V CÍLI. Yves Lampaert ovládl worldtourovou klasiku Dwars door Vlaanderen.

V CÍLI. Yves Lampaert ovládl worldtourovou klasiku Dwars door Vlaanderen. | foto: Quick-Step Floors

Generálka na Flandry: Lampaert obhájil, týmový parťák Štybar dojel šestý

  • 23
Z oblohy padaly provazce vody, podmínky byly více než nevlídné a tváře i dresy jezdců zablácené. Ovšem klasikářské jaro stáje Quick-Step bylo najednou ještě zářivější než předtím, vždyť Yves Lampaert ovládl worldtourovou klasiku Dwars door Vlaanderen. Jeho týmový kolega Zdeněk Štybar projel cílem na šestém místě.

Loňský vítěz Yves Lampaert se tak stal vůbec prvním jezdcem, jenž dokázal obhájit prvenství v 58leté historii této belgické klasiky, zařazené druhým rokem i do prestižního seriálu World Tour.

Necelý týden poté, co Niki Terpstra vyhrál na trati E3 Harelbeke, mohl tým Quick-Step opět slavit.

„Je to fantastický pocit,“ svěřoval se Lampaert. „Dvakrát vyhráli tento závod v minulosti i Johan Museeuw a Walter Planckaert. Nejsem rozhodně takový šampion jako oni, ale cítil jsem se skvěle. A teď jsem moc šťastný.“

Z pětičlenné vedoucí skupiny zaútočil 800 metrů před cílem. Jako by tím ostatní opařil. Nikdo z protivníků nebyl schopný zareagovat.

Pro druhou příčku si dospurtoval Mike Teunissen ze Sunwebu, třetí skončil Sep Vanmarcke z týmu Education First Drapac (bývalý Cannondale).

CENA PRO VÍTĚZE. Yves Lampaert s malým koníkem pro šampiona belgické klasiky.

V osmičlenné skupině pronásledovatelů vedoucí pětice šlapaly s půlminutovým mankem takové hvězdy, jakými jsou olympijský vítěz Greg van Avarmaet, Zdeněk Štybar, Alejandro Valverde či Tiesj Benoot.

Právě duo Benoot - Štybar se dva kilometry před cílem z této party odpoutalo, načež ve spurtu o šesté místo český jezdec snadno předstihl belgického protivníka, letošního vítěze závodu Strade Bianche.

Na všech čtyřech posledních klasikách kategorie World Tour, jichž se zúčastnil, tudíž Štybar skončil v Top Ten.

Šestý na Dwars door Vlaanderen.

Sedmý na Strade Bianche.

Osmý na Gent-Wevelgem.

Devátý na E3 Harelbeke.

Jaké umístění přidá v neděli na druhém z pěti Monumentů klasikářské sezony, závodě Kolem Flander?

Středeční klání bylo pro většinu jezdců poslední generálkou na legendární Flandry. Vynechal ji však Peter Sagan. Mistr světa raději konzervoval své síly na víkend bez startovního čísla na dresu.

Štybar útočil na Taaienbergu

„Celý závod mi byla zima, trpěl jsem. Ale podmínky byly stejně špatné pro všechny,“ vykládal po závodě třetí muž v cíli Sep Vanmarcke.

28.března 2018 v 14:12, příspěvek archivován: 28.března 2018 v 17:54

#DDV18 Too give you an impression of todays circumstances. ️️️ https://t.co/mZVA9jsDoe

Zdeněk Štybar se zjevně v takovém nečase cítil dobře, forma se ho držela, a tak už 53 kilometrů před cílem na obtížném stoupání Taaienberg zaútočil.

Vypracoval si 11vteřinový náskok.

Co na to ostatní?

Stíhat se jej vydal Alejandro Valverde, který si testoval své schopnosti jízdy na kostkách i s výhledem na červencovou Tour. Za Španěla se záhy zavěsil   Vanmarcke.

Jak oni, tak posléze i Štybar však byli pohlceni.

O deset kilometrů později na Kruisbergu atakoval pro změnu John Degenkolb. V popředí závodu se vytvořila 11členná skupina, kde se sjeli rovněž Lampaert, Štybar či Valverde. S odstupem 20 vteřin je stíhala skupina tažená závodníky Lotto NL-Jumbo.

Další (nezdařený) útok obstarala na Cote de Trieu dvojice Benoot - van Avarmaet. Došlo k opětovnému přeskupení čela závodu, než se 24 kilometrů před cílem zrodil klíčový útok.

Vyprovokovali jej Lampaert s Vanmarckem, k nim se později přidali Teunissen (Sunweb), Boasson Hagen (Dimension Data) a Pedersen (Trek).

Ztráta osmičky pronásledovatelů v čele s Benootem a van Avarmaetem postupně narostla až na 45 vteřin. Štybar ve druhé skupině respektoval, že ve vedoucím kvintetu má svého kolegu z Quick-Stepu. Neútočil tedy, pouze pokrýval akce jiných.

„Český šampion hraje velmi dobrou týmovou hru,“ ocenil jej odborný server cyclingnews.com.

28.března 2018 v 16:56, příspěvek archivován: 28.března 2018 v 17:51

Another strong race from @zdenekstybar, who concludes #DDV18 in sixth position https://t.co/KfL5s6Jgq4

Pro tým Quick-Step to byla hra se šťastným koncem. Před třemi lety na závodě Paříž-Roubaix 2015 to byl Lampaert, tehdejší novic v belgickém týmu, kdo rozjel před cílovým velodromem Štybarovi spurt. Ten českému jezdci posléze vynesl 2. místo.

Tentokrát převzal Lampaert titulní roli v klání na své domácí půdě. Vždyť jeho rodiště Izegem se nachází mezi startem závodu v Roeselare a cílem ve Waregemu.

Posedmé ve své profesionální kariéře projel cílem jako první.

A tým Quick-Step jeho zásluhou jako první z prvodivizních stájí dosáhl na 20 vítězství v letošní sezoně.

Dwaars door Vlaanderen (Napříč Flandry)

závod kategorie World Tour (180 km)

1. Lampaert (Belg./Quick-Step Floors) 4:09:47, 2. Teunissen (Niz./Sunweb), 3. Vanmarcke (Belg./Drapac Cannondale), 4. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 5. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) všichni -2, 6. Štybar (ČR/Quick-Step Floors) -28.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa