Oleg Tiňkov na Tour de France.

Oleg Tiňkov na Tour de France. | foto: AP

Zákulisí Kreuzigerovy stáje. Exkurze do říše Donalda Trumpa cyklistiky

  • 41
Culoz (od našeho zpravodaje) - Ještě jedna, poslední Tour - a na podzim sbohem? Stáj Olega Tiňkova se přiblížila ke konci své existence. Nebo bude nakonec přece jen všechno jinak?

Po středečním vítězství Petera Sagana rozdával Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff, na týmové večeři obří lahve šampaňského.

Jednu věnoval vítězi dne Saganovi a ještě větší Macieji Bodnarovi, který tehdy vyprovokoval rozhodující únik.

„Peter, ty jsi sice vítězem, ale Maciej byl stejně dneska nejlepší,“ vtipkoval. Načež celý tým dirigovaný masérem Nakanem spustil: „Cigi caga cigi caga hej hej hej.“

13.července 2016 v 17:28, příspěvek archivován: 18.července 2016 v 09:37

We Just Won and Froomi second Another win at the Tourhttps://t.co/PBCedHrr199

Tiňkov se potom otočil na Romana Kreuzigera a nadhodil: „Romane, zítra přinesu ještě větší láhev.“

Následujícího dne se drápali na Mont Ventoux, kde český jezdec dočasně trpěl a k oslavám nebyl důvod.

Přesto se atmosféra v týmu proměnila oproti prvnímu týdnu k nepoznání. A zdaleka nejen proto, že po desetidenní vynucené absenci se jim vrátil opravený týmový autobus a už se nemuseli uchylovat do vypůjčeného menšího.

V úvodních dnech letošní Tour se o stáji Tinkoff napsalo všelicos. Že je tým rozklížený. Že je v něm dusná atmosféra. Že sportovní ředitelé dávají špatné příkazy. Že lídr Alberto Contador neumí říct dost a je příliš podezíravý. Že už jezdci týmu šlapou jen na sebe.

V bouřce posledního pyrenejského dne, kdy zraněný Contador opustil závod, se pročistil vzduch. Zní to na první pohled paradoxně, ale pohoda se vrátila.

Basso: Roman má úroveň na Top 5

Dva Poláci a Italové, jeden Čech, Slovák, Chorvat a Dán. To je zbylá osmička jezdců. K nim připočtěte realizační tým, tedy 4 sportovní ředitele, 4 mechaniky, 8 fyzioterapeutů či masérů, 1 lékaře, 2 tiskové mluvčí, 2 kuchaře a 1 řidiče autobusu.

Mezi jezdci převažují Východoevropané, ve štábu Italové.

„Nejvíc zábavy si užijete v rodinném prostředí. Tak se teď snažíme víc fungovat jako rodina. Pořád máme o co závodit,“ povídá Ivan Basso.

Dvojnásobný vítěz Gira loni ukončil kariéru, vyhrál boj s rakovinou a na Tour je třetím v hierarchii sportovních ředitelů týmu. Na starosti má rekognoskaci terénu, projíždí trasu a cyklisty upozorňuje na poradách na nebezpečná místa.

V ROLI SPORTOVNÍHO ŘEDITELE. Ivan Basso připevňuje na kola nálepky s klíčovými body etapy.

„Bojujeme o zelený dres s Peterem Saganem, o puntíkatý s Rafou Majkou a o Top 10 s Romanem. Snažíme se ho teď víc chránit,“ tvrdí Basso. Najednou se také Kreuzigerovi dostává větší týmové podpory, přinejmenším na rovinách.

„S Albertem tu byly mnohem větší tlak a nervozita,“ porovnává český jezdec. „Poté, co odjel, i když je špatné to takhle říkat, je atmosféra v týmu uvolněnější a máme i zábavu. Kluci se snaží být hodně kolem mě, aby mi pomohli s celkovým pořadím. Ovšem je samozřejmě jiné jet o desítku než o žlutý dres.“

Basso Kreuzigerovi věří. Dokonce o něm soudí: „Romanovou úrovní na závodech Grand Tour je Top 5, možná i Top 3. Jen si musí po složitém období kariéry zase začít věřit.“

Nejen v Bassovi, pod jehož jezdeckým vedením se kdysi rozhlížel ve velké cyklistice, nachází Kreuziger v týmu dávné známé. S Chorvatem Kišerlovským závodil v Astaně, s Polákem Bodnarem v Liquigasu. A Sagana do italské stáje pomáhal uvádět.

STÁLICE. Masér Jošifumi Nakano doprovází Romana Kreuzigera deset let. Z Liquigasu přes Astanu až do Tinkoffa.

Unikátem je masér Jošifumi Nakano, který pečuje o Kreuzigera deset let. Prošel s ním všemi stájemi a doprovází ho příležitostně také do Plzně, když tam zrovna trénuje. „Nefiltrované plzeňské je nejlepší pivo na světě,“ soudí sympatický Japonec. Osm měsíců ročně pobývá s Kreuzigerem a týmem, ve zbylých vede doma vlastní praxi.

Tiňkov: Přečtěte si Dostojevského

Nad nimi všemi ční sibiřský rodák Oleg Tiňkov. Právě Nakano o Rusovi vykládá: „Spousta lidí si myslí, že Oleg není normální. Ale já ho znám jako přátelského a vtipného člověka.“

Pravda, s visačkou excentrika a se snahou být v centru pozornosti.

Francouzská média Tiňkova přejmenovala na Donalda Trumpa cyklistiky. On sám tvrdí, že jeho vzory jsou Henry Ford, Silvio Berlusconi, Elon Musk a Bernard Tapie, tedy francouzský byznysmen a politik, jenž vedl slavný cyklistický tým La Vie Claire s legendami Hinaultem a Lemondem.

Zatímco rozpočet týmu Sky šplhá k 35 milionům eur. Tiňkov do své stáje vkládá dle vlastních slov 20 milionů ročně, což ji řadí mezi čtyři nejbohatší.

Svůj letošní výběr jezdců pro Tour představil před startem závodu na Facebooku v přímém přenosu z centrály své Tinkoff Bank v Moskvě. Procházel zde kancelářemi a příležitostně ukazoval i na své zaměstnance: „Tohle je Jelena, sportovní ředitelka banky. Je nezadaná.“ Jindy si rýpl do konkurence: „Rupert Murdoch je Australan a tým Sky má na sobě britskou vlajku. To je přece tak komplikované.“ A pochopitelně neopomněl zdůraznit: „Nejlepší tým světa představujeme na půdě nejlepší internetové banky světa.“

Ve Francii šlape Tiňkov denně před pelotonem. „Jedu svoji 1000kilometrovou Tour,“ hlásí. Po absolvování každodenní porce na něj u trati čeká týmový vůz a Tiňkov se osprchuje. Což znamená, že se vedle auta svlékne do naha a mechanik na něj z konve leje vodu. Šokuje rád.

11.července 2016 v 20:01, příspěvek archivován: 18.července 2016 v 09:38

Easy ride today, behind two world champions @olegtinkov and @petosagan @tinkoff_team #TDF2016 pic.twitter.com/Fj3ArZKKWk

Má jít o jeho rozlučkovou Tour. Stáj chce po sezoně rozpustit. „Je velmi drahým byznysem platit takový supertým, 20 milionů eur je pro naši banku spousta peněz, i když máme pět milionů klientů. Cyklistika nemá funkční model příjmů. Proto mi rozum radí, abych odešel.“

Myslí to ale smrtelně vážně? Vzápětí totiž dodává: „Srdce mi naopak napovídá, abych přesto zůstal. My Rusové jsme tím proslulí. Přečtěte si Dostojevského. Pak pochopíte, jak neustále uvnitř sebe bojujeme. Nejsme tolik racionální jako Anglosasové. I proto se mi nespí dobře.“

A co takhle jezdit za La Datchu?

V průběhu Tour začaly probleskovat zprávy, že Tiňkovova stáj neskončí. Podle údajně zasvěceného zdroje serveru CyclingTips oslovil o volném dni v Andoře řadu členů štábu, zda by pro něj pracovali také v příští sezoně.

Před reportéry nadhodil: „Jestli tu Peter vyhraje tři etapy, zvážím, že tým bude pokračovat.“ Dokonce i Peter Sagan po svém druhém triumfu v Montpellieru prohlásil: „Když se La Datchi bude dařit dobře, mohli bychom jezdit za La Datchu.“

Co tím měl na mysli? La Datcha (z ruského dača - chata) je nejnovější velký Tiňkovův projekt, jeho loga se před Tour objevila i na trikotech stáje. „Jde o luxusní horské chaty, které Oleg buduje v Alpách pro hodně bohaté lidi. Ti si je budou pronajímat i s veškerým servisem. Je to jeho nová záliba,“ popisuje Roman Kreuziger.

Takové horské resorty bude mít Rus od listopadu v Courchevelu a ve Val Thorens a od příštího roku také v Itálii a u Volhy v ruské Astrachani.

Spekuluje se, že La Datcha společně s dalším, dosud nejmenovaným sponzorem může spasit tým.

Alberto Contador by za něj stejně nezávodil, dle všech indicií se zaslíbil Treku. „A myslím, že také Peter Sagan už podepsal Boře,“ tvrdí Tiňkov.

I TAKOVÝ JE ŽIVOT HVĚZDY. Slovenský cyklista Peter Sagan je fanoušky vždy...
Cyklista Roman Kreuziger si před etapou nastavuje počítač na kolo.

MUŽ V ZELENÉM A MUŽ NA POŘADÍ. Peter Sagan a Roman Kreuziger.

Myslí? Nebo ví? Současně vykládá: „Je spousta lidí, kteří mě kritizují, že jsem přeplácením jezdců zahájil cenovou přestupovou válku v cyklistice. Třeba Vaughters (šéf stáje Cannondale) to říká. Ale tak to není. Peter teď podepsal za mnohem víc peněz, než mu platím. Jen o tom do 1. srpna nesmí mluvit.“

Prvního srpna bude oficiálně otevřen přestupový trh. „Takže jestli chce Oleg svůj tým zachovat, musí to říci rychle. Jinak se mu všichni rozutečou,“ poukazuje Kreuziger.

Sportovní ředitel Sean Yates soudí: „Dle mých znalostí je s týmem konec.“ Rovněž Tiňkov zdůrazňuje: „Musím myslet racionálně. Zůstanou mi krásné vzpomínky a fotky, které budu ukazovat rodině a dětem.“

Ovšem jak připomíná Pierre Orphanidis, tiskový mluvčí stáje Tinkoff: „Nikdy nevíte, co se stane.“

Zvlášť u Tiňkova ne.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa