Cyklista Jan Bárta na trati klasiky Milán-San Remo

Cyklista Jan Bárta na trati klasiky Milán-San Remo | foto: Profimedia.cz

Cyklista Bárta má jistotu. Podruhé v životě byl nominován na Tour

  • 5
Třicetiletý Jan Bárta se druhý rok po sobě zúčastní Tour de France. Jeho tým Bora - Argon 18 zveřejnil nominaci své devítky jezdců pro letošní ročník, ve které nechybí ani elitní český časovkář.

Loni, kdy se tým ještě jmenoval NetApp, zazářil Jan Bárta třetím místem v časovce a zároveň byl i velmi důležitým pomocníkem Leopolda Königa při jeho tažení za konečným sedmým místem.

Už o dva roky dříve skončil senzačně druhý v horské etapě Gira, vedoucí do Cervinie. Představil se také na Vueltě 2013. Nyní jej tedy čeká čtvrtý start na podniku Grand Tour.

V nominaci Bory je tentokrát takřka polovina jezdců z „domovského“ Německa, celkem čtyři. Dominik Nerz, který přišel ze stáje BMC, bude lídrem týmu pro celkové pořadí. Největší naděje v jednotlivých etapách však vkládají sportovní ředitelé do mladého, 24letého Ira Sama Bennetta, který už letos vyhrál hromadný spurt Kolem Kataru a dvakrát Kolem Bavorska.

„Také Jan Bárta by měl dostat příležitost v některých etapách, například po kostkách. Očekáváme od něj i kvalitní umístění v úvodní časovce,“ uvedl manažer týmu Ralph Denk.

Letos je zatím nejlepším Bártovým výsledkem 3. místo celkově v závodě Kolem Bavorska. Sezonu mu však narušilo onemocnění (streptokok), kvůli kterému přišel o starty ve většině jarních klasik.

V nominaci Bory je rovněž jeden z nejmladších účastníků letošní Tour, dvaadvacetiletý Němec Emanuel Buchmann.

Devítku doplňují Zakkari Dempster (Aus.), Bartosz Huzarski (Pol.), José Mendes (Port.), Andreas Schilinger (Něm.) a Paul Voss (Něm.).

O dosud jediné vítězství stáje na třítýdenních kláních se postaral Leopold König při Vueltě 2013 na horském dojezdu v Esteponě.

Na Tour obdržel druhodivizní německý tým stejně jako loni od francouzských organizátorů divokou kartu. „Namíchali jsme vyvážený tým klasických specialistů a sprinterů,“ tvrdí Denk. „V minulých letech jsme už dokázali, jak obrovskou motivací pro nás každý start na závodě Grand Tour je - a chceme to dokázat znovu.“

Jan Bárta je tak prvním českým cyklistou, jehož nominace na letošní Tour už byla oficiálně oznámena. Zda se do devítičlenných výběrů svých stájí vejdou také Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo), Leopold König (Sky) a Zdeněk Štybar (Etixx-Quick Step), ukáží nejbližší dny.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa