Nikola Nosková

Nikola Nosková | foto: Petr Hofík, cyklokros.cz

Cyklokrosařka Nosková stříbro na MS do 23 let neobhájila, dojela šestá

  • 9
Nikola Nosková dojela v závodě cyklokrosařek do 23 let na mistrovství světa v lucemburském Bielesu šestá. Šampionkou se stala Annemarie Worstová z Nizozemska, jež zvítězila před Američankou Ellen Nobleovou a Britkou Evie Richardsovou.

Na šestnáctém místě skončila Jana Czeczinkarová, další česká zástupkyně Tereza Vaníčková uzavřela první třicítku a Martina Kukulová byla 36.

V porovnání s dopoledním závodem juniorů sice závodnicím do 23 let trať o něco změkla, ale i tak zůstávala hodně kluzká a cyklokrosové naděje na ní měly hodně potíží. Nejlépe rozjela závod pozdější vítězka Worstová, ale ještě během úvodního okruhu spadla a o nevelký náskok přišla. Nosková byla po prvním kole pátá s patnáctivteřinovou ztrátou.

Obhájkyně překvapivého loňského stříbra z Heusden-Zolderu si nakonec ještě o jednu příčku pohoršila a ztratila minutu a 44 vteřin na vítězku. Tou se stala přece jen Worstová, která se zvládla po pádu chytit Richardsové a od poloviny závodu na pět okruhů opět převzala režii.

„Bylo to hrozně těžké, vůbec nikde se nedalo odpočívat. Jela jsem stále do plných a musela si dávat pozor v nebezpečných sjezdech a zatáčkách. Odstartovala jsem hodně špatně, nepodařilo se mi nacvaknout ani jednu nohu. Naštěstí byl nájezd poměrně dlouhý, že jsem se dokázala probojovat na páté místo,“ popsala Nosková pro server cyklokros.cz.

Připustila, že na boj o medaile dnes neměla. „Když jsem se dotáhla na čtvrtou Belgičanku, tak už mi došlo. Po nemoci ještě nejsem úplně zdravá, pořád pokašlávám. I když jsem chtěla udržet páté místo, přesto jsem spokojená. Příští rok je ještě šance,“ doplnila Nosková.

Třetí žena závěrečného závodu Světového poháru v Hoogerheide Worstová za sebou nechala Nobleovou o deset sekund. Richardsová si pro bronz dojela za dalších 16 vteřin.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Bieles (Lucembursko)

Ženy do 23 let (15,55 km)

1. Worstová (Niz.) 43:47, 2. Nobleová (USA) - 10, 3. Richardsová (Brit.) - 26, 4. Verdonschotová (Belg.) - 1:08, 5. Bakkerová (Niz.) - 1:41, 6. Nosková - 1:44, ...16. Czeczinkarová - 3:58, 30. Vaníčková - 6:35, 36. Kukulová (všechny ČR) - 7:57.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa