Peloton na trati 8. etapy Gira

Peloton na trati 8. etapy Gira | foto: AP

Tam, kam jezdil i papež. Giro zve na Královnu Apenin a bitvu velikánů

  • 3
Z kopců do kopců, když sil ubývá. Navrch nezpevněné štěrkové cesty. Obtížný horský dojezd. A očekávaná bitva největších favoritů. Giro dnes servíruje to nejlepší z úvodního desetidenního závodního bloku. Čtyřhvězdičkovou etapu v Apeninách.

Sobota byla ještě ve znamení klidu před bouří. Jen si jeďte, uprchlíci. Mezi kandidáty růžového dresu zavládlo dočasné příměří. A tak stáj Cofidis slavila v podobě triumfu Victora Lafaye první vítězství na Grand Tour od triumfu Jesuse Herrady při Vueltě 2019 a první vítězství na Giru od Damiena Moniera v roce 2010.

Maďar Attila Valter druhý den po sobě uhájil růžový dres...

... který má dnes v horách odevzdat cyklistickým hvězdám z vyšší úrovně, než na jaké se nachází.

Anebo ne?

Protože růžový dres vám dává křídla. Jen vzpomeňte na loňský ročník, co provedl s do té doby nepříliš známým Joaem Almeidou z Quick-Stepu. Získal jej ve 3. etapě a pak ho nepustil takřka až do konce Gira.

Mimochodem, Almeidovi bylo tehdy 22 let. Stejně jako je nyní Valterovi.

LÍDR. Attila Valter v růžovém dresu

Neznamená to, že bychom očekávali další dva týdny maďarského růžového mámení. Ovšem do úterního prvního volného dne by maglia rosa dovézt mohl.

Tedy... on si to myslí.

Má k dobru 11 sekund na Remka Evenepoela a 16 sekund na Egana Bernala. Tedy zdánlivě titěrný náskok při pohledu na porci hor, která je v neděli čeká.

Giro d'Italia 2021

Speciální příloha iDNES.cz

„Když jsem si v Garibaldim (kniha s itinerářem závodu) prohlédl profily zbývajících etap, nabral jsem pocit, že závod ještě ani pořádně neodstartoval,“ poznamenal lídr stáje Groupama-FDJ.

Jak dobrým vrchařem vlastně může být? To je pro mnohé stále záhadou. Loni vyhrál Valter nejtěžší kopcovitou etapu na závodě Kolem Maďarska, ale ruku na srdce, spojení pořádné kopce a Maďarsko nejde moc dohromady. Naopak loňské 9. místo v Sestriere, po úniku v klíčové horské etapě Gira, naznačuje přece jen víc.

Ovšem teď je v jiné roli než před rokem při debutu na Giru. Nemíní dobrovolně ukončit velké růžové dobrodružství, na jehož počest jeho krajané do růžova nasvítili i budapešťskou fotbalovou Puskás Arenu.

„Může v neděli o vedení přijít, ale na to nechci myslet. Myslím jen na můj vlastní výkon,“ tvrdí. „Věřím, že mohu na letošním Giru jet celkově o vysoké umístění. Jasně, 11 sekund náskoku není moc a Remco a Egan budou obrovští soupeři, ale věřím, že i v neděli mohu maglia rosa udržet. Motivace mám spoustu.“

Asfalt? To bychom vás moc rozmazlovali

Než se probereme zástupem Valterových pronásledovatelů, podívejme se detailněji, kam se v 9. etapě peloton vydává.

Giro se obrací zpět na sever a míří do hor regionu Abruzzo.

9. etapa Gira ONLINE

Není to sice královská etapa celého ročníku, ale organizátoři vyzdvihli její význam a obtížnost označením Královna Apenin.

Z historického městečka Castel di Sangro zamíří jezdci do cíle na Campo Felice, v 1655 metrech druhé nejvýše položené lyžařské středisko v Apeninách. Právě sem s oblibou jezdil na zimní dovolenou i papež Jan Pavel II., kdysi nadšený lyžař.

Mezi startem a cílem, na pouhých 158 kilometrech, peloton nastoupá 3500 výškových metrů. Co do obtížnosti si tato etapa vysloužila čtyři z pěti možných hvězdiček.

Prověrka sil začne hned po startu neklasifikovaným stoupáním Passo della Croce, načež čeká cyklisty pět dalších vrcholů. Většinu z posledních 40 kilometrů silnice stoupá.

„Tady když dostanete defekt, může to mít závažné následky,“ podotkl Remco Evenepoel.

Viktor Lafay, vítěz 8. etapy Gira

Předposlední prémie dne, jedničkové Ovindoli, má až 10procentní pasáže. Za jejím vrcholem se profil tratě na náhorní plošině na chvíli narovná, než přijde rozhodující, 5,7 kilometru dlouhý výšlap na Campo Felice. S průměrným sklonem 5,8 procenta, který však nevystihuje jeho obtížnost.

Posledního půldruhého kilometru má 8 procent, posledních 500 metrů dokonce 14 procent.

A navrch: dojíždí se 1600 metrů na nezpevněných, prašných cestách. Žádný asfalt. Naopak, šotolina a výzva pro opravdu zručné cyklisty.

„Občas na horském kole na takových cestách trénuju, připadám si na nich docela sebevědomě. To může být má výhoda,“ řekl Valter. „Mnohem těžší bude dostat se až sem s těmi nejlepšími.“

Stále figuruje jedenáct cyklistů v jediné minutě pořadí.

Unavený Evenepoel. Vážně?

Druhý Remco Evenepoel z QuickStepu po celý týden ujišťoval, jak se mu jede dobře. Až v sobotním cíli změnil 21letý Belgičan rétoriku: „Abych byl upřímný, poslední dva večery jsem si připadal docela unavený. Myslím, že po tak dlouhé pauze zase začínám cítit závodění. Ale brzy nás čeká volný den. Čím rychleji se k němu dostaneme, tím lépe.“

Zatím reagoval na všechny útoky Egana Bernala, ať už v úterý v Sestole, ve čtvrtek na Ascoli Piceno nebo i při krátké snaze Ineosu v závěru sobotní etapy.

„V neděli budu muset být tvrďák. Egan a Ineos mají svůj plán. A já? Koneckonců mohu být šťastný už jen z toho, že s nimi mohu zase měřit síly. Byla to dlouhá doba,“ připomněl Evenepoel devítiměsíční absenci na závodech po loňské zlomenině pánve.

Zároveň vstupuje na nové teritorium. Nezapomeňme, ještě nikdy neabsolvoval delší než sedmidenní závod.

Byla jeho sobotní slova prvním náznakem únavy? Nebo šlo pouze o určitý psychologický poker směrem k Ineosu a dalším sokům? Možná.

On i Bernal se mohou po 9. etapě stát majiteli maglia rosa. Jenže chtěli by ho hájit dva týdny? Taková práce vyčerpá i sebelepší týmy. QuickStep to loni s Almeidou zkusil, ale své úsilí k vytouženému cíli nedotáhl.

„Letos bychom měli raději maglia rosa na sobě v Miláně než teď,“ naznačil Evenepoel. 

Může se opřít o vrchařské schopnosti Almeidy, jenž zmrazil vlastní celkové ambice ve čtvrtečním dešti, ale i Fausta Masnady a Jamese Knoxe. „Mám kolem sebe úžasný tým, který mi usnadňuje práci a šetří energii na rozhodující chvíle,“ oceňuje.

Bernal i po odstoupení Pavla Sivakova spoléhá na vrchařské nohy Daniela Martíneze, Gianniho Moscona, Jhonatana Narváeze... i silný motor Filippa Ganny.

Bernal a spol. se vyjíždějí po 8. etapě:

„Musíte vyhlížet své příležitosti a jít po nich,“ řekl Kolumbijec. Každopádně i nad ním se podobně jako nad Evenepoelem vznáší pochybnosti, jak jeho zraněním oslabené tělo (bolavá záda) vydrží celé tři týdny.

Nibali (možná) předá týmové žezlo

A ti další? Čtvrtý Alexandr Vlasov z Astany sice nemá kolem sebe tak silný tým, ale už loňským 11. místem na Vueltě a letos 2. místem na Paříž-Nice prokázal, že je kvalitním jezdcem pro celkové pořadí.

Na Valtera ztrácí 24 sekund. Hugh Carthy, lídr stáje EF Education, na pátém místě zaostává o 38 sekund. Průběžně šestý Damiano Caruso, který se po odstoupení Mikela Landy stal náhradním lídrem stáje Bahrain Victorious, je zpět o 39 sekund.

A Giulio Ciccone z Treku o 41.

„Cítím se lépe, než jsem si myslel, že se budu cítit,“ prohlásil Ital.

Původně měl být superdomestikem Vincenza Nibaliho. Dvojnásobný šampion (aktuálně 16. místo, ztráta 1:43 minuty) ale naznačuje: „Začal jsem Giro ztěžka - a nelepší se to. Ze sobotního pádu jsem si navíc odnesl pár odřenin. Musím se z toho zase dát dohromady. Máme Cicconeho, který je silný. Je pravý čas, abych ho začal podporovat. Jde o tým.“

Ciccone v minulosti na Giru vyhrál dvě etapy, naposledy předloni tu, která vedla přes Mortirolo a po souboji s Janem Hirtem. Získal také dres nejlepšího vrchaře. Tentokrát by se mohl poprvé pokusit zjistit, co dokáže v roli jezdce pro celkové pořadí.

Zatím jel agresivně, odpovídal i na útoky jiných. Podobně v kopcích působil Ir Dan Martin ze stáje Israel Start-Up Nation. Ten však musel likvidovat ztrátu z úvodní časovky. Průběžně je s mankem 47 sekund osmý.

A pak tu máme Simona Yatese.

Před startem Gira u bookmakerů největšího kandidáta titulu.

Momentálně devátého muže klasifikace, s odstupem 49 sekund, po výkonu, který byl v podání cyklisty jeho kvalit poněkud šedivý.

V dubnu exceloval na závodě Kolem Alp, jenže jak sám připomínal: „Giro je úplně jiné.“ Jako by byl zatím mimo rytmus. Mírně zaostal ve čtvrté etapě a znovu zase ve čtvrtek.

„Myslím, že jsem zatím jel tak nějak o.k., nic moc speciálního,“ bilancoval. „Ztratil jsem pár sekund na některé kluky, ale mnozí další bojovali s podmínkami ještě více.“

Potřebuje najet na útočnější vlnu, pokud chce usilovat minimálně o stupně vítězů. Campo Felice dnes naznačí, zda je toho schopen.

Půjde o nejvyšší bod letošního Gira až do chvíle, než se příští sobotu budou v Alpách drápat na legendární Monte Zoncolan.

Z vrcholu Campo Felice je za dobrého počasí vidět až do Milána.

Ovšem cesta tam je mnohem méně přímočará.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa