Jsem připraven umřít pro růžový dres. Jak Hindley žasl: O tolik jsem mu ujel?

  9:15
Passo Fedaia (Od našeho zpravodaje) - Australský cyklista Jai Hindley zažívá déja vu. Opět v předposlední etapě Gira vybojoval v obtížném horském terénu růžový dres lídra závodu. Opět jej v závěrečném dni bude muset hájit v časovce. A opět před jezdcem stáje Ineos.

NOVÝ VLÁDCE GIRA. Jai Hindley a jeho enormní úsilí v závěru stoupání na Passo Fedaia. | foto: AP

Přesto, ne všechno je stejné.

Časovka se tentokrát uskuteční ve Veroně namísto Milána.

Protivník z Ineosu se jmenuje Richard Carapaz a ne Tao Geoghegan Hart.

A především: Jai Hindley má před sedmnáctikilometrovou porcí práce k dobru náskok 1:25 minuty.

Tehdy, před dvěma lety, když se ještě v dresu stáje Sunweb stal velkou senzací netradičně podzimního Gira, sice oblékl po předposledním dni maglia rosa, ale jen na základě pomocných kritérií, protože jinak měl Geoghegan Hart celkově shodný čas.

Hirt sahá po 6. místu na Giru: V loňském stavu bych si to nikdy nepomyslel

V závěrečný den potom Hart slabšího časovkáře Hindleyho porazil o téměř 40 sekund.

Tentokrát ale má vše dopadnout jinak.

„Mít na sobě zase růžový dres, je tak emotivní, tak výjimečné,“ ujistil Australan, když si ho na pódiu v průsmyku Fedaia oblékl. „Nastoupit v něm do poslední etapy, to je pro mě scénář snů.“

V sobotu na trati vinoucí se mezi dolomitskými velikány rázně vyrazil za trofejí pro šampiona Gira.

Co vše tomu předcházelo?

Landa: Budeme hrát all in

Pod Alpami v Bellunu, sobotní poledne, start 20. etapy. Příjemných 26 stupňů. Hory v dáli se však halí do nepříliš vábného šedého oparu.

„Dnes budeme hrát all in,“ říká tu Mikel Landa z Bahrainu, na třetí příčce celkového pořadí ztrácející před sobotní etapou 1:05 minuty na doposud vedoucího Carapaze z Ineosu, a ujišťuje: „Chceme dnes jet agresivně. Carapaz i Hindley jsou sice velmi silní, ale v Dolomitech může být vše jinak. Pokusíme se je tam zaskočit.“

Právě od Landy a Bahrainu očekával Alberto Contador v roli televizního experta masivní útok ve stylu všechno, nebo nic, s použitím celého týmu.

Vysláním slovinského pomocníka Domena Novaka do úniku dne jim první fáze plánu vychází. Novak se má později na Fedaie, závěrečném ze tří stoupání první kategorie, stáhnout k Landovi.

Cyklisté během dvacáté etapy Gira.

Fáze dvě jejich útoku zní: Nasadit na špici pelotonu tvrdé tempo, které ostatní bude bolet. Parta v červených dresech se o to už při výšlapu do legendárního průsmyku Pordoi snaží, ale i Landa cítí... něco je špatně.

„Nemám nejlepší pocity,“ přizná do vysílačky.

Rovněž jeho kolega Pello Bilbao sděluje: „Necítím se stoprocentně.“

Nicméně nadále diktují tempo.

Jen ať kluci z Bahrainu pracují, říkají si Hindley a jeho parťáci z Bory a po velkou část etapy se drží na uzdě za jezdci Bahrainu a Ineosu.

„Jako tým jsme jeli docela chytrou etapu,“ vyzdvihne později Hindley. „Snažili jsme se, abychom v jejím průběhu nespálili zbytečně moc energii a zůstalo nám ji co nejvíc na závěrečný výšlap na Fedaiu.“

Také oni mají jednoho muže v úniku před pelotonem. Pravda, Lennard Kämna tam vlastně ani být neměl, ovšem devizou dobrých stratégů je, že umí rychle improvizovat.

„Náš původní plán byl, že nikdo do úniku nepůjde, ale když do něj Lenny doskočil, přes vysílačky jsme si řekli, ať v něm v klidu šlape, že ho potom zkusíme využít při útoku na Fedaie,“ prozradí Hindley.

Už mají za sebou Pordoi a blíží se k Fedaie, pod majestátní skalnatý kolos Marmolady, nejvyšší vrchol Dolomit. Obavy z příliš velké zimy a deště se naštěstí nenaplňují. Trať je obsypaná fanoušky, atmosféra strhující.

Wout Poels z Bahrainu se na spodních pasážích Fedaie stále ještě snaží udávat tempo už značně prořídlé skupiny favoritů.

„Nahromaděná únava si ale vybrala daň,“ dozná. „Na týmové poradě jsme měli dopoledne spoustu motivace, jenže rozhodující je až to, jaké máte nohy na silnici.“

Dost dobré na zdrcující útok Bahrainu je nemá ani on, ani Bilbao a hlavně ani Landa.

Proto dávají volnost Novakovi: „Nevracej se k nám. Zkus jet z úniku o vítězství v etapě.“ Skromnému Slovinci, který se nesčetněkrát obětoval pro druhé, dopřejí šanci na životní úspěch.

Jeď, jeď! Carapaz má potíže

Když Bahrain uvadá a také Hindley přichází ve skupině favoritů o všechny pomocníky s výjimkou Wilka Keldermana, aktivitu přebírá Ineos. Na špici se usazují Jonathan Castroviejo, Ben Tulett a Pavel Sivakov.

Sivakov rázně navyšuje tempo, ze skupiny odpadají už i Vincenzo Nibali a Pello Bilbao, stejně tak Domenico Pozzovivo.

Zbývá posledních pět kilometrů Fedaie. Těch nejdrsnějších. S otevírající se krajinou před nimi na posledních třech, kdy moc dobře uvidí, jaká šichta je ještě čeká.

Ve skupině favoritů jich zůstává pouze šest: Sivakov, tvrdě pracující pro Carapaze, s nimi Ekvádorcovi největší protivníci Hindley a Landa, a také Hugh Carthy a Jan Hirt, jedoucí další výbornou vrchařskou etapu.

Sivakov dokončí svůj mocný zátah na špici, odstoupí z ní a... teď zaútočí Carapaz, mnozí očekávají.

Omyl. Útočí Jai Hindley.

Carapaz reaguje. Zatím reaguje.

Bora mezitím stahuje ke svému lídrovi z úniku dne Kämnu. Ten nastolí svižné tempo s Hindleym za sebou. „Lenny sehrál klíčovou roli,“ vyzdvihne později Australan.

Carapaz zprvu tempu Bory odolává. Necelé dva kilometry pod vrcholem se však před jeho kolem vytvoří mezera. Šampion z roku 2019 zjevně trpí. Z jednoho metru ztráty se mrknutím oka stává metrů deset. Hindley zrychluje a v obličeji má výraz obrovského úsilí, ale i uspokojení. Jen se na něj podívejte, on se snad dokonce usmívá.

Od čtrnácté etapy držel Richard Carapaz maglia rosa. Právě teď o něj přichází. Závod se pro Ineos na poslední horské překážce zvrtne, a to tak, že zásadně.

Někdy prostě nemáte nohy.

Zbývá 1700 metrů.

Hindley v duchu jásá: Jde to! Ujedu mu! Mohu být růžový!

„Jeď, jeď. Carapaz má potíže,“ slyší ve vysílačce křičet sportovního ředitele Enrika Gasparotta. Ta slova vlévají do jeho těla příval nové energie.

„Myslel jsem v tu chvíli na jediné: Teď to musíš pořádně rozpálit,“ řekne.

Bradley Wiggins doprovázející závod na motorce, hledí na Carapaze a poukazuje: „Nevypadá normálně. Už na Pordoi mi podle řeči jeho těla připadal, že se nenachází v komfortní zóně, šlapal na hodně malý převod a seděl na kole jinak než obvykle. A teď je ve všech možných problémech. Takový scénář jsem si dnes ráno nedovedl představit.“

Dave Brailsford, manažer Ineosu, který sleduje závod na obrazovce do cíle, nasadí pokerovou tvář. Ne, tohle nečekal.

Nezbývá než smeknout

Kämna se zařadí za Carapazovo kolo. Dotahují se k nim Carthy a Landa. Vzápětí dokonce i lídr Bahrainu muži v růžovém ujíždí.

Kdyby tu tak byl Richie, možná si pomyslí Carapaz. Jeho superdomestik Richie Porte však v pátek vzdal kvůli žaludečním problémům. Najednou se ukazuje, jak Ineosu chybí jeho horská síla a uklidňující vliv, který vždy měl na celý tým.

Před největšími favority v souboji uprchlíků o etapové vítězství uhájí Alessandro Covi ze stáje UAE Emirates náskok před Slovincem Novakem.

A pak se přiřítí Hindley, tancující sem na kole na vlně euforie.

„To byla jízda,“ velebí ho Wiggins. „Žasnu, jak dokázal být silný.“

Hindley za cílem vyhlíží, kdy se zjeví jeho největší soupeř. Nestačí se divit. Carapaz dorazí až o 1:28 minuty později.

„Tolik času jsem mu vzal? To snad není možné,“ diví se nový lídr Gira. „Carapaz je přece jezdec světové třídy. Je to olympijský vítěz. Je to zatraceně dobrý cyklista.“

Brailsford obejme každého z jezdců Ineosu, děkuje jim za odvedenou práci, ti však jen kroutí hlavou: Takhle to dopadnout nemělo.

„Snažili jsme se. Dali jsme do toho všechno. Nestačilo to,“ říká Ben Swift. „Dnes to byl rozstřel kdo s koho, muž proti muži v závěrečném stoupání.“

Jak si stojí před časovkou:

1. Hindley (Aus./Bora)
2. Carapaz (Ekv./In.) +1:25
3. Landa (Šp./Bahrain) +1:51
4. Nibali (It./Astana) +7:57
5. Bilbao (Šp./Bahrain) +8:55
6. HIRT (ČR/Interm.) +9:07
7. Buchmann (Něm./Bora) +11:18
8. Pozzovivo (It./Int.) +16:04
9. López (Šp./Trek) +17:29
10. Carthy (Brit./EF) +17:56

Jak si vedli v časovce v Budapešti?
(2. etapa, délka 9,2 km, ztráta na tehdy vítězného Simona Yatese)

+0:19 Nibali
+0:26 Bilbao
+0:28 Carapaz
+0:33 Landa
+0:34 Hindley
+0:36 Pozzovivo
+0:38 Carthy
+0:46 López
+0:57 Buchmann
+0:58 Hirt

Sivakov, Rus hájící od letoška francouzské barvy, smutně vypráví: „Zkusili jsme všechno, co se dalo. Nezbývá než smeknout před Jaiem. Mysleli jsme, že vysoká nadmořská výška bude Richardovou výhodou. Ale Jai byl nakonec nejsilnější. Není co dodat, musíme se s tím smířit. Je to jen sport.“

Je obtížně představitelné, že pokud Hindleyho nepotká v časovce série mechanických potíží nebo pádů, mohl by jej Carapaz ještě z růžové vysvléknout.

Šestadvacetiletý lídr stáje Bora se ocitl na dosah trůnu.

Krkolomná cesta zpět

Po průlomu a druhém místě na Giru 2020 chtěl Hindley už loni potvrdit, že jeho vzestup nebyl jen krátkodobým vzepětím. V sezoně 2021 se měl vrátit na Corsa rosa coby spolulídr Romana Bardeta v týmu DSM (bývalý Sunweb), ale už v přípravě všechno bylo špatně, ztrpčovaly mu ji nemoci a zranění.

„Měl jsem obrovskou vůli dokázat si, že jsem schopný jezdit na vysoké úrovni trvale,“ vyprávěl. „Tvrdě jsem pracoval, forma narůstala, ale při přípravném závodě Kolem Alp jsem loni v dubnu ve sjezdu upadl a vyvázl se stehy v koleni. Týden před Girem jsem bral antibiotika. Na Giru jsem po čtyřech dnech onemocněl, navíc po etapě na strade bianche jsem bojoval s otlačeninami.“

Po 13. etapě tehdy odstoupil. Chtěl se tím lépe připravit na Vueltu, ale tým ho do Španělska nenominoval.

„Byl to pro mě velmi frustrující rok. Lidé začali říkat, že moje sezona 2020 byla náhoda. Návrat zpět nahoru byl krokolomný.“

Ale byl to comeback úspěšný. Už nikoliv v barvách DSM, nýbrž v Boře. Vítězstvím v horské 9. etapě na Blockhaus všem na letošním Giru ukázal: Podívejte se, jak jsem zase silný. Ve třetím týdnu jej Carapaz ne a ne setřást. A na Fedaie udeřil.

Na tiskové konferenci tu pochopitelně dostává otázku, zda mu náskok 1:25 minuty bude v časovce stačit. Při odpovědi zůstává zdrženlivý, se vzpomínkou na předloňské události nechce zakřiknout obrovskou šanci.

„Nevím, uvidíme, jak to půjde dál. Vždycky je těžké říct, jak dopadne časovka v poslední den třítýdenního závodu. Ale jsem připraven umřít pro maglia rosa,“ ujistí s patřičnou dávkou sportovní nadsázky.

Pokud svůj výsostný dres uhájí, stane se prvním Australanem, jenž vyhraje Giro d’Italia, a druhým šampionem od protinožců na scéně Grand Tour po triumfu Cadela Evanse na Tour 2011.

Zbývá učinit poslední krok.

Sedmnáctikilometrový krok.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kdo je třinecký Adámek? Tichý tahoun, co měl vždycky co říct. A teď bije do očí

24. dubna 2024

Premium Hokejová extraliga spěje do finiše, už tento týden pozná mistra. Třaskavá série mezi Třincem a...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Zákrok, který uhranul NHL. Bobrovskij čaroval, spoluhráči žasli: Neuvěřitelné!

24. dubna 2024  11:24

Fanoušci nadšeně jásali. Matt Dumba jen nevěřícně kroutil hlavou. Hlavou mu zřejmě proběhlo: „Jak...

Potíže nekončí. Slovan Ústí má zastavené přestupy, na vině je dluh vůči svazu

24. dubna 2024  11:12

Nekonečný příběh pokračuje, ústecký Slovan zase musí hasit potíže. Český svaz ledního hokeje mu v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...