Jan Hirt, archivní snímek

Jan Hirt, archivní snímek | foto: @Bettiniphoto

V Alpách nastupující Nibali prohrál až ve finiši. Hirt ztratil druhé místo

  • 5
Cyklistický závod Kolem Alp vrcholí. Čtvrtou, předposlední a opět kopcovitou etapu ovládl britský mladík Tao Geoghegan Hart. Jezdec týmu Sky v cílovém spurtu těsně předčil Vincenza Nibaliho. Český jezdec Jan Hirt dojel na desátém místě se ztrátou 40 sekund. V celkovém pořadí závodník Astany sestoupil z druhého na páté místo.

Do cíle zbývalo 23 kilometrů. Výrazně prořídlý peloton se právě škrábal na Passo Predaia, druhý a poslední alpský kopec čtvrté etapy (12 km, průměrný sklon 6,3 procenta). Vtom poprvé vypálil Vincenzo Nibali.

Záhy přišel druhý, třetí i čtvrtý útok. 

Žralok z Messiny toužil odpárat jezdce týmu Sky pracující pro vedoucího muže závodu Pavla Sivakova. Síly ztráceli i jezdci Astany, kteří šlapali ve prospěch Jana Hirta.

Po řadě únavných útoků Nibaliho se ještě před vrcholem závěrečného kopce na čele vytvořila pětičlenná skupina – Froome, Geoghegan Hart, Sivakov (všichni Sky), Nibali (Bahrain-Merida) a Majka (Bora). 

ROZHOVOR

S Janem Hirtem o roli v týmu Astana

Froome postupně ztrácel kontakt, na vrchol se posléze britský cyklista a čtyřnásobný vítěz Tour de France vyškrábal po boku Hirta a třetího muže celkového hodnocení Mattia Cattaneoho. Toto trio ztrácelo na čelo zhruba 30 sekund.

Při sjezdu se k Froomově skupině připojili i tři další jezdci Astany, kteří manko snížili na pouhých deset sekund. Víc ale cyklisté v modrých dresech kazašské stáje nedokázali.

Nastupující vedoucí kvartet v závěru 134 kilometrů dlouhé etapy zvyšoval tempo. Tři kilometry před cílem se na sólo útok vydal Polák Majka. 

Marně.

25.dubna 2019 v 12:42, příspěvek archivován: 25.dubna 2019 v 15:48

Another hard stage in the menu of @Tourof_TheAlps #TotA https://t.co/BWyphAtQ3h

Těsně před cílem se kolem něho prohnalo duo Geoghegan Hart a Nibali.

Více sil po zdolání 2 700 výškových metrů si do závěru schoval 24letý Brit.

V italském městečku Cles jezdec týmu Sky a vítěz úvodní etapy oslavil teprve druhé profesionální vítězství kariéry.

Zároveň pomohl upevnit průběžnou vedoucí pozici týmového parťáka Sivakova.

Rusův nejbližší pronásledovatel – Jan Hirt – ztratil 40 sekund a klesl na páté místo s mankem 48 sekund.

Kolem Alp

cyklistický závod – 4. etapa (134 km):

1. Geoghegan Hart (Brit.-Sky), 2. Nibali (It.-Bahrain-Merida), 3. Majka (Pol.-Bora), 4. Sivakov (Rus.-Sky) všichni 2.58,08 hodiny, 5. Froome (Brit.-Sky), 6. Cattaneo (It.-Androni), 7. Vlasov (Rus.-Gazprom), 8. Dupont (Fr.-AG2R), 9. Bizkarra (Šp.-Euskadi), 10. Hirt (ČR-Astana) všichni +40 sekund.

Průběžné pořadí po 4. etapě: 1. Sivakov 14:53,40 hodiny, 2. Geoghegan Hart +27 sekund, 3. Majka +31, 4. Nibali +33, 5. Hirt +48.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa