Cyklokrosařka Kateřina Nash během závodu na mistrovství světa ve Valkenburgu | foto: Jaroslav Svoboda

Trošku smutná jsem, připustila cyklokrosařka Nash po dvanáctém místě

  • 7
Valkenburg (Od našeho zpravodaje) - Před mistrovstvím světa o svých ambicích cyklokrosařka Kateřina Nash moc nemluvila. A v posledních závodech Světového poháru se jí ani výsledkově příliš nedařilo. Ale na světový šampionát v nizozemském Valkenburgu se připravila dobře.

Ještě v nájezdu do posledního kola si kontrolovala pátou pozici. A dokonce i uvažovala o tom, že zkusí dojet dvojici před sebou, která měla zhruba půlminutový náskok, a zabojuje o medaili.

Aktuálně nejlepší Češka v cyklokrosovém poli, čtyřicetiletá Kateřina Nash, však nakonec dojela dvanáctá - hlavně kvůli technickým problémům.

 Jste po tomhle umístění zklamaná?
Momentálně jsem trošku smutná. Měla jsem dobrej závod, ale v posledním kole se mi urval šaltr a musela jsem běžet ze spodku tratě až do depa a ztratila jsem asi sedm pozic.

Závod jste přitom měla rozjetý slušně…
V boji o medaile jsem chvíli byla, to je pravda. Pak tam holky trochu cukly. Chtěla jsem to pořád ještě zkoušet, ale v těchto podmínkách se s kolem stanou věci, které člověk moc neovlivní.

Zpravodajství

Sobotní dění podrobně.

Při nájezdu do posledního kola jste pořád ještě přemýšlela o medaili?
Samozřejmě. Bojovat se musí do konce. Vždycky se může něco stát a člověk tam musí být. Ale přiznávám, že holky už byly ode mne trochu odskočené. Bylo by to hodně náročný. Nicméně musím říct, že i s pátým místem bych byla docela spokojená, protože posledních pár světáků se mi nevedlo. A je to dobrý pocit, když člověk ví, že do první pětky pořád patří.

S jakým očekáváním jste vůbec do závodu šla? Moc jste o svých cílech před startem nemluvila.
Chtěla jsem bojovat o co nejlepší umístění a abych si dokázala, že na to pořád ještě mám. Poslední tři svěťáky jsem měla trochu smůlu. Nebo smůlu... Všechno, co se s tím kolem může stát, se mi momentálně stalo. Je to škoda, ale ke sportu to patří. Někdy člověk má lepší závody a někdy horší. Tady jsem se dostala dopředu celkem brzo. Ze začátku jsme se střídaly, ale pak se to po prvním kole relativně brzo roztrhalo a začalo se to srovnávat. Kolem druhého okruhu už jsem o páté a šesté místo bojovala a byla vepředu.

Jak jste se popasovala s těžkou tratí?
To je cyklokros, takový prostě je.

Cyklokrosařka Kateřina Nash po závodu na mistrovství světa ve Valkenburgu

Dá se s nějakou taktikou jít na podobně rozbahněnou trať?
Trať jsem si zkoušela v pátek, ale člověk tam musí jít s tím, že tam nechá všechno a bude doufat, že to vyjde. Ta trať se neustále měnila, takže člověk tam mohl jezdit klidně celý den předem a nic to neznamenalo. V pátek pršelo, za nás to začalo vysychat, ale na to jsme prostě zvyklí.

Loni v Bieles jste vybojovala třetí místo, letos to byla až dvanáctá pozice. V UCI jste letos byla zvolená prezidentkou Komise sportovců, jezdit byste měla i příští sezonu. Ale bylo to vaše poslední mistrovství světa?
Uvidíme.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa