Cyklokros - ilustrační foto

Cyklokros - ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MAFRA

Globalizace cyklokrosu? Světový pohár nabídne víc závodů i peněz

  • 7
Mezinárodní cyklistická unie si přeje větší globalizaci cyklokrosu, proto plánuje rozšířit Světový pohár. K současným devíti závodům přibudou další tři zastávky a v budoucnu by mohl být seriál dokonce čtrnáctidílný.

V jedné zemi se bude moci konat maximálně šest pohárových závodů a seriál musí zavítat nejméně do šesti států. Příští sezony se rozšíření kalendáře ještě netýká.

„Tohle je příležitost pro země s velkou cyklokrosovou tradicí, jako jsou Španělsko, Švýcarsko a Česká republika,“ uvedl koordinátor UCI pro cyklokros Peter Van den Abeele.

O návratu SP do Česka bylo rozhodnuto již dříve. Letos 17. listopadu bude čtvrtý závod sezony hostit Tábor, kde se pojede elitní seriál po pěti letech.

Další novinkou je zavedení kategorie juniorek na mistrovství světa od roku 2020. V další sezoně se dívky poprvé představí i ve Světovém poháru. Zvýší se také dotace závodů a ženské prémie se postupně budou vyrovnávat odměnám pro muže.

„Tahle disciplína je ideální pro televizní vysílání, je dynamická, netrvá dlouho a vypadá na obrazovce dobře. Když k tomu připočtu navýšení prémií, je podle nás globální budoucnost cyklokrosu optimistická,“ řekl Van den Abeele.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa