STALO SE 21. KVĚTNA: Merckxova proměna. Už žádné pivo, ale heřmánkový čaj

  9:58
Jedenáctkrát triumfoval na závodech Grand Tour, víckrát než kdokoliv jiný v historii cyklistiky. Eddy Merckx, muž řečený Kanibal. Na Giru 1968 to vše začalo. Přesněji: 21. května 1968. Toho dne dominoval v etapě do Novary, poprvé oblékl růžový dres lídra Gira a vykročil za premiérovým titulem z podniků Velké trojky.
Eddy Merckx po svém heroickém vítězství v cíli etapy na Tre Cime di Lavaredo na...

Eddy Merckx po svém heroickém vítězství v cíli etapy na Tre Cime di Lavaredo na Giru 1968. | foto: Repro: kniha Příběhy Corsa rosa

Ten příběh vlastně začíná o něco dříve, v září roku 1967. Dvaadvacetiletý Eddy Merckx je už tou dobou dvojnásobným šampionem slavné jarní klasiky Milán - San Remo. Je mimořádným talentem, vykládají o něm. Univerzálem, schopným v budoucnu velkých věcí. 

Druhého září 1967 podepisuje přestup z francouzské stáje Peugeot do italské Faemy, kde dostane třikrát vyšší plat a kde má přislíbeno, že se stane jediným lídrem týmu. Následujícího dne oslavuje v Heerlenu duhový dres profesionálního mistra světa. A v prosinci se žení s 21letou Claudine Acouovou, studentkou z Bruselu, dcerou svého kouče Luciena Acoua. Seriózní, přísně vychovanou dívkou z dobré rodiny.

Vincenzo Giacotto, šéf stáje Faema, zařídí novomanželům líbánky. Coby manažer se Giacotto stará o své cyklisty více než jiní. Nemá diktátorské sklony a ptá se jezdců na jejich názory, než rozhodne. Experimentuje s dietou a s tréninkem, jenž byl úspěšný za éry Fausta Coppiho. Pro tým shání ty nejlepší hotely. Pravda, s jedinou podmínkou. Giacotto je notorickým kuřákem, občas ulehá s cigaretou v puse i do postele. Vyhledává tudíž hotely pojištěné pro případ nenadálé události. Rakovina plic už za dva roky v pětapadesáti letech ukončí jeho život.

Do Merckxových služeb angažuje Giacotto i o osm let staršího Vittoria Adorniho, který s ním má bydlet na pokoji a stát se jeho pobočníkem, mentorem i superdomestikem.

Tři roky závodil Adorni v jednom týmu s Felicem Gimondim, zná tudíž tajemství největšího favorita Gira 1968. Od Giacotta dostává úkol: „Musíš Eddyho poitalštit. Naučit ho italsky mluvit, závodit i myslet.“

Tři kufry? Jsi snad na dovolené?

Když Adorni dorazí se svým jedním kufrem na zimní kemp Faemy na ligurském pobřeží, Merckx už je na pokoji. Zkušený Ital ukáže prstem na Belgičanovy tři kufry, stojící na podlaze, a spustí: „Co to je? Kam si myslíš, že jsi přijel? Na dovolenou? Jestli máme sdílet jeden pokoj, bude mít každý z nás jeden kufr.“

V roce 1965 byl Adorni sám šampionem Gira, ale teď je mu třicet a víc než na osobní slávu už myslí na peníze a zajištění se po kariéře. Ač to Merckxovi nepoví, mladíkovými schopnostmi a energií je ohromen. 

„On trénuje nesmírně tvrdě a za každého počasí! Nikdy jsem neviděl takový talent,“ vykládá Adorni Giacottovi. Jen ty sjezdy kdyby vylepšil. Adorni tedy při tréninku jezdí ve sjezdech těsně před Merckxem coby naváděcí „vůz“ a křičí na něj instrukce: „Teď brzdi! A širší oblouk! Akceleruj!“

Merckx dostává k dispozici i další obětavé pomocníky, svoji belgickou „Rudou gardu“. Na jaře 1968 dominuje na etapovém závodě Paříž – Nice, pak na Pekle severu, v Romandii. Je připraven k boji o titul z Gira, na bitvu s Gimondim, Balmanionem, Jiménezem, Ziliolim, Bitossim, Dancellim, Pingeonem, na bitvu s kýmkoliv.

Po prologu vede první rovinatá etapa do Novary. Dva kilometry před cílem se sprinteři rovnají v čele, Merckx jim odjede a vítězí o šest vteřin. 

Ta rychlost, ta síla! Elitní spurtéry doslova ponížil. 

Jenže aby takhle exhiboval kandidát celkového titulu? Italská média hned spekulují: „Nepřijel pro titul, ale jen pro etapová prvenství.“

Omyl. Přijel pro obojí.

Přináší na pokoj růžový dres a Adorni mu večer říká: „Zase ho někomu přenecháme, ať jiný tým pár dní kontroluje závod. První těžká etapa do Brescie přijde až za týden.“

Čeká na odpověď. Nic se neozývá.

Po chvíli Merckx řekne: „Ne.“

„Co myslíš tím ne?“

„Proč bych měl ztrácet růžový dres? Giro končí v Neapoli, správně? Budu ho tedy oblékat až do Neapole.“

„Tranquillo, tranquillo,“ usadí ho jeho mentor. „Zklidni se, Eddy. Neplýtvej silami.“

Eddyho srdce divně bije

Ve třetí etapě v Albě tedy Merckx přece jen přenechává maglia rosa Michele Dancellimu z týmu Pepsi Cola. V té samé etapě triumfuje Guido Reybrouck, sprinter Faemy. Manažer Giacotto pořádá při večeři malou oslavu, na kterou přijíždí i jeho přítel, profesor Giancarlo Lavezzaro, šéf kardiologie na Italském institutu sportovní medicíny. 

Je tu záměrně. Kvůli Merckxovi.

Týmový lékař Enrico Peracino předtím u lídra Faemy odhalil zhoršenou funkci srdce. Marně pátral po příčině. Giacotto se dohodne s Lavezzarem, že v hotelu udělá cyklistovi kardiogram. Aby ho příliš nevyděsili, podstupuje stejné vyšetření i Adorni. „Preventivní prohlídka, Eddy,“ uklidňuje jej Giacotto.

Lavezzaro prostuduje výsledky a v mysli se mu rozezvučí alarm. Vyhledá Giacotta a ukazuje mu Merckxův kardiogram: „Ty nepravidelnosti naznačují riziko infarktu.“

Stalo se před lety

Historický seriál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly seriálu najdete přehledně ZDE.

Nazítří před snídaní opakují test. Merckxovi neprozradí proč. „Jen chceme ještě zanalyzovat tvá data po několika hodinách spánku.“ Graf je stále stejný. Měl by odjet do nemocnice a ne na start čtvrté etapy.

Co teď? Stáhneme ho z Gira? Nebo o výsledku před ním pomlčíme? Je v excelentní kondici, z kardiogramů si předtím dělal legraci, stejně by nás nebral vážně. 

Nakonec se rozhodnou riskovat. Merckx jede dál. Lavezzaro se vrací domů do Turína a každý den se bojí, že se během etapy dozví zlou zprávu.

S odstupem mnoha let doktor Lavezzaro přizná: „Dnes by Eddyho patrně ani nepřipustili do závodů, nedostal by licenci. Tehdy jsme viděli jen to, že má problém, ale nebyli jsme schopni stanovit přesnou diagnózu bez kardiacké katetrizace, která na Giru nebyla možná. Ukázalo se, že šlo o hypertrofickou kardiomyopatii bez obstrukce. Neprojevuje se žádnými symptomy, ale je při ní riziko náhlé smrti. Tak zemřel fotbalista Curi během zápasu v roce 1977. Nad Eddyho hlavou visel v každém závodě Damoklův meč.“

O tom všem však Merckx nic neví. Šlape dál na Giru, po večerech klábosí s belgickými kumpány z týmu, hrají karty, pojídají sušenky a pijí pivo.

Brzy Adorni zasáhne. „A dost! Všichni ven,“ nařídí ve společenské místnosti hotelu a uspořádá svému svěřenci školení. „Takhle se nedají trávit večery na dlouhých etapových závodech. Eddy, dej si heřmánkový čaj, prohlédni si profil zítřejší etapy a jdi se vyspat. Neobjedeš Itálii tak, že tu budeš tři týdny pít pivo a jíst sušenky.“ 

Merckx si tedy zvyká na nový večerní rytmus. Telefonát s manželkou Claudine, čaj, příprava na další den. 

„Na ty tvé choutky útočit už 100 kilometrů před cílem horských etap taky zapomeň,“ připomíná mu Adorni některé sáhadlouhé úniky na jarních klasikách. 

Dodatečně Merckx jeho péči ocení: „Naučil mě, jak se chovat na Grand Tour i jak si všímat detailů.“

Tre Cime, ledová odyssea

Po sedmé etapě má v Piacenze horečku, opět nepravidelný srdeční rytmus, nemůže usnout.

„Možná bys měl raději odstoupit,“ říká mu ráno Giacotto.

„Nedělejte si legraci,“ odpoví a jde na start.

Dancelli nadále obléká maglia rosa. V prvním horském testu do Brescie vypadá velmi dobře Felice Gimondi, přesto mu vítězný Merckx nadělí 48 vteřin a poráží tu i Dancelliho. Celkově na něj ztrácí půldruhé minuty.

Před etapou na Tre Cime di Lavaredo motivuje Luciano Pezzi, sportovní ředitel stáje Salvarani, svoji hvězdu Gimondiho: „Tady ho odrovnáš!“ 

Jenže také Merckx si usmyslí: „Tady vyhraju Giro.“

Od startu v Gorizii prší, v Dolomitech fučí blizzard, déšť přechází v měkký sníh, měnící se na silnicích ve vodnatý podklad. Prsty v teplotách kolem nuly omrzají, jezdcům se zle brzdí. Tělo i mysl, bojující s hypotermií, jsou testovány na samý limit. „Dantovské podmínky,“ píšou reportéři.

Deset minut před pelotonem jede skupina uprchlíků. V balíku, mezi všemi favority, se Merckx občas vytáhne na čelo, pozoruje soupeře. Rovněž Adorni sleduje Gimondiho. 

Merckx na svého mentora pohlédne: „Teď je ta pravá chvíle?“

„Ještě ne. Uklidni se.“

Jeho pomocník Martin Van Den Bosche na úpatí stoupání na Tre Cime dlouze potáhne tempo. V další zatáčce se Merckx znovu otočí na Adorniho, prosí ho pohledem. Adorni přikývne. 

A je to tady. Útok! Co udělá Gimondi? Nic. Je rychle poražen.

V triku s krátkým rukávem a vlněné kšiltovce Merckx šlape se stále stejnou kadencí na převod 42x26, snaží se neměnit rytmus. Dojíždí jezdce odpadající z úniku, ale nemá žádné informace o dění za ním ani před ním. 

Teprve když protne cíl, pochopí: Já vyhrál.

Dokázal zdánlivě nemožné. Sám zlikvidoval desetiminutovou ztrátu za únikem, předstihl postupně všechny uprchlíky, ovládl etapu a nakročil k titulu.

Vítězí na Tre Cime o 49 vteřin před Giancarlem Polidorim, nejsilnějším z uprchlíků, a o 54 vteřin před svým mentorem Adornim. Gimondimu nadělí šest a půl minuty. 

A teď platí Merckxův zákon

Zoufalý Gimondi se kaje: „Moji přátelé, fanoušci a tým mi tolik věřili. Jak jsem je mohl tak zklamat?“ Veřejně se všem přívržencům omlouvá: „Jsem jen cyklista, Merckx je motorka.“ Potom se italský favorit rozpláče.

„Bylo to jedinkrát, co jsem po závodě plakal,“ prozradí Gimondi po skončení kariéry, zatímco Merckx bude i v rozhovoru pro MF DNES tvrdit: „Byl to můj nejlepší den na kole.“

Giro nyní vede o 3:43 minuty před svým mentorem Adornim, všichni další jezdci ztrácejí nejméně pět minut. Při etapě s horským dojezdem na apeninský Blockhaus si Merckx dlouho jen hlídá největší soky – načež jim stejně zase ujede.

Giro má nekompromisního vládce.

Celkové prvenství slaví na Giru s náskokem pěti minut před Adornim a devíti před Gimondim.

Píše se rok 1968, rok revolučních bouří po celé Evropě. V cyklistice byla právě jedna revoluce dokonána a nový režim byl ustanoven. Platí v něm jediný zákon: ten Merckxův.

Dvaadvacetiletý mladík ovládl na Giru absolutní, bodovací i vrchařskou soutěž.

V následujících letech přidá k tomuto titulu na Giru další čtyři. Pět jich získá na Tour, jeden na Vueltě. Stane se legendou, mnozí jej budou označovat za nejlepšího cyklistu všech dob.

V PRAZE.Eddie Merckx (vlevo) a Patrick Lefevre, manažer stáje Quick Step, při rozhovoru o Giru pro MF DNES v roce 2012.

Ovšem to vše teprve bude.

Na podzim roku 1968 přijíždí Eddy Merckx na šampionát v Imole, aby zde obhajoval titul mistra světa. Ale když v průběhu závodu zaútočí Vittorio Adorni, tak se Merckx, ač šlape v dresu jiného národního týmu, za týmovým kolegou z Faemy nežene.

Je rád, že mu může splatit dluh za Giro.

Adorni nikým neohrožován triumfuje.

Autor:

STALO SE 2. SRPNA: Slyšte, už je v ringu! Jak vypadal první živý sportovní přenos?

Adolf Dobrovolný

Ani fotbal, ani hokej. První sportovní událostí, kterou rozhlas živě přenášel posluchačům, byl...

STALO SE 31. ČERVENCE: Úžasná jízda. Fenomén Phelps získává rekordní olympijský kov

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVEC VŠECH DOB. Michael Phelps chvíli poté, co dovedl jako...

V ten den prožil rozporuplné pocity. Nejprve musel skousnout krutou porážku ve finále 200 metrů...

STALO SE 30. ČERVENCE: Boj v závějích i se sibiřskými komáry. S auty kolem světa

Automobil Thomas Flyer, který se v roce 1908 zúčastnil závodu z New Yorku do...

V Americe překonávali mohutné sněhové závěje, na Sibiři se zase trápili v hlubokém bahně. Místy,...

STALO SE 11. ČERVENCE: První olympijskou vítězkou je hluchá tenistka

Charlotte Cooperová, první olympijská vítězka ve dvouhře žen a smíšené čtyřhře.

Přestože ve věku 26 let ztratila sluch, byla mimořádnou sportovkyní. Britská tenistka Charlotte...

STALO SE 25. ČERVENCE: Amatérky ze Zimbabwe začínají zlaté olympijské tažení

Medvídek Míša byl maskot Letních olympijských her 1980 v Moskvě.

Jedna byla účetní, další zase hospodyně. Nikdy dříve spolu nehrály, poprvé viděly hrací povrch -...

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Lakers zase s Denverem prohráli, tentokrát střelou v poslední sekundě

23. dubna 2024  7:18,  aktualizováno  9:42

Nález kryptonitu na LA Lakers potvrzen. LeBronu Jamesovi a spol. se nedaří porazit Denver Nuggets,...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Haaland. Mbappé. A proč ne ten třetí? Do Hvězdných válek se valí další eso

23. dubna 2024

Premium Vypadalo to, že sotva skončí dlouhá éra nedostižných úžasňáků, odstartuje nová, v typově hodně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...