Fabio Jakobsen (vlevo) a padající Dylan Groenewegen po kolizi v první etapě závodu Kolem Polska. | foto: AP

Zraněný Jakobsen nemůže mluvit, komunikuje pomocí textových zpráv

  • 13
Fabio Jakobsen se z hrozivé nehody vzpamatovává překvapivě dobře, zní klíčové sdělení Yvana Vanmola, lékaře týmu Deceuninck-QuickStep. Nizozemský cyklista, který minulý týden po pádu při závodu Kolem Polska utrpěl vážná zranění, by podle něj mohl být už ve středu převezen domů a ke svému sportu se časem vrátí.

„Fabiův stav se vyvíjí velice dobře. Dokonce natolik dobře, že bude ve středu schopný převozu do nemocnice v Leidenu, kde bude jeho léčba pokračovat,“ uvedli zástupci belgického týmu v prohlášení.

Potvrdili tak dřívější Vanmolovu pozitivní zprávu. „Musím říct, že jeho stav je velmi dobrý, zvlášť když uvážíte, jak vážnou nehodu měl. Nebyly postiženy žádné životně důležité orgány, takže doufáme v nejlepší. Je plně při vědomí. Nemůže mluvit, ale komunikuje pomocí textových zpráv,“ řekl lékař Vanmol listu Sporza.

Jakobsen utrpěl vážná zranění obličeje po pádu v závěrečném spurtu středeční 1. etapy v Katovicích, kdy ho v souboji o prvenství natlačil do bariéry krajan Dylan Groenewegen. 

Úřadující mistr Nizozemska zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve. Na místě byl oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a zejména obličeje. V pátek ho lékaři probudili z umělého spánku.

Jakobsen si při nehodě poškodil patro a průdušnici a utrpěl zlomeniny v obličeji. Lékaři se obávají trvalého estetického a svalového poškození. „Dělá nám starosti jen estetické poškození, jež může mít vliv na činnost svalů v okolí úst,“ uvedl Vanmol.

Fabio Jakobsen (vlevo) a Dylan Groenewegen při kolizi v první etapě závodu...
Kolo Fabia Jakobsena (vlevo) a padající Dylan Groenewegen po kolizi v první...

Podle něj je pravděpodobné, že se mladý jezdec k cyklistice vrátí. „Předpokládáme, že ano. Ale netroufal bych si stanovit žádný časový rámec,“ řekl lékař týmu, za který jezdí i český profesionál Zdeněk Štybar.

Groenewegen si při nehodě zlomil klíční kost a jeho tým Jumbo-Visma mu zastavil činnost do doby, než mezinárodní unie UCI okolnosti nehody vyšetří. Za zranění krajana se omluvil.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa