JASNÁ ZÁLEŽITOST. Arnaud Démare slaví vítězství v šesté etapě italského Gira. | foto: AP

Jasná záležitost. Podruhé na Giru slaví Démare, Sagan do sprintu nezasáhl

  • 87
Až v závěrečné rovince se rozhodovala šestá etapa cyklistického Gira. Byla to ale jasná záležitost. Sprinter Arnaud Démare zaútočil ze zadních pozic a s velkým náskokem si dojel pro druhý etapový triumf. V růžovém dresu pro celkového lídra zůstává Joao Almeida.

Na italské Giro přijel v lepší formě než na Tour de France. Ve druhé etapě Peter Sagan skončil druhý, na stejné příčce dojel i ve čtvrtém dějství, tehdy ho navíc od vítězství dělilo jen pár centimetrů.

ONLINE

6. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Vyjde mu to do třetice? Tak zněla otázka před šestou etapou.

Nevyjde. Ve sprintu slovenský fenomén ztratil a pro jasné vítězství si dojel Arnaud Démare.

Trasa z Castrovillari do Matery měla přitom Saganovi skvěle sedět. Celkem 188 kilometrů, na trati několik menších kopců a závěr do mírného stoupání.

Jeho tým Bora-hansgrohe velkou část dne strávil na čele pelotonu a kontroloval náskok čtyřčlenného úniku. Když pak do cíle zbývalo 14 kilometrů, balík definitivně smazal náskok posledního z uprchlíků.

Tou dobou už na čele probíhal poziční boj. V závěrečné části trati se nacházelo několik technických zatáček, k tomu byl 2,5 kilometrů před cílem i úsek s desetiprocentním sklonem.

Nikdo z cyklistů zde nechtěl ztratit, a proto se na čele startovního pole mísily jak sprinterské týmy, tak i stáje s jezdci na celkové pořadí.

V popředí tak byly kromě Bory k vidění dresy Sunwebu, který pracoval pro Michaela Matthewse, FDJ, jež jelo pro Démara, ale i QuickStepu, který chránil celkového lídra Joaa Almeidu.

S útoky se vyčkávalo až do závěrečné rovinky.

Sagana zpomalil průjezd poslední zatáčkou. Jezdci před ním ho lehce zavřeli a on musel přibrzdit. Do souboje o etapové vítězství tak nezasáhl.

Skvěle zvládl prudký výšlap Juan Molano z UAE Emirates, Fabio Felline z Astany a vepředu byl také Matthews.

Všechny ale jasně předčil Démare.

Jezdec FDJ útočil ze zadních pozic, rozkmital své rychlé nohy a už mu nikdo nestačil. Připsal si tak druhé vítězství na letošním Giru, celkově se v této sezoně raduje už podvanácté.

Na druhém místě finišoval Matthews, třetí byl Felline. Sagan skončil na osmém místě.

Na první příčce celkového pořadí nadále zůstává Joao Almeida, na druhého Pella Bilbaa má náskok 43 sekund. Třetí Wilco Kelderman má odstup 48 vteřin.

Jak se vše odehrálo

Den pro Sagana? Celkem 188 kilometrů, nejprve dva lehčí výšlapy, pak dlouhý sjezd, 29 kilometrů před cílem vrchařská prémie a závěrečný úsek do cíle pořád do mírného kopce. Takové bylo menu šesté etapy italského Gira.

Rychlý únik. Ihned po ostrém startu se do úniku pustila čtveřice jezdců. Byli mezi nimi Mattia Bais z Androni-Giocattoli, Filippo Zana z Bardiani-CSF, James Whelan z Education First a Marco Frappoti z Vini-Zabú.

Klid v balíku. Všichni uprchlíci ztráceli v celkovém pořadí více než 50 minut, peloton je proto nechal a dopřál jim velký náskok. Když čtveřice sjížděla z druhého kopce, k dobru měla osm a půl minuty.

Černý na zemi. Když do cíle zbývalo 117 kilometrů, po pádu se na zemi ocitl jediný český zástupce v závodě Josef Černý. Rychle se ale zvedl a pokračoval dál.

Bora jede. Na otevřených pláních foukal vítr, a proto hlavní balík nechtěl ponechat nic náhodě. Na jeho čele se usadil tým Bora a souvislým tempem začal pomalu mazat ztrátu. Sedmdesát kilometrů před cílem byla 4 minuty.

Almeida sražen. Když do cíle zbývalo 36 kilometrů, Joao Almeida se rozhodl vyřešit technické problémy zastavením u krajnice. Stojícího lídra závodu si však nevšiml Brandon McNulty a srazil ho. Almeidovi se ale nic nestalo a pokračoval dál.

Nástupy. Při výjezdu na vrchařskou prémii 29 kilometrů před cílem se z čelní skupinky odpojil Whelan a pokračoval sám. Nervózní byla i situace v balíku, v němž se do popředí tlačily jak sprinterské týmy, tak stáje na celkovou klasifikaci. O nástup se pokoušel i Thomas De Gendt, jenže marně.

Whelan dojet. Whelan si dojel pro první místo na vrchařské prémii třetí kategorie a dál jel osamoceně na čele. Moc šancí ale neměl. Peloton se k němu neustále přibližoval a když do cíle zbývalo 14 kilometrů, jeho náskok definitivně smazal.

Suverénní Démare. Rozhodovalo se tak na posledních metrech. Skvěle si v nich počínal Michael Matthews či Fabio Felline. Na vítězství ale nedosáhli. To po suverénním nástupu slaví Arnaud Démare.

Cyklistický závod Giro d'Italia

6. etapa (Castrovillari - Matera, 188 km)

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 4:54:38, 2. Matthews (Austr./Sunweb), 3. Felline (It./Astana), 4. Molano (Kol./SAE Team Emirates), 5. Cimolai (It./Israel Start-Up Nation), 6. Vendrame (It./AG2R La Mondiale), 7. Honoré (Dán./Deceuninck-Quick Step), 8. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 9. Battaglin (It./Bahrajn-McLaren), 10. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas, ...109. Černý (ČR/CCC) -2:35.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) 22:01:01, 2. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -43, 3. Kelderman (Niz./Sunweb) -48, 4. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -59, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Pozzovivo (It./NTT) -1:05, 7. Fuglsang (Dán./Astana) -1:19, 8. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:21, 9. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -1:26, 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:32, ...116. Černý -54:53.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa