Trasa Gira 2019 odhalena. Přilákají tři časovky i Thomase a Dumoulina?

  18:08
Mnohem více kilometrů individuálních časovek, než kolik jich bude na trase příštího ročníku Tour, nabízí cyklistické Giro 2019. Možná tím nalákají Italové na start i Toma Dumoulina a Gerainta Thomase, kteří se po prezentaci Tour nechali slyšet, že s plánováním příští sezony počkají právě až po představení trasy Gira. Ta byla ve středu v Miláně slavnostně odhalena.
Elia Viviani (vlevo) a Chris Froome byli hosty prezentace programu Gira 2019.

Elia Viviani (vlevo) a Chris Froome byli hosty prezentace programu Gira 2019. | foto: AP

Giro začne časovkou na 8,2 kilometrů s kopcovitým dojezdem v Boloni. Další, 34,7 kilometru dlouhá časovka bude na programu v 9. etapě a opět vyvrcholí stoupáním, tentokrát do cíle v San Marinu. A aby toho nebylo málo, 15kilometrovou časovkou je i závěrečná etapa, tentokrát s cílem na starověkém amfiteátru ve Veroně.

Na trase 102. ročníku, který odstartuje 11. května a pozná vítěze 2. června, budou opět i některé z legendárních vrcholů, spjatých s historií tohoto závodu, jakými jsou Mortirolo nebo Gavia. Naopak zcela novým a údajně velmi záludným stoupáním bude alpský Col del Nivolet.

Celkem 3518 kilometrů na cyklisty čeká, včetně pěti vysokohorských etap.

Po především sprinterské, klasikářské a časovkářské první polovině závodu se jeho ráz od 12. etapy zásadně změní a Giro prověří cyklisty také mohutnou porcí horských testů.

Loni jako první závod Grand Tour v historii odstartovalo mimo evropské území v Jeruzalému. Izrael za přiřknutí Grande Partenza a tří úvodních etap zaplatil pořádající společnosti RCS podle neoficiálních informací 16 milionů eur.

Letos se naopak takřka celé Giro odehraje na italském území, hranice země opustí závod jen při krátké exkurzi do San Marina.

Závěrečnu etapu měl původně opět hostit Řím. Společnosti RCS loni podepsala čtyřletou smlouvu s italskou metropolí, podle které zde měl závod končit v letech 2018 až 2021. Jenže po loňských kontroverzích a oboustranné nespokojenosti s římskou etapou nebude smlouva naplněna.

Počtvrté v historii tak závod vyvrcholí na koloseu ve Veroně. V letech 1981, 1984 a 2010 zde vždy oslavovali celkový triumf italští cyklisté, postupně Battaglin, Moser a Basso.

Příští rok se má o tentýž kousek pokusit Vincenzo Nibali, jenž se podle informací Gazzetty dello Sport po loňské absenci vrátí na Giro a zaútočí na své třetí prvenství z růžového závodu.

Mapa Gira d'Italia 2019

Slavnostní prezentaci ročníku 2019 přímo v Miláně asistovali ve středečním večeru rovněž obhájce titulu Chris Froome a Elia Viviani, se sedmi výhrami letošní král sprinterů na podnicích Grand Tour.

Které z hvězd budou nakonec v Boloni na startu, napoví až nejbližší měsíce.

CO ČEKÁ NA TRASE Z BOLONI DO VERONY

První týden: Ostrý start do vrchu a pak na jih

Z Boloni vyráželo celé Giro na svoji pouť dosud pouze jednou, při ročníku 1994, kdy se v rámci úvodního dne uskutečnila nejprve dopolední klasická etapa a navrch odpolední časovka.

Letos zde bude zahajovací časovka vrcholit dvoukilometrovým obtížným stoupáním na Santuario della Madonna di San Luca, známé z klasiky Giro dell’Emilia. To má průměrný sklon 9,7 procenta a na závěrečném kilometru místy až 16 procent!

Ve 2. etapě vyrazí peloton z Boloně na jih do toskánského Funecchia, kde se očekává hromadný spurt.

Třetí etapa povede z vesnice Vinci, rodiště středověkého génia Leonarda da Vinciho, k Tyrhénskému moři do Ortobella, s dalším dojezdem pro sprintery. Ti se po klasikářské vložce ve 4. etapě do Frascati mají dostat ke slovu rovněž v rovinaté 5. etapě do Terracina.

Dva kopcovité dny následují.

Šesté dějství závodu přivede Giro 2019 na jeho nejjižnější bod v San Giovanni Rotondo v Apulii. Další den vyvrcholí etapa v L’Aquile - deset let poté, co město postihlo zničující zemětřesení, při němž přišlo o život 308 osob.

Osmá etapa do Pesara poskytne další šanci klasikářům nebo sprinterům. Ta devátá, 34kilometrová časovka z Riccione u Rimini do San Marina bude ve své druhé polovině takřka neustále stoupat až do cíle v 648 metrech.

„Dvě těžké časovky jsou na programu v úvodních devíti dnech,“ zdůraznil při prezentaci Chris Froome. „To přispěje k rovnováze závodu.“

Prezentace podoby Gira d'Italia 2019 proběhla poslední říjnový den v Miláně.

Druhý týden: Vzpomínky na Coppiho a alpské testy

„Nejplacatější“ den závodu, taková bude v úvodu druhého týdne další sprinterská etuda mezi Ravennou a Modenou.

Rovinatá je i 11. etapa, která zavede peloton na západ do Novi Ligure, někdejšího hlavního města italské cyklistiky, kde žily její hvězdy Costante Girardengo a Fausto Coppi.

V příštím roce Itálie oslaví jubileum sta let od Coppiho narození a právě jemu má být věnován také nadcházející ročník Gira.

Rovněž ve 12. etapě připomenou Coppiho příběh města, v nichž se bude startovat a finišovat. Jezdci toho dne vyrazí z Cunea do Pinerola, stejně jako při památné etapě ročníku 1949, ve které před 70 lety „campionissimo“ doslova zničil soupeře.

Tehdy vedla trať drsné horské zkoušky zčásti po francouzském území a zavedla jezdce na vrcholy Maddalena, Vars, Izoard, Montginevro a Sestriere. Tentokrát však bude na trase 146kilometrové etapy pouze jedna vrchařská prémie 1. kategorie Montoso, navíc daleko před cílem.

Zato 13. etapa vyvrcholí pod majestátním Gran Paradiso, čnícího do výše 4061 metrů. Závěrečné stoupání na Ceresolo Reve k jezeru Serra, končí ve 2247 metrech a má 30 serpentin s až 15procentními rampami.

Pak už přijde čas první pětihvězdičkové etapy.

V Alpách naservíruje na pouhých 131 kilometrech pět horských prémií včetně průsmyku San Carlo a zavede jezdce do lyžařského rezortu Courmayeur, pouhých 10 kilometrů od francouzských hranic.

Patnáctá, klasikářská etapa do lázeňského města Como bude z příštího Gira se svými 237 kilometry nejdelší a částí tratě připomene trasu závodu Kolem Lombardie, včetně pověstného stoupání Ghisallo.

Třetí týden: Mortirolo, Gavia i spousta dalších hor

Po druhém volném dni v Bergamu začne velké horské finále Gira. V 16. etapě, další pětihvězdičkové, se vydá přes obávanou Gavii a extrémně strmé Mortirolo do Ponte di Legna.

31.října 2018 v 17:33, příspěvek archivován: 31.října 2018 v 21:31

L'étape reine de ce #Giro102 suit la deuxième journée de repos (16e) avec un terrible enchaînement Gavia - Mortirolo pour 226 km et plus de 5500m de d+ ! https://t.co/teFRsYfZsS

To vše ovšem pouze tehdy, pokud počasí dovolí. Na Gavii, kde se v 2621 metrech nachází střecha celého závodu, bývá vždy nevyzpytatelné.

21.října 2018 v 11:01, příspěvek archivován: 31.října 2018 v 16:08

Leaked: 2019 Giro d'Italia includes fierce climbs of the Gavia and Mortirolo --> https://t.co/TXAnQt6Vqe #giro #giro2019 #tdf #procycling #giroditalia https://t.co/ahIB7ygF11

Sedmnáctá etapa míří z Val di Sole do 1635 metrů a cíle v biatlonovém středisku Anterselva. Sprinterskou vložkou pak bude etapa do Santa Maria di Sala, načež přijde v Dolomitech další vrchařský test v 19. etapě do San Martina di Castrozza, s dlouhým cílovým stoupáním do 1478 metrů, kde byl závod na návštěvě naposledy při ročníku 2009.

Poslední horská etapa dostala u organizátorů přívlastek kolosální. Vystartuje z Feltre a na 193 kilometrech zavede jezdce na Cima Campo, průsmyky Manghen a Rolle a na Croce d’Aune, se závěrečným 8,5 kilometrovým stoupáním se sklonem 7,8 procenta.

Původně plánovaný římský dojezd celého závodu narazil na výtky, kterými se po minulém ročníku častovali muži z vedení RCS a starostka města Virginia Raggiová.

Urbano Cairo, prezident RCS, tehdy napadl římské radní, že na krátkém jedenáctikilometrovém okruhu nebyli schopni zacelit řadu děr na vozovce.

Jezdci následně v průběhu poslední etapy minulého Gira ostře kritizovali, že okruh je nebezpečný. Proto byla z pohledu celkové klasifikace závěrečná etapa organizátory zneutralizována. Starostka se na protest proti takovému počinu RCS nezúčastnila slavnostního ceremoniálu.

Letošní cíl Gira v podobě 15kilometrové časovky do Verony, s jedním kratším stoupáním na trase, bude výhodnější rovněž z hlediska logistiky. Odpadne díky němu předlouhý transfer ze severní do střední Itálie po předposlední horské etapě.

Kdo bude na startu: Nibali, Landa, Valverde a mnoho otazníků

Koho z cyklistických hvězd se veronský cíl a předchozí tři týdny na trase Gira budou týkat?

To je zatím zpráva o mnoha neznámých.

Obhájce titulu Chris Froome už dříve vyhlásil, že se chce v sezoně 2019 zaměřit na boj o pátý titul na Tour. Přesto při milánské prezentaci rozolutní „Ne“ při dotazu na svůj start neřekl.

Šampion francouzského závodu Geraint Thomas sice uvedl, že by opět rád startoval na Tour, ale zároveň podobně jako vítěz Vuelty Simon Yates prohlásil, že na Giru má „nedokončenou práci“. Thomas tím narážel na předminulý ročník, kdy musel odstoupit kvůli zranění.

„Do konce roku dám vědět, kterou Grand Tour pojedu,“ řekl nyní. Pokud by se stal lídrem na Giru, pak by jej patrně absolvoval s Eganem Bernalem coby druhým lídrem týmu Sky.

Tým Sunweb dal najevo své zklamání z itineráře příští Tour, na jejímž programu bude jediná individuální časovka na 27 kilometrů. Proto může být pro lídra stáje a zároveň vicemistra světa v časovce Toma Dumoulina trať Gira velmi atraktivní. Také on si vyžádal čas na rozmyšlenou.

Italové se těší na návrat Vincenza Nibaliho, přestože jeho tým Bahrain Merida dosud „Žralokův“ start oficiálně nepotvrdil. Žádné zprávy zatím nepřišly o účasti Fabia Arua, jednoho z lídrů týmu Emirates.

Naopak stáj Movistar má údajně jasno, že její sestavu povede duo Mikel Landa - Alejandro Valverde. Landa, letos stíhaný zraněními, se chce v sezoně 2019 pokusit o dvojboj Giro - Tour.

Pravděpodobný je podle dosavadních indicií start jednoho z lídrů stáje Lotto NL-Jumbo, buď Stevena Kruijswijka nebo Primože Rogliče.

Rovněž Peter Sagan připustil, že by v roce 2019 mohl dát přednost Giru (nebo spíše části Gira) před závodem Kolem Kalifornie.

Zdeněk Štybar na Giru d´Italia.

ZDENĚK ŠTYBAR NA GIRU. Premiéru si na italské Grand Tour odbyl letos.

Z českých cyklistů projevil po skončení minulého ročníku zájem vrátit se na Giro Zdeněk Štybar. Na startu se může objevit také český mistr Josef Černý v dresu stáje CCC (nástupce týmu BMC).

Pokud by Michal Schlegel získal smlouvu u některé italské druhodivizní stáje, s nimiž v posledních týdnech jednal, může doufat, že jeho nový tým obdrží pro Giro divokou kartu.

O tu usiluje také druhodivizní formace Israel Cycling Academy, jejíž barvy letos oblékal Daniel Turek.

Roman Kreuziger naopak vyhlásil, že kvůli jarním alergiím se chce napříště Giru vyhýbat. V příští sezoně počítá v dresu stáje Dimension Data se startem na Tour. Tam by se mohl poprvé představit i Jan Hirt v dresu Astany.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...