Tradici cyklistického závodu na Vysočině přerušila krize. Sponzoři nemají peníze

  11:21
Jubilejní 25. ročník mezinárodního cyklistického etapového závodu Vysočina se vinou zhoršené ekonomické situace letos neuskuteční. Co bude dál, ředitel závodu Milan Plocek zatím netuší.

Ředitele tradičního závodu Milana Plocka mrzí, že v letošním ročníku musel kvůli nezájmu sponzorů akci zrušit. | foto: Jiří Bárta

Za normálních okolností by tento víkend na Vysočině patřil silniční cyklistice. V okolí Bystřice nad Pernštejnem by v neděli vrcholil 25. ročník čtyřdenního mezinárodního etapového závodu Vysočina.

Jenže vše je jinak.

„Z důvodů zhoršení ekonomické situace u sponzorů/reklamních partnerů nebude plánovaný 25. ročník mezinárodního etapového závodu mužů Vysočina 2022 pořádán,“ píše se na oficiálním webu akce vysocinatour.com.

Pro MF DNES se ředitel závodu Milan Plocek vyjádřil obšírněji: „Sponzoři jsou na tom v této době ekonomicky velice špatně. Přislíbili mi dejme tomu dvacet třicet procent financí z původních peněz,“ vysvětluje Plocek, proč se už na přelomu dubna a května rozhodl raději letošní ročník předčasně zrušit.

„Města a kraj sice akci finančně podpořily, přesto zkrátka nebylo ekonomicky možné akci uspořádat,“ doplnil Plocek na adresu závodu, který měl ve čtvrtek startovat.

Uskuteční se jubilejní ročník v budoucnu?

Smutným paradoxem zůstává, že právě na letošní rok vycházel jubilejní 25. ročník.

„Je to veliká škoda, etapových závodů s takovým číslem u nás moc není,“ uvědomuje si Plocek. „Měli jsme za sebou 24. ročníků s tím, že v roce 2020 jsme nemohli závod kvůli žďárské policii uspořádat,“ vzpomíná, že před dvěma lety se nepovedlo s dopravním inspektorátem domluvit na trase.

Naopak minulý rok populární Vysočinu nezastavila ani koronavirová pandemie. „Loni byly kvůli covidu veliké problémy. Celý svět, včetně UCI či Českého svazu cyklistiky, vyžadoval očkování proti covidu a roušky,“ vzpomíná Plocek. „Nám se tak stávalo, že se mailem ozval mančaft z Holandska, že má v týmu tři lidi očkované a tři neočkované. A jestli mohou všichni přijet. A my museli odpovídat, že nemohou. Ale i tak jsme to zvládli,“ líčí.

Na start se postavila více než stovka jezdců z 21 družstev nejen z České republiky, ale také Slovenska, Německa, Nizozemí, Itálie a Dánska.

A zájem ze zahraničí evidovali pořadatelé Vysočiny také v tomto ročníku. „Jen z Nizozemí chtělo do Žďáru přijet osm týmů. Startovat zde chtěli samozřejmě také Němci či závodníci z dalších okolních států,“ pochvaluje si dobré renomé závodu v cizině. „Organizačně i kilometrově to bylo pro mladé závodníky do 23 let velice výhodné,“ myslí si.

Do konce roku musí požádat o příspěvek

Otazníkem zůstává, co bude s Vysočinou v příštím roce, případně v dalších letech.

„Zeptám se: Vy v dnešní situaci víte, jak to bude za půl či tři čtvrtě roku vypadat?“ krčí rameny Plocek. „Zatím člověk ve sdělovacích prostředcích slyší, že to bude horší a horší. Je otázka, jestli firmy, které nás sponzorují, budou moct svoje výrobky, zdražené různými okolnostmi, vůbec moct prodávat. Takže uvidíme,“ nechce nic předčasně uzavírat.

O něco jasněji by mělo být do konce roku. „Do té doby musíme požádat o příspěvky na příští rok jednotlivá města a Kraj Vysočina,“ je jasné Plockovi. „Pokud bude ekonomická situace na dobré úrovni, tak bychom o příspěvek znovu požádali. A poté by to bylo o jednání s firmami. Ale říct víc je v tuto chvíli opravdu složité,“ dodal ředitel tradičního cyklistického závodu.

Vysočinu vyhrávali také cizinci

Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Nové Město na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Polička a Přibyslav. Šestice měst od roku 1997 hostila některou z etap Vysočiny, mezinárodního etapového závodu mužů v silniční cyklistice.

„Začínalo to třídenním čtyřetapovým závodem ve Žďáře nad Sázavou,“ vzpomíná ředitel závodu Milan Plocek na první ročník akce, která se nesmazatelně zapsala do historie sportu na Vysočině.

„Kdyby to byl hned v začátcích propadák, tak bychom se nepokoušeli o nějaké problémové ročníky,“ tvrdí Plocek. „Neříkám, že jsme měli vždy na růžích ustláno. Ale pokaždé se nám to podařilo uspořádat ku prospěchu akce a cyklistiky u nás.“

Osobně může být hrdý na to, co se mu podařilo. Akce získávala na věhlasu a mezi lety 2004–2012 se hned v osmi případech jela na pět etap. „Čtvrt století strávené s touto akcí bylo dobře prožitých 25 let,“ usmívá se Plocek.

Hlavními hvězdami dosavadní historie závodu, který se v letech 1998–2006 jel pod hlavičkou Rovner Vysočina, se stali Stanislav Kozubek – jenž jako jediný dokázal Vysočinu vyhrát dvakrát – a jeho týmový kolega Tomáš Bucháček.

„Hradec v jakékoliv podobě a s jakýmkoliv názvem, zde hrál z českých týmů prim. Vždy měl postahované nejlepší české cyklisty,“ vzpomíná Plocek. „Ať už přijel jako PKS Whirlpool Author, nebo Elkov Author, vždy si tady, jak se říká, plácl,“ dodal s úsměvem na dominanci současného královéhradeckého týmu Elkov Kasper.

Vysočina však v několika případech poznala i vítěze ze zahraničí: zatímco v letech 2000 a 2003 vyhráli Slováci Ondrej Slobodník a Roman Broniš, ročník 2013 ovládl Australan Samuel Spokes. O rok později vyhrál Francouz Alexis Guerin, poté Rakušan Michael Gaubitzer (2015) a naposledy dvojice Němců Immanuel Stark (2018) a Patrik Haller (2019).

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Adamuova show nestačila. Není čas na výmluvy, hlásí trenér Olomoucka

19. dubna 2024  8:30

Po dlouhých pěti letech nastoupili basketbalisté Olomoucka k zápasu extraligového play off. A ve...

Černá magie, gumová zeď, Batman Jedlička. Italská media Plzeň chválí

19. dubna 2024  8:29

Fotbalisté Plzně toho sice směrem dopředu moc nepředvedli, slov uznání se však dočkali. Italský...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  8:10

Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...