo (It./SAE Team Emirates) -1:01, ...39. Hirt -21:52.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa