První alpskou zkoušku ovládl na Giru Ciccone. Carapaz udržel růžový dres

  12:20aktualizováno  17:42
Jen dvacet čtyři hodin poté, co jeho tým Trek-Segafredo ztratil růžový dres, může zásluhou Giulia Cicconeho znovu slavit. Italský cyklista se zvládl v první alpské etapě letošního Gira d´Italia dostat do rozhodujícího úniku dne, překonat tři náročná stoupání a zbavit se všech konkurentů daleko před cílem. Favorité na celkové pořadí si po náročné sobotní etapě dopřáli oddychu. Richard Carapaz díky tomu svůj růžový dres bez potíží uhájil. Jan Hirt se po celý závod držel s favority a v celkovém pořadí mu patří 12. místo.
Ital Giulio Ciccone slaví v cíli 15. etapy italského Gira vítězství.

Ital Giulio Ciccone slaví v cíli 15. etapy italského Gira vítězství. | foto: Reuters

Sedmadvacetiletý Ciccone vstupoval do závodu jako lídr svého týmu, jenže když se do růžové oblékl ve čtvrté etapě jeho kolega Juan Pedro López, musel své priority změnit.

Růžový sen Lópeze ovšem v sobotu skončil.

Nastal opět Cicconeho čas.

A do patnácté etapy Gira nastoupil s tím, že ji chce vyhrát.

Patnáctá etapa

v podrobné online reportáži

Bojoval, aby se dostal do úniku, a když v něm konečně byl, počínal si zkušeně. Nenechal se vyprovokovat nástupem soupeřů na prvním stoupání dne. Počkal si až na to druhé. Závodníky, kteří se k němu po jeho útoku připojili, neustále vyzýval ke spolupráci, popoháněl je a samozřejmě také sám tahal tempo.

Zároveň ale nebyl nervózní. Když se kolem něj na televizní motorce v roli komentátora pohyboval bývalý cyklista Bradley Wiggins, Ciccone stihl vítěze Tour z roku 2012 přátelsky pozdravit.

Neustálými nástupy se zbavoval jednoho soupeře za druhým, až se v posledním stoupání dne do alpského střediska Cogne zbavil 18 kilometrů před cílem i toho posledního. Tím začala jeho sólo jízda za třetím etapovým vítězstvím na domácí Grand Tour v kariéře.

Poslední kilometry etapy si užíval. Fanoušky, kteří obsypali cílovou rovinku, vybízel k ještě větší radosti. Za cílem se pak sám rozplakal štěstím.

„Prudké pasáže cílového stoupání byly dost daleko od cíle, říkal jsem si, že když to zkusím tam, může mi to vyjít. Měl jsem dnes opravdu dobré nohy,“ říkal v cíli šťastný vítěz. „Je to mé nejkrásnější vítězství. Poslední dva roky jsem se stále a stále snažil, ale žádný úspěch nepřicházel,“ připomenul Ciccone.

Favorité šetřili síly

Favorité pro celkové pořadí po šílené sobotní etapě zvolili pro neděli aktivní regeneraci. Zatímco první půlka 15. etapy opět probíhala kvůli neustálým pokusům o vytvoření úniku v leteckém tempu, v té druhé diktoval tempo tým Ineos. Náskok uprchlíků pod jeho vedením postupně narostl až k osmi minutám.

Díky mírnějšímu profilu závěrečného stoupání udržel Ineos ostatní jezdce na celkové pořadí za sebou až na cílovou rovinku.

Díky poklidnému závěru etapy nemusel Carapaz o udržení růžového dresu příliš bojovat, a poveze ho tedy i v úterý.

„Na začátku etapy mě potkal pád, naštěstí se nic vážného nestalo. Dnešní etapa byla opravdu těžká, ale dostali jsme se s týmem do dobrého tempa. Jsem spokojený,“ pochvaloval si Carapaz v cíli.

Jediný Čech v závodě Jan Hirt se celý den pohyboval v hlavním pelotonu a s největšími favority dorazil také do cíle. Po patnácti etapách mu patří 12. místo.

Jak se vše odehrálo

Vzhůru do Alp. Nedělní etapa startovala ve městě Rivarolo Canavese a podél řeky Dora Baltea mířila k prvním alpských vrcholkům letošního Gira. Úvodních devadesát kilometrů vedoucích oblastí Údolí Aosty přitom bylo velmi mírných. Zakousnout do Alp se měl peloton až v druhé půlce dne.

Růžový dres na trávě. Závod byl starý jen pár kilometrů, když se několik jezdců ocitlo na louce u silnice. K zemi se poroučeli lídr závodu Carapaz, Simon Yates nebo také sprinter Fernando Gaviria. Většina ze závodníků se ale naštěstí rychle zvedla a bez větších obtíží pokračovala dál.

Osmdesát kilometrů bláznovství. V neděli se do úniku snažil dostat téměř každý. Vrchaři s vidinou etapového vítězství, italští jezdci druhodivizních stájí, aby ukázali sponzorská loga na dresech, a také sprinteři. Ti měli před očima sprinterskou prémii na devadesátém kilometru a naději, že mezi uprchlíky si vytvoří časovou rezervu pro nadcházející kopce. Nejaktivnější z nich byli Arnaud Démare a Mark Cavendish. Taková aktivita ovšem znamenala, že se únik dne tvořil hodinu a půl v průměrné rychlosti přes 50 km/h.

Pád v pelotonu na začátku 15. etapy Gira d´Italia. Nevyhnul se mu ani muž v růžové Richard Carapaz.

Chvilka oddychu. Když do cíle zbývalo sto kilometrů, odpojila se pětice závodníků, za kterou se vydala další velká skupina. Po několika kilometrech si pětice vytvořila asi půlminutový náskok. V pelotonu zavládla spokojenost nad velikostí a složením odjetých skupin, a tak se výhoda uprchlíků začala rychle zvyšovat. Zanedlouho se obě vedoucí skupiny spojily a vznikl únik dne čítající dvacet šest cyklistů.

Seznamte se. Znovu se mezi uprchlíky ocitli Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) a Bauke Mollema (Trek-Segafredo), kteří se potkali v úniku už ve čtvrtek. Tentokrát k sobě měl každý z nich jednoho týmového kolegu. Dalšími zajímavými jmény v úniku byli Koen Bouwman (Jumbo-Visma), vítěz sedmé etapy, Hugh Carthy (Education First) nebo talentovaný eritrejský vrchař Natnael Tesfazion (Androni-Giocattoli).

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel při 15. etapě italského Gira 2022.

Klid zbraní ukončen. Po sprinterské prémii nadešel čas na první kategorizované stoupání dne. Na svazích Pila Les Fleurs se nejprve snažil útočit van der Poel, ale bez výsledku. Poté ze skupiny uprchlíků vystřelil Bouwman, který naopak získal slibný náskok velmi rychle. Další jezdci se snažili k závodníkovi Jumba dotáhnout, jeho dva kolegové ale veškeré nástupy spolehlivě pokrývali.

Sjezd do Aosty. Ve sjezdu z vrchařské prémie první kategorie do hlavního města regionu Aosty se od zbytku uprchlíků odpojil van der Poel, ke kterému se ještě stihl přidat Martijn Tusveld z DSM. Společně záhy dojeli Bouwmana a tato trojice si rychle vytvořila více než minutový náskok na skupinu za nimi.

Verrogne v cestě. Hned po sjezdu začínalo další stoupání na prémii první kategorie, tentokrát na vrchol Verrogne. Ani minutový náskok v tomto prudkém kopci vedoucí skupině nestačil, a ještě před polovinou stoupání ji dojeli tři závodníci z původního úniku: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) a Antonio Pedrero (Movistar). Van der Poel, Bouwman a nakonec ani Tusveld tempu ryzích vrchařů nestačili. Těsně před vrcholem se k obměněné vedoucí trojici připojil ještě Hugh Carthy.

Ineos hlídá peloton. Na čele pelotonu mezitím dál vládly barvy týmu Ineos. Jezdce britské stáje nerozhodil ani pokus týmu UAE převzít diktování tempa, ani nástup Guillauma Martina (Cofidis), který v sobotní etapě ztratil devět minut, a ve stoupání na Verrogne si postupně zvládl vytvořit až minutový náskok na peloton.

Domácí hrdina. Chvilku poté, co vedoucí skupina projela kolem skupiny fanoušků hlasitě podporujících Itala Cicconeho, se jejich hrdina zvedl ze sedla a odpoutal od svých soupeřů. Zachytili se ho pouze Buitrago s Carthym. Neustálými nástupy pak se pak Ciccone dokázal zbavit obou a jel si pro třetí etapové vítězství na domácí Grand Tour v kariéře.

Vedení se nemění, Martin odsouvá Hirta. Zatímco na čele průběžné klasifikace nedělní etapa žádné změny nepřinesla, úspěšný únik Guillauma Martina přinesl Francouzovi posun v celkovém pořadí. Dokázal se vrátit do první desítky, čímž odsunul českého závodníka Jana Hirta z jedenácté na dvanáctou pozici.

Výsledky

Cyklistický etapový závod Giro d’Italia

15. etapa (Rivarolo Canavese - Cogne, 178 km): 1. Ciccone (It./Trek-Segafredo) 4:37:41, 2. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious) -1:31, 3. Pedrero (Šp./Movistar) -2:19, 4. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -3:09, 5. Tusveld (Niz./DSM) -4:36, 6. Covili (It./Bardiani-CSF-Faizané) -5:08, 7. Tesfatsion (Erit./Drone Hopper-Androni Giocattoli), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) všichni -5:27, 10. Martin (Fr./Cofidis) -6:06, ...32. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -7:48.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) 63:06:57, 2. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -7, 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -30, 4. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -59, 5. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -1:01, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:52, 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:58, 8. Nibali (It./Astana-Qazaqstan) -2:58, 9. López (Šp./Trek-Segafredo) -4:04, 10. Martin -8:02, ...12. Hirt -9:16.

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

ONLINE: Kladno - Vsetín 6:2. První gól vstřelil Jágr, domácí opět vedou o čtyři trefy

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  19:29

Sledujeme online Baráž o místenku v české hokejové extralize pokračuje od 18 hodin druhým zápasem v Kladně. Zatímco...

Nejstarší v dějinách. Jágr skóroval v baráži a přepsal historický rekord

18. dubna 2024  19:19

52 let, 63 dní. V takovém věku naskočil Jaromír Jágr do druhého utkání baráže o hokejovou extraligu...

ONLINE: Fiorentina - Plzeň 0:0, hosty opakovaně drží Jedlička. Domácí útočí

18. dubna 2024  17:42

Sledujeme online V zádech mají nadějný bezbrankový výsledek. Plzeňští fotbalisté hrají ve čtvrtfinálové odvetě...

Etická komise šetří Nezmara i celou Slavii. Ovlivnili finiš mistrovské sezony?

18. dubna 2024  14:52,  aktualizováno  17:38

Etická komise fotbalové asociace zahájila ve čtvrtek řízení s bývalým slávistickým sportovním...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...