Italský cyklista Stefano Oldani se raduje z triumfu ve 12. etapě Gira.

Italský cyklista Stefano Oldani se raduje z triumfu ve 12. etapě Gira. | foto: Reuters

Životní vítězství pro Oldaniho. Na Giru ovládl spurt trojice uprchlíků

  • 1
Italský cyklista Stefano Oldani z týmu Alpecin-Fenix dosáhl ve dvanácté etapě Gira d´Italia na první vítězství v kariéře. V den, který svým profilem nahrával uprchlíkům, se dostal do početného úniku, zachytil klíčový moment na předposledním stoupání, a v cíli si poradil s dvojicí soupeřů. Růžový dres bez starostí udržel Španěl Juan Pedro López.

Šedesát kilometrů trvalo, než se vytvořil únik dne. Pětadvacetičlenná skupina poté devadesát kilometrů vzorně spolupracovala, než přišla vrchařská prémie La Colleta. 

Ve stoupání vystřelil dopředu Lorenzo Rota z týmu Intermarché-Wanty a vytvořil si nadějný náskok. Ještě před vrcholem se k němu ale dotáhla dvojice Oldani a Gijs Leemreize (Jumbo-Visma).

A brzy bylo jasné, že právě tato trojice si to rozdá o vítězství.

Pro všechny tři by to byl premiérový triumf v kariéře. Nejspíš i proto se až do posledních stovek metrů tak poctivě střídali v tahání tempa, aby je už nikdo nedokázal dojet. Načež 1100 metrů před cílem vyrazil dopředu Leemreize, jenže Oldaniho s Rotou nezaskočil a trojice byla vzápětí zase pohromadě.

Dvanáctá etapa

Online reportáž

Leemreize to nevzdal a 300 metrů před páskou se pokusil znovu překvapit soupeře brzy otevřeným spurtem. Nakonec ale na své úsilí doplatil. Síly mu došly, Oldani s Rotou se přes něj převalili. 

Oldani byl po celou dobu kousek před Rotou, a tak to vydrželo až na pásku.

Po vítězství Mathieu van der Poela v první etapě tak tým Alpecin-Fenix znovu na Giru slaví.

„Věděl jsem, že Rota je rychlý a že bude těžké vyhrát. Ale vypadá to, že jsem to zvládl,“ usmíval se Oldani v cíli. 

V početném úniku s ním jel také van der Poel, o němž se hovořilo jako o favoritovi čtvrteční etapy. „Že s námi jel Mathieu, byla výhoda. Ostatní závodníci si hlídali hlavně jeho a mě si moc nevšímali,“ popisoval Oldani týmovou strategii.

Po první hodině etapy, který závodníci absolvovali kvůli neustálým snahám o vytvoření úniku ve velké rychlosti, se na čelo pelotonu usadili jezdci týmu Trek-Segafredo hájící růžový dres Juana Pedra Lópeze a po zbytek dne kontrolovali náskok uprchlíků.

Ten se nakonec vyšplhal až k osmi minutám, což ovšem Lópezovo vedení v celkovém pořadí nijak neohrozilo. Španěl tak poveze růžovou i v pátek.

Jediný Čech v závodě Jan Hirt zvládl dvanáctou etapu v bezpečí pelotonu. V celkové klasifikaci si pohoršil o jednu příčku na 15. místo, když jej předstihl v úniku jedoucí Nizozemec Kelderman z Bory.

Jak se vše odehrálo

Start ve městě sýra a šunky. Do nejdelší etapy letošního Gira měřící 204 kilometrů se závodníci pustili z města Parma a mířili do jednoho z nejvýznamnějších přístavů Evropy – Janova. Hned po startu se začali první závodníci pouštět do úniku.

Prémie jako šance. Až do sprinterské prémie 57 kilometrů po startu se  žádné skupince jezdců nepodařilo výrazně odpoutat od pelotonu. Po průjezdu prémií, kterou bez potíží vyhrál Arnaud Démare, se na čelo dostali jezdci týmu Alpecin-Fenix a začali do té doby kompaktní balík trhat.

Konečně únik. Snaha Alpecinu se vyplatila, z fragmentů čela pelotonu se záhy vytvořila skupina více než dvaceti závodníků, která si záhy vytvořila náskok na zbytek balíku. Zrození úniku dne zpečetili jezdci týmu Ineos, kteří se na čele pelotonu usadili a začali diktovat tempo. Záhy je vystřídala formace Trek-Segafredo. Po více než šedesáti kilometrech intenzivního závodění si tak konečně mohli cyklisté vydechnout.

Letecký den. O zběsilosti úvodu čtvrteční etapy vypovídá také průměrná rychlost první hodiny závodění: 55,3 km/h! Ovšem ani posléze tempo o moc nekleslo, většinu dne jeli cyklisté rychlostí 46 km/h.

Mathieu van der Poel během dvanácté etapy Gira

Pestré složení. K původní dvaadvacetičlenné skupině se podařilo připojit ještě trojici jezdců. Únik tak nakonec vytvořilo dvacet pět cyklistů rozdílného zaměření. Vedle klasikářů jako Mathieu van der Poel nebo Magnus Cort v něm jeli také vrchaři Bauke Mollema a Wilco Kelderman nebo sprinter týmu Cofidis Simone Consoni. Van der Poel k sobě měl dva kolegy z týmu Alpecin-Fénix, po dvou jeli závodníci týmů Bahrain Victorious, Bike Exchange, Jumbo-Visma, Intermarché-Wanty a druhodivizního Bardiani.

Poprvé od tragédie. Po sprinterské prémii čekalo na jezdce stoupání třetí kategorie na Passo del Bocco. Peloton Gira do těchto míst zamířil poprvé od roku 2011, kdy zde ve sjezdu tragicky zahynul Belgičan Wouter Weylandt. Od té doby na jeho počest žádný z účastníků Gira nevezl číslo 108, které Weylandtovi během osudného ročníku patřilo.

Konec spolupráce. Devadesát kilometrů téměř vzorné spolupráce čelní skupiny, díky které si vyjela pětiminutový náskok, ukončilo stoupání na La Colleta. Na něm se odpojil Lorenzo Rota z týmu Intermarché-Wanty a vypracoval si před kolegy uprchlíky slibný náskok. Těsně před vrcholem se k němu ještě přidali Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) a Stefano Oldani (Alpecin-Fénix). Ze zbytku úniku se snažili nastupovat další a další závodníci, čímž se spolupráce skupiny zcela rozpadla.

Rozklad úniku dne. Na cestě do Janova zbývala ještě jedna vrchařská prémie. Trojice na čele na ní vjížděla s náskokem téměř minuty. Prudké pasáže stoupání rozbily zbytek úniku, ze kterého se vydala pronásledovat vedoucí skupinku čtveřice vrchařů Mollema (Trek-Segafredo), Kelderman (Bora-Hansgrohe), Santiago Butrago (Bahrain Victorious) a Lucas Hamilton (Bike Exchange). Ostatní uprchlíci ztráceli, nejvíce překvapivě van der Poel.

Motivace. Ve sjezdu do Janova už bylo téměř jasné, že o vítězství si to rozdá trojice na čele. Mollema a spol. se sice ještě snažili svou ztrátu mazat, pod méně než čtyřicet sekund se ale nedostali. Přispěl k tomu i fakt, že skupina spolu nespolupracovala tak dobře jako trojice před nimi. 

Nejsilnější Oldani. 1400 metrů před cílem přestali tři jezdci na čele střídat a začali se po sobě ohlížet. I přes snahu Leemreize zaskočit své soupeře zvládl nakonec dojezd nejlépe Oldani.

Kelderman stoupá, Hirt o příčku padá. V posledních kilometrech závodu tempo pelotonu znatelně kleslo, až jeho ztráta na čelo závodu narostla přes devět minut. Kelderman, který měl před začátkem etapy ztrátu jedenácti minut, dojel minutu za vítězem. Posunul se tak celkovým pořadím na 13. místo a tím odsunul Jana Hirta ze 14. na 15. příčku.

Cyklistický závod Giro d’Italia

12. etapa (Parma - Janov, 204 km): 1. Oldani (It./Alpecin-Fenix) 4:26:47, 2. Rota (It./Intermarché-Wanty-Gobert) stejný čas, 3. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -2, 4. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 5. Buitrago (Kol./Bahrajn Victorious), 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe), 7. Hamilton (Austr./BikeExchange-Jayco) všichni -57, 8. Vendrame (It./ AG2R-Citroën) -1:44, 9. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty Gobert) -1:49, 10. Eenkhoorn (Niz./Jumbo-Visma) -2:55, ...94. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -9:08.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 51:19:07, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -12, 4. Bardet (Fr./DSM) -14, 5. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -20, 6. Martin (Fr./Cofidis) -28, 7. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) -29, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -54, 9. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:09, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:22, ...15. Hirt -3:09.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa