Alois Kaňkovský

Alois Kaňkovský | foto: Whirlpool Author

Italům z Ria se na prostějovském velodromu postaví i šampion Kaňkovský

  • 0
Silná mezinárodní konkurence a proti ní například mnohonásobný vítěz Alois Kaňkovský či nejúspěšnější paralympijský cyklista historie Jiří Ježek. Prostějovský velodrom se zítra a v pátek těší na vynikající podívanou, kterou nabídne 17. ročník Grand Prix – Memoriálu Otmara Malečka, zařazený do prestižní kategorie UCI Class I.

„Letos v programu chybí omnium především kvůli nedávné olympiádě v Riu, ale díky tomu nám vznikl časový prostor pro atraktivní disciplíny scratch, eliminaci, bodovací závod a madison, a to jak pro muže kategorie Elite, tak pro ženy,“ prozradil ředitel závodu Michal Mráček.

Účast na mítinku dlouho dopředu potvrdili Italové, včetně dvojnásobného vítěze Alexe Butazzoniho či dvojice Liam Bertazzo a Francesco Lamon, kteří se stíhacím družstvem Itálie brali v Rio de Janeiru šesté místo. Velkými favority do madisonu budou také rakouští matadoři Andreas Graf a Andreas Müller, pro dobrý výsledek jistě přijede maďarská dvojice Sándor Szálontay a Viktor Filutás a tradičně silná bude výprava z Polska.

Velkou pozornost bude poutat start Aloise Kaňkovského, rodáka z nedalekých Bělkovic-Lašťan. Bývalý dráhový mistr světa se do Prostějova vrací po roční odmlce. Ač se v posledních letech plně soustředí na silnici, bude chtít v madisonu usilovat o rekordní osmé vítězství. Pomoct mu má týmový parťák z WhirlpoolAuthor Vojtěch Hačecký.

Na vítězství ve sprinterských disciplínách myslí závodníci Dukly Brno, mezi nimi i Jiří Janošek, který se představí v team sprintu, keirinu a pevném kilometru. „V seniorské kategorii budu v Prostějově startovat poprvé, ale chtěl bych se samozřejmě umístit co nejlépe,“ uvedl hranický rodák, který je trojnásobným juniorským mistrem světa.

Ze závodníků pořádajícího SKC Tufo Prostějov se s ambicemi na dobré umístění představí Luděk Lichnovský v bodovacím závodě jednotlivců a v madisonu, kde bude startovat s Adrianem Teklinskim. „Bohužel prozatím to vypadá, že jedna z hvězd domácího týmu Wojciech Pszczolarski nebude kvůli zlomenině klíční kosti startovat v madisonu. Pokud by vše klaplo, tak by snad mohl startovat v bodovacím závodě a scratchi,“ prozradil Mráček.

Mezi ženami nechybí loňská vítězka omnia Jevgenija Romanjutovová z Ruska, premiéru na Hané bude mít Norsko zásluhou Anite Yvonne Stenbergové, z Finska dorazí Sara Ferraraová. Silnou ekipu žen v čele s Jarmilou Machačovou a Lucií Hochmann přiveze i Dukla Praha. V jejím dresu se představí i legenda cyklistiky Jiří Ježek, mnohonásobný paralympijský vítěz, který se přihlásil do scratche a bodovacího závodu. Součástí dvoudenního programu Grand Prix bude i Závod českopolského přátelství mládeže do 23 let, který je organizován v projektu „Spolu na dráze / Razem na torze“ s polským klubem Ludowy Klub Sportowy ziemia Opolska.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa