Fränk Schleck v závodě Kolem Švýcarska.

Fränk Schleck v závodě Kolem Švýcarska. | foto: Reuters

Doping Fränka Schlecka potvrzen. Diuretika byla i v kontrolním vzorku

  • 42
Doping Fränka Schlecka na letošní Tour de France potvrdila i analýza kontrolního vzorku. Lucemburský cyklista a lídr týmu RadioShack však nadále trvá na své nevině. V jeho moči byly nalezeny stopy zakázaných diuretik.

Tým RadioShack stáhl svou vrchařskou hvězdu v úterý z Tour poté, co vyšlo najevo, že v jeho moči ze 14. července byla nalezena zakázaná látka.

V celkovém pořadí byl v té době na dvanácté příčce se ztrátou 9 minut a 45 vteřin na lídra Bradleyho Wigginse, což bylo pro něj zklamání.

"Výsledek kontrolního testu pro mě nic nemění. Prostě vím, že jsem neudělal nic špatného," uvedl Schleck, který podle svého prohlášení bude pokračovat v pátrání, jakým způsobem se mohla látka do těla dostat. Před pátečním testem hovořil i o možné otravě. "Protože jsem si nic nelegálního nevzal, předpokládám, že mi to někdo musel dát," spekuloval.

Nález diuretik neznamená sám o sobě provizorní suspendování sportovce. Světová antidopingová agentura WADA řadí látku mezi ty, jejichž požití lze poměrně snadno ospravedlnit. Zároveň jde však o sloučeninu, kterou se často maskují jiné látky.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa