V Alpách aktivní Hirt i Černý. Giru dominují Slovinci, vede Polanc

  17:12aktualizováno  17:45
Dosud v rovinatých etapách pracoval při dvou vítězstvích sprinterského esa Pascala Ackermanna. Ve 12. etapě cyklistického závodu Giro d'Italia se Cesare Benedetti sám dočkal. V 31 letech slaví jezdec týmu Bora-hansgrohe první profesionální vítězství kariéry. Růžový dres lídra závodu zůstává majetkem týmu UAE Emirates, nově ho však poveze Jan Polanc. Aktivitou při prvním alpském testu hýřili i oba čeští závodníci.

Dvanáctou etapu cyklistického závodu Giro d'Italia ovládla jezdec týmu Bora-hansgrohe Cesare Benedetti. | foto: AP

Proměnila se v etapu dvou závodů. Jezdci z úniku bojovali o dílčí vítězství; o více než deset minut za nimi formy v prvním náročném stoupání 102. ročníku Gira se pak testovali hlavní favorité.

A v obou dějstvích byli viditelní i čeští cyklisté.

Josef Černý z týmu CCC se hned od startu protlačil do početného úniku dne. Český mistr ustál se ctí výšlap na Montoso, horskou prémii první kategorie.

Vynikající časovkář posléze chyběl ve vedoucí šestici, jež bojovala o etapové prvenství, po dlouhém sjezdu do cíle se cyklista polského týmu umístil v etapě na jedenáctém místě.

23.května 2019 v 17:09, příspěvek archivován: 23.května 2019 v 17:09

#Giro @cernyjosef gave it everything out at the front of the race today ! Benedetti took the win and it looks like Pepe has finished in or around the top 15. #RideForMore https://t.co/7jCbFXRCl3

Jeho krajan Jan Hirt zase uprostřed devítikilometrového škrábání se na dosud nejvyšší kopec závodu vypálil ze skupiny hlavních favoritů. Čech tak chystal pozici pro útok Miguela Ángela Lopéze, lídra Astany.

Povedlo se.

Josef Černý na Giru 2019

Finanční odměny

Za jedenácté místo ve 12. etapě vydělal Josef Černý 276 eur. Při debutu na Giru se jezdec týmu CCC umístil zatím třikrát v elitní dvacítce, které je vždy finančně honorována. Celkem tak český mistr dosud vyinkasoval 828 eur, za 12., 16. a čtvrteční 11. místo. 

Kolumbijec po boku Mikela Landy z Movistaru pláchl dalším favoritům v boji o růžový dres. Společně pak španělsky hovořící duo dorazilo do cíle s náskokem 28 sekund před Rogličovou skupinou.

Slovinskému megafavoritovi tak vzkázali: Jsme na tom dobře!

Vedle lídra týmu Jumbo-Visma, který při stoupání na Montoso přišel o veškeré domestiky, dorazili Vincenzo Nibali, Simon Yates, Rafal Majka. 

Mezitím už v cíli Cesare Benedetti rozdával rozhovory. Dojatě popisoval, jak se po celém dni v úniku radoval z životního úspěchu. Těsně před cílem Ital přespurtoval krajana Damiana Carusa (Bahrain-Merida) a Eddieho Dunbara (Ineos).

Italský cyclista Cesare Benedetti slaví ve 12. etapě Gira premiérové vítězství.

„Měl jsem volnou ruku. V úniku jsem tolik nejel. Pohlídal jsme si, abych ve stoupání nešel do červených čísel. Věděl jsem, že když dojedu na vrchol kopce se ztrátou 30 vteřin, dokážu se vrátit,“ líčil Benedetti.

„Jsem strašně šťastný. Teď už pospíchám dopít to Proseco,“ přidal Ital v rozhovoru pro Eurosport.

Valerio Conti předal růžový dres lídra závodu týmovému parťákovi Janu Polancovi, který se díky úspěšnému úniku posunul do čela. Druhý Roglič na svého krajana ztrácí čtyři minuty a sedm sekund.

Jak se vše odehrálo

Vzhůru do Alp! První horský test nachystali pořadatelé do dvanácté etapy. Na 158 kilometrů dlouhé cestě z Cunea do Pinerola se tyčil náročný výšlap na Montoso, stoupání první kategorie.

Český mistr vpředu. Profil čtvrteční etapy opět vybízel k úspěšnému úniku. A tak hned po startu v pelotonu vypukl urputný boj o místa v čelní skupině. Mezi 25 cyklisty šlapal i Josef Černý z týmu CCC.

Vynikající tah. Brilantně si ale start prvního horského testu jezdců na celkové pořadí pohlídal tým UAE Emirates. Zatímco Valerio Conti, dosavadní lídr závodu, se ukrýval v hlavním balíku, jeho stájový kolega Jan Polanc šlapal v úniku. A tak se dresy UAE vysunuly na čelo pelotonu a v poklidu kontrolovaly úvod 12. etapy.

23.května 2019 v 12:15, příspěvek archivován: 23.května 2019 v 17:42

#Giro 102 Stage 12. Welcome to the 1st Cat.1 GPM of the #Giro 2019. Slopes at 9.4% for 8.9 km (gradients exceeding 10% for 6 km, and topping out at 14%) | #Giro 102 Tappa 12. Benvenuti al primo GPM di 1a cat. del #Giro 2019. 8.9 km al 9.4% (6 km sopra il 10% con punte al 14%) https://t.co/c9jS55XTPQ

Bez reakce. Náskok početné skupiny neustále narůstal. Domestici UAE dovolili cyklistům vpředu převahu více než 14 minut. Další týmy s ambicemi na růžový dres Astana, Jumbo-Visma, Movistar nebo Mitchelton-Scott zůstávaly v klidu schovaní. Polanc, před dvěma lety celkově 11. muž Gira, se tak virtuálně oblékl do růžového.

Nájezd. Při nájezdu do téměř devítikilometrového stoupání s průměrným sklonem 9,5 procenta se z úniku osamostatnilo jako první duo Bennte a Haller. Za nimi se na Montoso škrábali právě Černý a spol. V pelotonu už se o tempo starali jezdci Jumbo-Visma. Rozestup se ztenčil na dvanáct minut.

Žralokův pomocník. Skupinu uprchlíků nadělil nástup Damiana Carusa, jednoho z parťáků Vincenza Nibaliho, lídra týmu Bahrain-Merida. Kontakt s vynikajícím vrchařem ztratila většina cyklistů včetně Černého. Naopak drželi se Polanc, Dunbar (Ineos), Kataldo (Astana), Capecchi (Deceuninck-QuickStep), Brambilla (Trek).

Český útok. Zatímco vedoucí šestice bojovala o 40 bodů na vrchařské prémií, Jan Hirt odstartoval v hlavní skupině útoky hlavních favoritů. Jezdec Astany vypálil zhruba uprostřed náročného stoupání, vytvořil si náskok. Záhy se za ním vydal lídr jeho týmu Miguel Ángel Lopéz. Oba se po krátkém nástupu zase vrátili mezi favority. A tak vyrazil vpřed Mikel Landa z Movistaru.

Očesaní. S blížícím se vrcholem se peloton nadělil do několika skupin. Landu s Lopézem nahánělo 15 cyklistů i s Rogličem a Simon Yatesem (Mitchelton-Scott). Za nimi šlapali „růžový“ Conti nebo Bob Jungels (Deceuninck-QuickStep).

Vai, Pepe! Černý se ve skupině s de Gendtem a dalšími staral na rovině před cílovým Pinerolem o tempo skupiny pronásledovatelů. V cíli poté český mistr nespurtoval, vyčerpaný dojel jedenáctém místě.

23.května 2019 v 16:44, příspěvek archivován: 23.května 2019 v 17:39

#Giro We’re fast approaching the 10km to go mark! 8 riders now lead with @cernyjosef now in the first chasing group around 2’30” back. The GC battle is now in full swing behind them with various groups spread out along the road. https://t.co/jopxvpjQB1

Jsme na tom dobře! K Landovi a Lopézovi se poslušně stáhli pomocníci, kteří celý den šlapali v úniku. Duo rozšířené o Boara (Astana) a Sütterlina (Movistar) nakonec dojelo do cíle se ztrátou 7:34 minuty na vítěze. Roglič a spol. za nimi přijeli s 30 sekundovým náskokem.

Drama. První horský naznačil, že následující alpské etapy nabídnou řadu dramatických chvil. „Tohle byl aperitiv,“ řekl Alberto Contador, dvojnásobný vítěz Gira. 

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia

12. etapa (Cuneo - Pinerolo, 158 km):  1. Benedetti (It./Bora-hansgrohe) 3:41:49, 2. Caruso (It./Bahrajn-Merida), 3. Dunbar (Ir./Ineos) oba stejný čas, 4. Brambilla (It./Trek-Segafredo) -2, 5. Capecchi (It./Deceuninck-Quick Step) -6, 6. Polanc (Slovin./SAE Emirates) -25, 7. Montaguti (It./Androni Giocattoli-Sidermec) -34, 8. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal), 9. Gavazzi (It./Androni Giocattoli-Sidermec) oba -2:36, 10. Senni (It./Bardiani-CSF) -2:38, 11. Černý (ČR/CCC) -2:42, ...62. Hirt (ČR/Astana) -11:21.

Průběžné pořadí: 1. Polanc 48:49:40, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -4:07, 3. Conti (It./SAE Emirates) -4:51, 4. Capecchi -5:02, 5. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -5:51, 6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -6:02, 7. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -7:00, 8. Carapaz (Ekv./Movistar) -7:23, 9. Amador (Kost./Movistar) -7:30, 10. Carthy (Brit./EF Education First) -7:33, ...63. Hirt -30:35, 117. Černý -59:30.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Krejčí si proti Lakers zvedl střelecký rekord, výhru mají James a spol.

19. března 2024  7:14,  aktualizováno  8:52

Vít Krejčí si jedenácti body vytvořil sezonní maximum v NBA, s Atlantou ale podlehl domácím Los...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Tragédie pro Sabalenkovou, zemřel její partner Kolcov. Hrál tři roky v NHL

19. března 2024  8:22

Druhá tenistka světového žebříčku Běloruska Aryna Sabalenková utrpěla těžkou osobní ztrátu. Její...

POHLED: O bezohlednosti hráčů a smysluplnosti disciplinárních trestů

19. března 2024  7:57

Je (skoro) jaro... Hormony pracují, všechno se to páruje v přírodě. Pelíšky vás nezklamou, ani když...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...