Dánská cyklistka Amalie Dideriksenová

Dánská cyklistka Amalie Dideriksenová | foto: Profimedia.cz

Dánsko slaví s Dideriksenovou historický titul. Držela se i Průdková

  • 15
Dánka Amalie Dideriksenová slaví po dvou titulech juniorské mistryně světa také zisk duhového trikotu v silničním závodě žen. V katarském Dauhá v závěrečném sprintu předčila největší favoritku Nizozemku Wildovou. Česká reprezentantka Barbora Průdková dojela na pro ni cenném 25. místě.

Jako osamocený voják v poli. Tak si musela připadat debutantka v silničním závodě na mistrovství světa Barbora Průdková. Dvacetiletá česká reprezentantka se jako jediná Češka až do posledních kilometrů pohybovala v popředí celého závodu ve stále se zužujícím pelotonu.

Ještě tři kilometry před cílem pozičně bojovala mezi vláčky nizozemských a italských sestav. Až v závěrečném spurtu na nejlepší nestačila. Po rvavém výkonu v pelotonu dojela na 25. místě.

Šlo o nejlepší výsledek české ženské reprezentace v silničním závodě na mistrovství světa od 18. místa Lady Kozlíkové v roce 2006.

Druhá česká cyklistika Nikola Nosková doplatila na sedmdesátém kilometru na navýšení tempa v podání Nizozemky Marianne Vossové, odpadla a do cíle posléze nedojela.

Pro prvenství sprintovala teprve 20letá dánská reprezentantka Amalie Dideriksenová. Ta do závodu nastoupila společně se dvěma reprezentačními kolegyněmi. Přesto početní přesilu jiných týmů dokázala zlikvidovat.

„Bylo jasné, že závěrečný sprint rozjedou Holanďanky pro Kirsten Wildovou. Těžce jsem bojovala o pozici a říkala jsem si, že za jejím kolem se musím udržet,“ řekla bezprostředně v cíli Dideriksenová.

Ve sprintu o půlku předního kola přespurtovala Wildovou. Právě pro ni po celý závod pracoval sedmičlenný reprezentační tým. „Je to překvapení pro všechny. Ale já o sobě vím, že jsem dobrá sprinterka,“ doplnila Dideriksenová.

Pro třetí příčku si v hromadném dojezdu dojela Finka Lotta Lepistöová.

15.října 2016 v 15:22, příspěvek archivován: 15.října 2016 v 15:46

World Championships: Dideriksen wins women's world title in Doha: https://t.co/odHnbkYc0M #UCIDoha2016 https://t.co/9a4QBSVpUD

Na teploměrech opět svítily cifry přesahující 35stupňové hodnoty. V úmorném vedru čekalo na cyklistky 134,5 kilometrů rozdělených do osmi kol v ulicích katarského Dauhá.

Po pěti letech to byla konečně šance pro sprinterky. Ty si na světovém šampionátu naposledy zazávodily v podobním terénu Kodani. Tehdy zvítězila Italka Bronziniová před Marianne Vosovou.

Jediné dva osmičlenné týmy, Britky a Nizozemky, začaly pravidelnými nástupy odpárávat méně početnější reprezentace. A právě v holandském dresu byla nejaktivnější trojnásobná světová šampionka Marianne Vosová.

Jakoby jezdkyně oranžové reprezentace chtěly ukázat, kdo aktuálně vévodí ženské světové cyklistice.

15.října 2016 v 14:18, příspěvek archivován: 15.října 2016 v 14:28

Netherlands and Australia at work now. It's a really fast pace indeed https://t.co/SlMzMEqYYs

Jejich snahu však utnula světová šampionka z individuální časovky Nebenová. Američanka si 39 kilometrů před cílem odskočila od hlavního balíku a vzápětí si vytvořila téměř minutový náskok.

Únik Nebenové peloton smazal při nájezdu do posledního kola. Bylo tedy jasné, že se rozhodne v závěrečném spurtu. Dideriksenová se do posledních metrů držela za 34letou Wildovou, pak vystřelila a nizozemskou reprezentantku přeskočila.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Dauhá

Závod žen s hromadným startem

(134,5 km): 1. Dideriksenová (Dán.) 3:10:27, 2. Wildová (Niz.), 3. Lepistöová (Fin.), 4. Deignanová (Brit.), 5. Bastianelliová (It.), 6. Fournierová (Fr.), 7. Hoskingová (Austr.), 8. Gutierrezová (Šp.), 9. Numainvilleová (Kan.), 10. D'Hoooreová (Belg.) všechny stejný čas, ...25. Průdková -4, Nosková (obě ČR) nedokončila.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa