Francie na Tour čeká a čeká, už 34 let. Spasí ji Pinot nebo Bardet?

  7:56
Ta otázka je už evergreenem. Kdy konečně opět vyhraje Tour de France domácí cyklista? Čekání trvá už zdánlivě nekonečných 34 let. Muž, který to naposledy dokázal, se mezitím stal 64letým farmářem. Mohli by letos do jeho stop vstoupit Thibaut Pinot nebo Romain Bardet?
Francouzský cyklista Thibaut Pinot se raduje z vítězství v závodě Kolem...

Francouzský cyklista Thibaut Pinot se raduje z vítězství v závodě Kolem Lombardie. | foto: AP

Psal se rok 1985. V Sovětském svazu se ujal vlády Michail Gorbačov, načež se v Ženevě poprvé sešel s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. Microsoft zveřejnil první verzi Windows. Film Amadeus režiséra Miloše Formana získal osm Oscarů. Lidskou DNA poprvé využili jako důkaz v kriminalistice. Byla založena společnost Emirates. Narodili se Alexandr Ovečkin, Tomáš Berdych i Keira Knightleyová.

V Československu tehdy (opět jednomyslně) zvolili prezidentem Gustáva Husáka a na Strahově se konala poslední Spartakiáda, kde Michal David oslavoval Poupata. 

Toho roku také poprvé vzlétl do kosmu raketoplán Atlantis.

A na cyklistickém nebi nadále jako stálice zářila hvězda první velikosti jménem Bernard Hinault.

Před 14. etapou Tour 1985 tento francouzský „Jezevec“ vedl už o pět a půl minuty. Nuda, vykládali fanoušci.

Ne nadlouho. Hromadný pád 300 metrů před cílem v St. Etienne vše změnil. Lídr závodu si nadvakrát zlomil nosní přepážku, jeho oči „zdobily“ dva monokly, z obličeje mu crčela krev.

Zbytek Tour se pro něj stal očistcem, v řídkém horském vzduchu stále hůře dýchal, navíc se přidaly potíže s bronchitidou.

Překoná Pyreneje?

V etapě do Luz Ardiden bylo Hinaultovi na Tourmaletu špatně, zle, úplně nejhůř. Odjeli mu Španěl Delgado, týmový kolega LeMond a třetí muž celkové klasifikace Roche, největší hrozba.

LeMond byl toho dne plný síly, ale týmový šéf Paul Köchli jej kvůli Hinaultovi stáhl zpět. Francouz uhájil celkové vedení 2:25 minuty, ale LeMond cítil křivdu a vykládal: „Mohl jsem si dnes obléci žlutý dres. Jenže oni mi zakázali vyhrát tuhle Tour.“

S odstupem mnoha let Američan dokonce řekl: „Hinault si nezasloužil vyhrát. Tour není o tom, kdo je nejsilnější první týden, ale po celé tři týdny. Jestliže na ní měl špatný, velmi špatný den, nezasloužil si ten titul. Ale nejsem naštvaný na něj. Byla to konspirace Köchliho a Tapieho (majitele týmu). Ti mu ten pátý titul dali.“

31.ledna 2014 v 15:28, příspěvek archivován: 02.července 2019 v 20:20

Greg LeMond, Bernard Hinault & Sean Kelly sitting on the podium following the 1985 Tour de France - http://t.co/jJxCEPeBEc

Každopádně když Bernard Hinault na Champs Elysées popáté v kariéře pozdvihl trofej pro šampiona Tour, naprosto nikoho by nenapadlo, že déle než tři desetiletí bude Francie na další titul z Tour čekat.

L’Equipe: Letos nebo nikdy

Letos se největší favorit Chris Froome, čtyřnásobný šampion, ocitl mimo hru. Pád při projíždění trati časovky na závodě Dauphiné ukončil sezonu britského cyklisty.

O týden později se potloukl na závodě Kolem Švýcarska také obhájce titulu Geraint Thomas, jehož forma je v současnosti záhadou. A následně start na Tour odpískal loni druhý Tom Dumoulin.

I proto vyšel deník L’Equipe na titulní straně s obřími fotografiemi Thibauta Pinota a Romaina Bardeta a s titulkem: „LETOS NEBO NIKDY.“

25.června 2019 v 15:26, příspěvek archivován: 02.července 2019 v 20:24

La portada de @lequipe quitandole presión a Bardet y Pinot ‍♂️ https://t.co/du3xALmdxG

Ano, jistě. Kdy, když ne letos, má francouzské čekání skončit, domnívají se fanoušci od Vogéz po Gaskoňsko.

Stěžejní otázka však zní: Mají na to Pinot, nebo Bardet, aby toto čekání ukončili? Mají na to jak fyzicky, tak psychicky?

Je jím 29, respektive 28 let. Zkušeností s Tour i s francouzským tlakem už nabrali víc než dost.

Letošní profil závodu by jim měl vyhovovat. Jde o vrchařskou trať, se sedmi vrcholy nad 2000 metrů. Obě časovky, bruselská týmová i 27kilometrová individuální, budou na programu dříve, než závod pronikne do Pyrenejí a Alp.

Přesto, budou schopni konkurovat největším favoritům?

Nebude je srážet, že jejich podpůrné týmy nedosahují ani zdaleka kvalit Ineosu, Movistaru, či Astany?

Z toho Bardetova nyní vypadl Pierre Latour, loňský majitel bílého dresu, který by s ním za normálních okolností zůstával co nejdéle v kopcích. Latourův návrat po únorové zlomenině lopatky neprobíhal tak, jak si bossové týmu AG2R představovali, jeho výkon na francouzském mistrovství byl nepřesvědčivý.

„Po dohodě s Pierrem jsme se jej proto rozhodli vyřadit ze sestavy pro Tour,“ uvedl manažer stáje Vincent Lavenu. „Stále se při závodech trápí. Poslat ho na Tour by bylo riskantní.“

Pinotův šéf: Thibaut je novým mužem

Thibaut Pinot, lídr stáje Groupama-FdJ, na poslední chvíli nikoho ze svého týmu neztratil, je však otázkou, zda se už vypořádal s určitým psychickým blokem, který v minulosti z Tour a z francouzského očekávání měl.

Pinota čeká jeho sedmá Tour. V roce 2014 skončil třetí, ale nikdy poté se k umístění na stupních vítězů ani nepřiblížil. O rok později byl patnáctý, v následujících dvou sezonách nedokončil.

Thibaut Pinot při prezentaci na startu Gira v Jeruzalémě
Cyklisté Thibaut Pinot (vlevo) a Rafal Majka (vpravo) během osmé etapy Tour de...

Neustále jej srážely nemoci, zranění, ale zároveň přiznal, že se obtížně vyrovnává s tlakem, pod nímž se ve své vlasti ocitá.

Loni se rozhodl pookřát na Giru, kde držel před poslední horskou etapou třetí místo, jenže předchozí úsilí si vybralo svoji daň, pod Cervinií zkolaboval, ze závodu odstoupil. Tour vynechal.

Potom údajně přišel jeho velký přerod.

Vyhrál dvě etapy na Vueltě, vyhrál i podzimní Monument Kolem Lombardie. „Thibaut je novým mužem,“ míní nyní manažer týmu Marc Madiot.

Momentka z 15. etapy Vuelty.

ÚTOČNÍK. Tak se Pinot prezentoval loni na Vueltě.

Přispět k tomu měla také strategie, kterou v týmu vymysleli. „Chtěli jsme, aby častěji závodil ve Francii než v zahraničí, aby si tak zvykal na francouzské závodní prostředí a zároveň se plně koncentroval na Tour.“

Letos tak Pinot ovládl francouzské etapové závody Tour de l’Ain a Tour du Haut Var ze série Europe Tour.

Šéfové týmu FdJ věří, že loňská absence na Tour mu svým způsobem pomohla.

Jak vykládá Marc Madiot: „Pokud jste Francouz a dlouhá léta jezdíte Tour, myslíte si: ‚Už toho mám dost.‘ Ale když pak během Tour sedíte doma na gauči, říkáte si: ‚Do háje, chtěl bych tam být.‘ Netlačili jsme na Thibauta. Nechali jsme ho, ať k takovému poznání dospěje sám.“

V úvodu této sezony na Tirrenu-Adriatiku i v Katalánsku ještě jako by mu něco chybělo, aby konkuroval nejlepším v prvních kopcích, ale v průběhu těchto závodů už byl konkurenceschopný. A na Dauphiné byl rovnocenným hráčem s absolutní špičkou, jakmile se závod zvedl vzhůru.

Zdálo se, že formu pro Tour ladí výborně.

Stejně jako na Tirrenu skončil na Dauphiné pátý. „I proto, že profil Dauphiné s dlouhou časovkou mi nevyhovoval,“ říkal. „Pocity mám dobré, forma je, jsem i mnohem zkušenější, než když jsem jel Tour naposledy. Nechci říkat moc hlasitě, že zaútočím minimálně na pódium, ale určitě to udělám.“

Bardet: V Katalánsku jsem mohl dopadnout mnohem hůř

Romain Bardet, letos pátý na Paříž-Nice a desátý na Dauphiné, měl zatím sezonu výsledkově o něco horší - a také zdravotně komplikovanější. 

V březnu upadl v Katalánsku při sjezdu v rychlosti 70 km/h. Způsobil si pohmožděniny v oblasti žeber, naštěstí si však žádné nezlomil. „Měl jsem tehdy obrovské štěstí, že to nedopadlo hůř,“ podotkl. „První dny po pádu byly velmi bolestivé, přesto jsem se mohl vrátit do tréninku relativně brzy.“

Tour absolvuje posedmé v řadě, šestkrát po sobě skončil v Top 10. V roce 2016 byl druhý, předloni třetí, loni šestý. Bardetovou velkou slabinou bývaly vždy časovky.

Druhý muž celkové klasifikace Romain Bardet při startu časovky v Marseille.

ACHILOVA PATA. Romain Bardet a časovky.

„Ovšem letošní profil by mi měl sedět,“ řekl. „Je tam spousta dlouhých, vysokých kopců, což favorizuje jezdce, kteří jezdí agresivně jako já.“

Chtěl v rámci přípravy na Tour vyhrát jednorázový závod Mont Ventoux Challenge, jenže v jeho koncovce podlehl Jesusi Herradovi z týmu Cofidis.

Rovněž Bardet se podle týmového manažera Lavenua musel naučit žít s velkým očekáváním fanoušků a médií. Nyní sám závodník říká: „Nemyslím na to, že Francouz tak dlouho nevyhrál, i když to každý kolem mě připomíná.“

Lavenu slibuje: „Chceme letos ovlivňovat vývoj Tour našimi činy a být na ní úspěšnější více než loni, kdy jsme hned v úvodních dnech ztratili tři jezdce.“

Bardet i Pinot doufají, že na úpatí Alp dojedou v dosahu žlutého trikotu.

A potom...

„Ineos s Thomasem a Bernalem a Fuglsang z Astany budou silní. Pokud chci vyhrát celou Tour, musím být v popředí s nimi,“ říká Pinot.

Horečka jménem Tour se stupňuje.

A Francie čeká a čeká.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Barcelona a neuznaný gól: rozhodčí neměli průkazné záběry, potvrdil zvukový záznam

23. dubna 2024  11:19,  aktualizováno  17:59

Nedělní porážka 2:3 ve slavném fotbalovém El Clásiku v Barceloně stále vře. Ještě v pondělí večer...

Contador, horská trasa, půlkulaté výročí. L’Etape a Kolo pro život se blíží

23. dubna 2024  17:27

Ambasadorem silniční L’Etape Czech Republic slavný Španěl Alberto Contador a kromě tradiční...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:25

Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Stop do konce sezony. Rozhodčí pykají za přehlédnutí vyloučeného hráče

23. dubna 2024  17:05

Rozhodčí i komisař pondělního třetího čtvrtfinále mezi basketbalisty Ostravy a Opavy dostali za...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...