Zdeněk Štybar slaví vítězství v šesté etapě Tour de France.

Zdeněk Štybar slaví vítězství v šesté etapě Tour de France. | foto: Reuters

Slavili Štybar, König, Kreuziger i Vakoč. Jaký byl cyklistický rok 2015?

  • 20
Pozitiva rozhodně převažují nad negativy. Cyklistická sezona 2015 se v silničním profipelotonu stala minulosti. V podání českých jezdců patřila mezi ty nejúspěšnější v historii.

Loni a letos

NEJLEPŠÍ UMÍSTĚNÍ NA GRAND TOUR:
Loni: 7. König (Tour)
71. Bárta (Tour)
Letos: 6. König (Giro)
17. Kreuziger (Tour)
25. Bárta (Tour)

UMÍSTĚNÍ V ETAPÁCH NA GRAND TOUR:
Loni: 3. a 5. König (Tour)
3. Bárta (Tour)
Letos: 1. a 7. Štybar (Tour)
7. König (Giro)

STARTY NA GRAND TOUR:
Loni: 2 (pouze König a Bárta na Tour)
Letos: 7 (dvakrát König a Kreuziger, jednou Vakoč, Štybar, Bárta)

ZÁVODY WORLD TOUR - CELKOVĚ:
Loni:
3. Kreuziger - Tirreno-Adriatico
5. Štybar - Paříž-Roubaix
7. König - Tour
7. Štybar - Milán-San Remo
7. Kreuziger - Lutych-Bastogne-Lutych
8. Kreuziger - Kolem Švýcarska
8. Kreuziger - Valonský šíp
Letos:
2. Štybar - Paříž-Roubaix
2. Štybar - E3 Harelbeke
5. Kreuziger - Lutych-Bastogne-Lutych
6. König - Giro
9. Štybar - Kolem Flander
10. Kreuziger - Tirreno-Adriatico

Po čtrnáctileté odmlce opět vyhrál český cyklista etapu na francouzské Tour, závodě závodů. Zdeněk Štybar tím ukončil dlouhé čekání. Zároveň však zaznamenal letos i jedno historické maximum, když vybojoval 2. místo na Pekle severu. Tak vysoko se dosud žádný Čech na žádném z pěti klasických Monumentů neumístil.

Rekordní byla rovněž účast na Tour, poprvé se v jediném ročníku představil hned čtyři Češi. A na Giru se pro změnu Leopold König stal prvním českým cyklistou, který pronikl během kariéry do Top 10 na všech podnicích Grand Tour. Devátý předloni na Vueltě, sedmý loni na Tour - a šestý letos na Giru.

Dva Češi během jediné sezony slavili se svými lídry titul na Grand Tour, také to je unikát. Roman Kreuziger pomohl Albertu Contadorovi ve stáji Tinkoff-Saxo k růžovému dresu šampiona Gira. Leopold König patřil naopak k osmičlennému komandu Sky, které vezlo Chrise Frooma za žlutým dresem na Tour.

Po devíti letech se Česko vrátilo mezi podniky kategorie 2.1 mezinárodního kalendáře. Čtyřetapový Czech Cycling Tour byl rozhodně organizačním úspěchem.

Očima výsledků čněla v této sezoně nad ostatními silná pětka Bárta, König, Kreuziger, Štybar a Vakoč (řazeno abecedně). Za nimi se nejvýrazněji projevoval Hirt v dresu druhodivizního týmu CCC.

Co vše se tedy jednotlivým českým cyklistům letos povedlo?

Leopold König v cíli 15. etapy Gira d´Italia
A kam dál, jako by se ptaly šipky v hotelu, kde je v Pau ubytován tým...

Leopold König, šestý na Giru, a Roman Kreuziger, sedmnáctý na Tour

ŠTYBAR: V Roubaix chybělo málo, v Le Havru už jásal

Zdeněk Štybar jakoby hned v úvodním startu sezony 3. místem Kolem Murcie naznačil, že tento rok bude v jeho podání vynikající. Navzdory pádu v závěru San Rema hlásil po vyčerpávající sérii jarních klasik pět umístění v Top Ten: 7. Het Nieuwsblad, 1. Strade Bianche, 2. Harelbeke, 9. Flandry a především 2. Paříž-Roubaix. Pouze John Degenkolb byl v cíli Pekla severu na velodromu rychlejší. Na jaře navrch ještě stihl Štybar dospurtovat 3. v etapě Tirrena-Adriatika.

Cyklista Zdeněk Štybar na trati závodu Paříž-Roubaix
Zdeněk Štybar slaví vítězství v šesté etapě Tour de France.
Vítězem čtvrté etapy Czech Cycling Tour se stal Zdeněk Štybar.

Velké chvíle Zdeňka Štybara: na trati Paříž-Roubaix (vlevo), coby vítěz etapy Tour v Le Havru (uprostřed) a opět vítězný, tentokrát při poslední etapě Czech Cycling Tour

Loni a letos

WORLD TOUR - KONEČNÉ POŘADÍ:
Loni: 38. Kreuziger
57. Štybar
136. Vakoč
(König a Bárta nemohli být coby druhodivizní jezdci klasifikováni)
Letos: 31. Štybar
60. König
61. Kreuziger

WORLD TOUR - ZEMĚ:
Loni: 18. Česko
Letos: 13. Česko

MISTROVSTVÍ SVĚTA:
Loni: 9. Bárta (časovka)
29. Vakoč (časovka)
29. Vakoč (silniční závod)
Letos: 11. Bárta (časovka)
41. Hník (silniční závod)
43. Štybar (silniční závod)

Jednoznačným letním vrcholem bylo v podání českého cyklisty týmu Etixx jeho prvenství v etapě Tour do Le Havru. Další etapový triumf pak přidal na Czech Cycling Tour, kde skončil celkově třetí. Pátá příčka Kolem Británie měla být odrazovým můstkem na mistrovství světa v Richmondu, kde byl určen lídrem týmu, v závěru závodu útočil, ale na přední příčky nepronikl. V Etixxu podepsal smlouvu na další dvě sezony.

KÖNIG: Radost, trápení, radost

Leopold König zažil sezonu, kdy po tobogánu emocí i formy letěl nahoru-dolů. Debut měl ve hvězdném týmu Sky skvělý: 3. a 5. místo při Mallorca Challenge. Pak přišlo velké jarní trápení, patrně z přetrénování. Opět se hlásil o slovo 3. místem na Trentinu a z pozice „záložníka“ za Portem se stal zčistajasna lídrem na Giru, kde si dojel pro skvělé 6. místo, druhé nejlepší české umístění v závodech Grand Tour všech dob.

Leopold König (vlevo) v 2. etapě Tour de France

Obrovská únava se potom odrazila na Tour, kde sám od sebe očekával více. Při Czech Cycling Tour po dvouleté odmlce opět vyhrál na mezinárodní scéně etapu, navíc královskou. Poté chtěl ukončit sezonu, jenže v říjnu se ještě vrátil. Rok tudíž završil 8. místem Kolem Abú Dabí. Smlouvu ve Sky má i na sezonu 2016.

KREUZIGER: Dvě vítězství. To nad UCI bylo klíčové

KRÁL A JEHO DRUŽINA. Po návratu do pelotonu okamžitě pomohl Albertu Contadorovi...

Na Giru patřil Roman Kreuziger k vítězné družině Alberta Contadora

Pomohl Contadorovi vyhrát Giro, ale Roman Kreuziger slavil letos i dvě osobní vítězství. Na silnici to byl triumf při 6. etapě USA Pro Cycling Challenge. Především však vyhrál v tuhé právnické bitvě, kdy UCI stáhla obvinění v kauze jeho biologického pasu.

Kolik toho najeli

Závodní kilometry a dny v sezoně 2015

12 643 km König (v 80 závodních dnech)
12 572 km Vakoč (77)
11 874 km Štybar (70)
11 863 km Kreuziger (71)
11 228 km Bárta (71)
10 410 km Hirt (68)
9391 km Hník (57)
7252 km Černý (50)
6642 km Paďour (46)

Také on prožil bolavý dvojboj Giro-Tour, který mu v Itálii navíc zkomplikovaly žaludeční problémy. Ve Francii potom v roli Contadorova pomocníka skončil sedmnáctý a byl tudíž na Tour nejlepším z Čechů. Za pozornost rozhodně stála už na jaře jeho bilance z ardenských klasik: 14. - 11. - 5. Na konto si připsal i 10. místo v celkovém pořadí Tirrena-Adriatika. Na mistrovství světa obětavě pomáhal Štybarovi. Smlouvu v Tinkoff-Saxo má také na další sezonu.

VAKOČ: Vítězící muž pro budoucnost

Stále teprve 23letý Petr Vakoč pokračoval ve strmém vzestupu vzhůru. Po týmovém kolegovi Štybarovi převzal dres českého mistra, vyhrál celkově Czech Cycling Tour, má bronz z Evropských her a odvážným atakem si řekl o etapový primát a dočasně i o žlutý dres Kolem Británie. Škoda následného pádu a výpadku, který nejspíš poznamenal i výkon na mistrovství světa.

Ti nejlepší z Czech Cycling Tour: uprostřed celkový vítěz Petr Vakoč, vlevo je...

Češi ovládli Czech Cycling Tour: zleva druhý Bárta, vítěz Vakoč, třetí Štybar

Už v květnu při Giru poprvé okusil třítýdenní „očistec“ na podniku Grand Tour a když bylo za potřebí proměňoval se Vakoč na jaře v obětavého pomocníka lídrů. Každopádně ve stáji Etixx-QuickStep moc dobře vědí, proč s ním prodloužili smlouvu o další dva roky.

BÁRTA: Časovky povedené i prokleté

Jan Bárta mohl jen litovat, že po úniku na San Remu jej o klasické jaro připravilo vleklé onemocnění, ovšem přesto to i v jeho podání byla povedená sezona. Na Tour se stal po odstoupení Dominika Nerze lídrem týmu Bora a mile překvapil celkovým 25. místem.

Loni a letos

VÍTĚZSTVÍ VE WORLD TOUR:
Loni: 2
Vakoč - Kolem Polska, 2. etapa
Štybar - Eneco Tour, 2. etapa
Letos: 1
Štybar - Tour, 6. etapa

VÍTĚZSTVÍ V KATEGORII HC:
Loni: 0
Letos: 3
Štybar - Strade Bianche
Kreuziger - USA Pro Cycling, 6. etapa
Vakoč - Kolem Británie, 2. etapa

VÍTĚZSTVÍ V KATEGORII 1.1 / 2.1:
Loni: 3
Štybar - Binche-Chimay-Binche
Kaňkovský - Kolem jezera Taihu, 2. etapa
Kadlec - Kolem Íránu, 3. etapa
Letos: 4
Vakoč - Czech Cycling Tour, celkově
König - Czech Cycling Tour, 3. etapa
Štybar - Czech Cycling Tour, 4. etapa
Turek - Kolem Azerbajdžánu, 4. etapa

Počtvrté získal český titul v časovce a ve světě v ní potvrdil příslušnost do širší špičky 11. místem na mistrovství světa. Zato nefunkční materiál v úvodní časovce Tour dokázal vytočit i jindy tak velkého flegmatika.

Na kontě má letos i hodnotná celková umístěni v kratších etapových závodech: 2. v Czech Cycling Tour, 3. Kolem Bavorska a 4. na Třech dnech v Západních Flandrech.

DRUHÁ DIVIZE: Hirt zazářil v Rakousku, Hník mění stáj

Kromě Bárty působili letos ve druhé divizi ještě další čtyři Češi. Nejvíce zaujal v horách Jan Hirt, ať už 7. místem v královské etapě Kolem Švýcarska, či celkovým 3. místem Kolem Rakouska - tedy na závodě kategorie HC, kde na sebe před pěti lety poprvé výrazně upozornil také Leopold König. Kdyby Hirt neměl i na další rok smlouvu v polském CCC, sáhly by po něm asi už nyní worldtourové týmy. S CCC by se však mohl příští rok „podívat“ na Giro, pokud tam Poláci opět dostanou divokou kartu.

Jan Hirt v závodě Kolem Rakouska

Jan Hirt obsadil v horských etapách Kolem Rakouska 2. i 3. místo

Karla Hníka limitovala v dánském Cult Energy skutečnost, že se stáj ocitla během sezony ve finanční krizi. Předvedl se 17. místem na Route du Sud, 3. místem v královské etapě Czech Cycling Tour a byl nejlepším z Čechů v silničním závodě mistrovství světa. U Dánů měl mít původně ještě roční smlouvu, ale odchází na dvě sezony do nové polské druhodivizní stáje ActiveJet, kde má přislíbenou pozice lídra v některých závodech.

Josef Černý v dresu polského CCC si do kolonky dobrých závodů letos zapsal pátou příčku z mistrovství republiky a 11. místo v Závodu míru juniorů do 23 let. Pomohl také Vakočovi k medaili z Evropských her. V CCC by si 22letého mladíka snad měli ponechat i na příští sezonu.

František Paďour získal před sezonou na poslední chvíli smlouvu v italském Androni Giocatoli, které však bylo v létě od UCI dočasně vyloučeno ze závodů kvůli dopingové kauze. Do nominace na Giro se nevešel, zato si vyzkoušel atmosféru klasiky Kolem Flander. Jeho maximem bylo letos celkové 18. místo Kolem Langkawi. O prodloužení smlouvy nyní jedná.

TŘETÍ DIVIZE: Schlegel už po příští sezoně do World Tour?

Michal Schlegel

Z cyklistů třetí divize se jako velká naděje jeví dvacetiletý Michal Schlegel z AWT Greenway, sedmý na mistrovství světa do 23 let a šestý celkově na Czech Cycling Tour. Po sezoně 2016 by mohl z „farmy“ Etixxu zamířit do worldtourové stáje, v hledáčku už ho Patrick Lefevere má.

Vidět byl též 22letý Daniel Turek, závodíci za izraelskou Cycling Academy. Vyhrál etapy Kolem Ázerbajdžánu i Kolem Berlína (do 23 let).

Do druhé divize má dle všech indicií našlápnuto Jiří Polnický z Whirlpoolu, vítěz Českého poháru a třetí v polském etapovém podniku Szlakiem Grodow Piastowskich.

Alois Kaňkovský

A šesti vítězstvími na závodech nižších kategorií 1.2 či 2.2, včetně dvou klání ze seriálu Višegrádská čtyřka, se mohl letos pochlubit Alois Kaňkovský, další cyklista Whirlpoolu. V žebříčku European Tour je na 50. místě nejlepším z Čechů. (Mohou být klasifikováni jen jezdci 2. a 3. divize, body z případných startů ve World Tour se nezapočítávají.)

Který český cyklista byl v roce 2015 nejlepší?

celkem hlasů: 894

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:00 pátek 16. října 2015. Anketa je uzavřena.

Zdeněk Štybar
Zdeněk Štybar 664
Leopold König
Leopold König 93
Roman Kreuziger
Roman Kreuziger 59
Petr Vakoč
Petr Vakoč 48
Jan Bárta
Jan Bárta 30


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa