Momentka z desáté etapy cyklistického Gira.

Momentka z desáté etapy cyklistického Gira. | foto: AP

Turbulence na Giru a temný den Chavese. Marně mu pomáhal i Kreuziger

  • 88
Vědělo se, že může být etapou, která zamíchá pořadím. Byla nejdelší ze všech, na první pohled možná trochu nenápadná, zato pěkně kopcovitá. A tak se v úterý na italském Giru děly věci. Australská stáj Mitchelton-Scott už po desáté etapě nehraje v závodě na dva lídry. Šestadvacet minut v ní totiž ztratil průběžně druhý Esteban Chaves. Z výhry se raduje Matěj Mohorič, růžový trikot dál drží Simon Yates.

Vlastně to není na závodech Grand Tour žádné novum.

Skoro pokaždé se najde cyklista, který odnese etapu po volném dni. Na Giru to byl v úterý průběžně druhý muž závodu Esteban Chaves.

Giro d´Italia 2018

Speciální příloha iDNES.cz

„Bude to velmi těžká, dlouhá a zvlněná etapa, ve které nastoupáme přes 4 000 metrů. Určitě nebude procházkou růžovým sadem. Už jen kontrolovat kopec, který přijde hned po startu, bude dost nepříjemné. Budou se na něm snažit atakovat a naskakovat do úniku lidi, kteří se v pořadí pohybují někde kolem 15. místa, a ty nesmíme nechat odjet,“ predikoval před startem Roman Kreuziger, týmový kolega Chavese.

To ještě netušil, do jakých trablů se jeden z lídrů jeho stáje Mitchelton-Scott dostane.

V pondělí o volném dni si byl úvodních sto kilometrů etapy projet sám sportovní ředitel Matt White. Sám poté mluvil o tom, jak nebezpečná první polovina dne může být.

A samotného ho o den později musela ze situace na silnici bolet hlava.

15.května 2018 v 15:42, příspěvek archivován: 15.května 2018 v 17:31

‍♂️ Gruppo Maglia Rosa ⏱ > 6'30" @estecharu #Giro101 https://t.co/5CtebtccGn

„V autobuse jsme probírali taktiku, ale cyklistika je šílený sport. Někdy věci nejdou podle plánu,“ tvrdil Yates před startem.

Tentokrát nešly, hned po 20 kilometrech totiž Chaves ztratil kontakt s čelem závodu.

White v tu chvíli řešil, jak tým rozdělit, aby ve přední skupině s růžovým Simonem Yatesem zůstalo dost lidí a zároveň aby existovala šance dostat Kolumbijce zpět.

Rébus vyřešil následovně – k Chavesovi stáhl Sama Bewleyho, Chrise Juula-Jensena a také Romana Kreuzigera, zatímco s Yatesem vepředu zůstávali Jack Haig s Mikelem Nievem.

Ve skupině s Chavesem byl navíc i fialový muž závodu Elia Viviani, ke kterému se zase stáhl Zdeněk Štybar.

V jednu chvíli tak peloton vedený Janem Hirtem z Astany naháněli Roman Kreuziger se Zdeňkem Štybarem, kteří se snažili dostat své lídry zpátky do závodu.

Pro české fanoušky vskutku bizarní podívaná.

Skončila 110 kilometrů před cílem, kdy bylo jasné, že Chaves se zpátky dopředu nedostane. Do cíle nakonec dorazil s obrovskou ztrátou šestadvaceti minut a vypadl z nejlepší desítky.

„Takové je Giro. K Itálii mám zvláštní vztah - je to láska i nenávist. Před pár dny jsem prožíval jedny z nejlepších chvil svého života a teď je to dost těžké pro mou morálku. Ale takový je život,“ líčil po příjezdu do cíle sympatický Kolumbijec.

Z vedoucí skupiny se poté snažili poodjet Tony Martin, Marco Frapporti a další. Až dvojici Matěj Mohorič & Nico Denz se to v závěrečných kilometrech povedlo.

Spolu tohle duo poté s téměř minutou k dobru přijelo až do závěrečného kilometru.

15.května 2018 v 17:17, příspěvek archivován: 15.května 2018 v 17:31

Grande Matej! #Giro101 https://t.co/bl4lcbbEj0

Do něj vjížděl na nevýhodném prvním místě Mohorič, ani toho však Denz nevyužil, a propásl tak šanci svého života.

Slovinec měl v posledních metrech více sil.

Po loňském vítězství v sedmé etapě na Vueltě nyní ve třiadvaceti letech slaví i na Giru.

„Pro mě i pro tým je to důležité vítězství. Máme tady Domenika Pozzoviva pro celkové pořadí, přesto mi tým umožnil odjet a bojovat o etapu. Snažil jsem se poté Denzovi nastupovat, ale on se vždycky dostal zpět. Nedokázal jsem ho utrhnout, ale stejně jsem ho udolal,“ těšilo Slovince v cíli.

Peloton poté s odstupem 34 vteřin na třetím místě do cíle přivedl Sam Bennett. Byli v něm všichni favorité vyjma jednoho – Estebana Chavese.

Za vedoucího Yatese tak na druhé místo se ztrátou 41 vteřin poskočil Tom Dumoulin, třetí Thibaut Pinot ztrácí 46 vteřin. 

Jak se vše odehrálo

Krutý start do druhého týdne. Po druhém volném dni čekala na cyklisty nejdelší štreka celého ročníku – celkem 244 kilometrů, což bylo jen o 13 kilometrů méně, než kolik měřil letošní ročník nejslavnější klasiky Paříž-Roubaix. Brutalitu dne navíc podtrhovalo více než 4000 výškových metrů podél trati.

Všichni na válcích. Etapa sice oficiálně odstartovala až v jedenáct hodin, většina cyklistů se však na válcích u svých autobusů rozjížděla už před ní. Hned po startu totiž na závodníky čekal nepříjemný, patnáctikilometrový výstup na Fonte della Creta.

15.května 2018 v 10:38, příspěvek archivován: 15.května 2018 v 17:29

Prepárense para fuegos artificiales hoy #giro101 #GIROxESPN @TeamSky https://t.co/SkPBcQcGHo

Chaotický start. Očekávalo se, že bude chaotický, ale možná ne až takhle. Hned poté, co ředitel závodu Mauro Vegni odmával start etapy, útok střídal útok. Nakonec odjela šestnáctičlenná skupina uprchlíků i s Jarlinsonem Pantanem, Tony Martinem nebo Luisem Leonem Sánchezem.

Ztrácí fialový muž. Na vysoké tempo v úvodu etapy nestačil dvojnásobný vítěz z Izraele a vedoucí muž bodovací soutěže Elia Viviani. Nebyl ale sám…

Chaves v problémech. V závěru úvodního stoupání totiž kontakt s hlavním balíkem ztratil i druhý muž závodu Esteban Chaves. Zatímco v pelotonu tempo zvyšovaly týmy FDJ, Astana a Sunweb, Kolumbijec se při jízdě (nejspíš kvůli alergii) trápil. Na vrcholu stoupání ztrácel na čelo dvě minuty.

Česká naháněná. Zatímco k Chavesovi se kromě Sama Bewleyho a Chrise Juula-Jensena stáhl také Roman Kreuziger, k Vivianimu propadl zase Zdeněk Štybar. A tak zatímco Jan Hirt táhl čelo pelotonu, Kreuziger se Štybarem se snažili své lídry dotáhnout zpět.

Už jen minuta. Do cíle stále chybělo 120 kilometrů, když se rozestup mezi oběma skupinami zmenšil na pouhou minutu. Ale jen dočasně, než po pár kilometrech znovu začal stoupat. Když přesáhl dvě minuty, bylo jasné, že Chaves už se do čela nedostane.

Tři bonusové vteřiny pro Yatese. Zatímco k Chavesovi se dozadu stáhli tři pomocníci, v první skupině zůstali s Yatesem už jen Mikel Nieve s Jackem Haigem (Svein Tuft byl až v poslední skupině). Přesto si růžový muž na bonifikační prémii dojel pro tři bonusové vteřiny před Thibautem Pinotem a Markem Frapportim.

15.května 2018 v 14:58, příspěvek archivován: 15.května 2018 v 17:30

@ThibautPinot a disputé le sprint intermédiaire, qu'il termine 2e derrière Simon Yates. #Giro101 https://t.co/7lkT69aAze

Sóloútok. Italský cyklista na nic nečekal, hned za prémií pokračoval v nastoleném tempu a snažil se ujet skupině favoritů. Dařilo se mu to, ale jen do chvíli, než se za ním 40 kilometrů před cílem vydali Matěj Mohorič, Davide Villela a Nico Denz. Na jejich tempo už nestačil.

Potíže Dumoulina a Carapaze. V závěrečných dvaceti kilometrech museli potíže řešit obhájce prvenství Tom Dumoulin, který po pádu měnil kolo, a také lídr soutěže o bílý dres Richard Carapaz – defekt. Oba se však stihli vrátit zpět.

Mohorič s Denzem ujíždějí. Deset kilometrů před cílem ztratil s Denzem a Mohoričem kontakt Villela. Bylo jasné, že o vítězství v etapě si to rozdá právě německo-slovinské duo. Více sil měl nakonec cyklista Bahrain-Meridy.

Výsledky

Cyklistický závod Giro d'Italia

10. etapa (Penne - Gualdo Tadino, 244 km):
1. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Merida) 6:04:52, 2. Denz (Něm./AG2R) stejný čas, 3. Bennett (Ir./Bora-Hansgrohe), 4. Battaglin (It./LottoNL), 5. Ballerini (It./Androni), 6. Schmidt (Dán./Kaťuša-Alpecin), 7. Gavazzi (It./Androni), 8. Pantano (Kol./Trek-Segafredo), 9. Brambilla (It./Trek-Segafredo), 10. Goncalves (Portug./Kaťuša-Alpecin) všichni -34, ...70. Hirt (ČR/Astana) -1:32, 116. Kreuziger (ČR/Mitchelton-Scott), 128. Štybar (ČR/Quick-Step) oba -25:25.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 43:42:38, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -41, 3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -46, 4. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida) -1:00, 5. Carapaz (Ekv./Movistar) -1:23, 6. Bennett (N. Zél./LottoNL) -1:36, 7. Dennis (Austr./BMC), 8. Bilbao (Šp./Astana) oba -2:08, 9. Woods (Kan./EF-Drapac/Cannondale) -2:28, 10. Froome (Brit./Sky) -2:30, ...47. Hirt -34:12, 61. Kreuziger -42:42, 111. Štybar -1:35:06.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa