ZASE JÁ. Britský cyklista Mark Cavendish vyhrál ve spurtu 2. etapu Tour de France. | foto: ČTK

Cyklistická Tour naposledy v Belgii, druhou etapu vyhrál Cavendish

  • 82
Král Jindřich VIII. dobyl belgické Tournai v šestnáctém století, o pět set let později tam kraloval jeho krajan Mark Cavendish. Britský mistr světa ovládl dojezd 2. etapy cyklistické Tour de France, žlutý dres si pohlídal Švýcar Fabian Cancellara.

Je to úplná placka, nejvyšší bod etapy ležel 190 metrů nad mořem. Čeká se hromadný dojezd a snadné sousto pro Cavendishe, loňského vítěze zeleného dresu pro nejlepšího spurtera pelotonu. Nakonec měl světový šampion se svým jednadvacátým triumfem na Tour hodně práce.

V posledních z 207,5 kilometrů zůstal osamocen a musel se v dojezdu spoléhat na vláčky soupeřů. "Přijeli jsme sem pro žlutý dres," připomněl muž v tom duhovém ambice týmu Sky.

Britská formace chce zásluhou Bradleyho Wigginse celou Tour vyhrát a celý tým postavil právě za tímto účelem. "Takže jsem věděl, že to bude hektickém náročné a nebezpečné," vyprávěl Cavendish. "Jsem realista, kdybych měl tým pro sebe, bylo by jasné, že takový dojezd snadno vyhraju, ale takto... Přesto všechno vyšlo perfektně."

Cavendish nakonec vsadil na zadní kolo Andrého Greipela, sto metrů od cíle se dostal na Němcovu úroveň a na cílové pásce byl o půl kola dřív s pěstí zaťatou na znamení radosti. Třetí místo si připsal Australan Matthew Harley Goss.

Všichni hlavní favorité dojeli v hlavním poli, mezi nimi nechyběl ani Fabian Cancellara, který si tak snadno pojistil žlutý dres lídra. Wiggins je druhý, Francouz Sylvain Chavanel třetí se shodným mankem sedm sekund.

Tour de France se pondělní etapou rozloučila s Belgií, od úterka už bude krom kratičkého výletu do Švýcarska v 8. etapě putovat výhradně po francouzském území. Další porcí bude 197 kilometrů mezi Orchies a Boulogne-sur-Mer.

Tour de France: 2. etapa Visé - Tournai (207 km)

1. Cavendish (Brit./Team Sky) 4:56:59, 2. Greipel (Něm./Lotto), 3. Goss (Austr./Orica), 4. Veelers (Niz./Argos), 5. Petacchi (It./Lampre), 6. Sagan (SR/Liquigas), 7. Hutarovič (Běl./FDJ), 8. J. Haedo (Arg./Saxo Bank), 9. Renshaw (Austr./Rabobank), 10. Farrar (USA/Garmin) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Cancellara (Švýc./RadioShack) 10:02:31, 2. Wiggins (Brit./Team Sky), 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma Quick-Step) oba -7, 4. Van Garderen (USA/BMC Racing) -10, 5. Boasson Hagen (Nor./Team Sky) -11, 6. Meňšov (Rus./Kaťuša), 7. Gilbert (Belg./BMC Racing) oba -13, 8. Evans (Austr./BMC Racing) -17, 9. Nibali (It./Liquigas), 10. Hesjedal (Kan./Garmin) oba -18.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa