Peloton Gira by měl letos znovu zamířit na vrcholek Etny. Už ve třetí etapě? | foto: AP

Výšlap na Etnu hned ve třetí etapě? Rýsuje se nová podoba Gira

  • 3
Giro d'Italia mělo letos původně startovat v Budapešti individuální časovkou na 8,6 kilometrů. Po odložení slavného cyklistického závodu kvůli koronavirové krizi teď obvykle dobře informovaný italský server Tuttobiciweb přináší nástin nového itineráře. Giro by mělo začít 3. října stejnou disciplínou i vzdáleností v hlavním městě Sicílie - Palermu.

Po krátké časovce byly v Maďarsku plánované i další dvě etapy. Pro druhou etapu by podle nového scénáře měla být využita trať z Monreale do Agrigenta, tedy 136 kilometrů dlouhý úsek, který měl být první etapou na italské půdě po návratu z Maďarska.

Třetí etapa má pak podle serveru končit na Etně. Stále činná sopka přitom měla původně hostit dojezd páté etapy. Nově pak mají v úvodním týdnu závodu přibýt etapy v krajích Basilicata a Abruzzo.

9. etapa Gira šplhala na vrchol Etny
9. etapa Gira šplhala na vrchol Etny

Cyklisté se na Giru šplhají na vrchol Etny.

Již 103. ročník tradičního etapového závodu, který bude letos neobvykle až druhým v pořadí mezi podniky Grand Tours po Tour de France, se měl jet od 9. do 31. května. Pro nový termín 3. až 25. října už bylo oficiálně potvrzeno, že odstartuje místo Maďarska v jižní části Itálie.

S dalšími plány a záměry ale organizátoři závodu v čele s jeho ředitelem Maurem Vegnim opatrně vyčkávají s ohledem na vývoj situace spojené s pandemií koronaviru.

Vegni pouze avizoval, že prezentace nové trati Gira proběhne ve virtuální podobě buď na konci června, nebo možná až začátkem července. Zároveň také stále doufá, že závod bude přístupný divákům, přestože přinejmenším při startech a dojezdech etap lze nějaká omezení jejich počtu očekávat.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa